Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2015, 16:12
Čas čítania 5:03
Dominik Vetrák

10 najlepších zombie filmov za posledných 15 rokov

10 najlepších zombie filmov za posledných 15 rokov
Zdroj: Unsplash / Daniel Jensen
FILMY A SERIÁLY ZOMBIE FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Od roku 2000 vyšlo mnoho zombie filmov, málo z nich je však skutočne kvalitných. My sme pre vás vybrali 10 najlepších.

Ako už názov hovorí, v redakcii sme sa zamerali na akékoľvek zombie tituly od roku 2000, ktoré by mali akú-takú šancu dostať sa do TOP 10. Rebríček každého z nás ale vyzeral diametrálne odlišne a nepomohla ani anketa. Dali sme hlavy dokopy ešte raz, mierne rebríček poupravovali a s nulovým množstvom ďalších síl riešiť ho ďalej sme dospeli k nasledujúcemu poradiu. Za skutočne relevantný by som ale považoval rebríček do TOP 5, zvyšné miesta už videl každý úplne inak a nepochybujeme, že aj vy to budete mať pekne poprehadzované. Nevyberali sme ale najlepšie komédie či horory, ktoré obsahujú zombíkov, ale filmy ako také. Bohužiaľ, veľa filmov so zombie tematikou som naozaj nevidel. Je ich neúrekom, a hoci mám tento subžáner veľmi v láske, respektíve mám v láske apokalyptický svet (preto nedám dopustiť na Potomkov ľudí, ktoré sa drží podobného konceptu), stále mi pár klenotov ubzikne medzi prstami. 

10. Dead Snow 2
Tommy Wirkola, ktorého meno si môžete pamätať aj vďaka akčnejšie pojatému príbehu o Janíčkovi a Marienke s Jeremym Rennerom v hlavnej úlohe, prišiel minulý rok do kín s Dead Snow 2, pokračovaním hororovej komédie o nacistoch, ktorí sa vrátili do sveta živých ako zombies. Druhá časť mala podstatne lepšie hodnotenia, a to právom. Všetky aspekty z jednotky boli vylepšené a pozeralo sa na to oveľa lepšie, pričom sa človek miestami skutočne zabavil. U ostatných filmov zvolím prezentáciu obrázkom, tu však spravím výnimku, len si ten trailer pozrite.

 

9. Planet Terror

Rodriguezova polovica projektu Grindhouse. Tam, kde sa Tarantino vo svojom segmente utápal v dialógoch, nasadil režisér Desperada tie najšialenejšie nápady, aké sme vo filmoch podobnej kategórie stále túžili vidieť. Samopal namiesto amputovanej nohy, čiernohumorná smrť dieťaťa alebo cheesy hlášky, pri ktorých písaní by sa trápne cítil aj Albert Pyunn, sú len vrcholom ľadovca. Z tejto podvratnej hry na trashovú kinematografiu sa zrodil jeden z najlepších počinov svojho autora. Našlapaná, divoká jazda s mnohými prekvapeniami a uragánom kreativity. Hlavne moment so zničeným filmovým pásom s dôležitými dejovými posunmi je úplne geniálny. Množstvo hviezd si svoje role užíva, parádna carpenterovská hudba tomu dodáva skvelú osemdesiatkovú atmosféru a divák, ktorý nevie do čoho ide, vyjavene čumí na výsledný produkt s jedinou myšlienkou v hlave. Koniec kinematografie a možno aj celého sveta sa blíži. Super zábava, ale zďaleka nie pre každého. 

8. Resident Evil 1

Séria je podobne nekonečná, ako Paranormal Activity, a, bohužiaľ, jej posledné diely sa s hororovou sériou o duchoch a kliatbách dajú porovnávať aj z kvalitatívnej stránky. To ale nebol príklad prvej časti, ktorá narobila slušný prievan a učarila mnohým divákom. Pohľadná Mila Jovovich so svojou badass postavou, mnoho tajomstiev a nejasných okolností okolo vypuknutia nákazy, skvelé akčné scény a skutočný dej, ktorý diváka zaujal. Kiežby týmito aspektmi oplývali aj ostatné diely (nehovoríme, že patria do koša, ale určite nás chápete). Za zmienku stojí napríklad aj tretí diel s oveľa lepšou hereckou smotánkou a prostredím.

 


7. Rec

A netreba zabúdať ani na Španielov, ktorí prinášajú kvalitné snímky. Napríklad takú štvordielnu hororovú sériu REC, ktorá svojou tiesnivou atmosférou a zlom skrývajúcim sa za každým rohom ponúka vynikajúcu mrazivú jazdu. Mladej reportérke, natáčajúcej hasičov a ich každodennú prácu, sa náhle zmení život, keď spolu s kolegami obdrží sťažnosť na rušenie nočného pokoja v byte na predmestí Barcelony. Vnútri nájdu starenu, ktorá sa správa neuveriteľne divne a nikto z nich však ani len netuší, že ide o nebezpečnú nákazu, ktorá mení ľudí na agresívne monštrá. Polícia medzitým dom zabarikáduje, dá do karantény a skupinke hasičov na čele s kameramanom a redaktorkou nezostáva nič iné, len hľadať možnú cestu von a brániť sa, zatiaľ čo sa nákaza šíri. Tento skvost patrí iste medzi horory, na ktoré človek tak rýchlo nezabudne.

 

6.  Dawn of the Dead
To však nebol príklad Snyderového Dawn of the Dead, ku ktorému mu napísal scenár James Gunn, ktorý by fanúšikom Filmkultu mal byť známy, rovnako ako Snyder. Dawn of the Dead mi azda najviac pripomínalo The Walking Dead. Dementné postavy, ktoré by ste za ich rozhodnutia a činy najradšej pretiahli roxorom, scenár deravý ako košík vašej starkej, s ktorým chodí na dubáky, priemerní herci a neinvenčné, miestami klišé spracovanie. Malo to však aj lepšie stránky, ako napríklad prácu s kamerou, pár pekných akčných scén či záverečné titulky.Dawn of the Dead bolo v dobe vydania niečím fakt výnimočným, aspoň tak sa to hovorí, dnešného, náročnejšieho diváka ale zďaleka neuspokojí.

 


5. World War Z
Ak by sme ponechali pôvodný rebríček, WWZ by obsadilo druhé miesto, čo bolo však nemysliteľné. Niežeby Forsterovo dielo nebolo zábavné či nemalo skvelé tempo a kreatívne zrežírované a napínavé scény, jemne ho ale zabil scenár a pár nevysvetliteľných a nereálnych wtf momentov. Pitta mám ale ako herca rád, možno aj preto, že azda všetky jeho postavy, s ktorými som sa na plátne stretol, majú úžasnú charizmu, no a Gerry Lane nebol výnimkou. Osobne sa na sequel dosť teším a dúfam, že sa zaobíde bez zbytočných chybičiek. WWZ ale rozhodne považujeme za kvalitný zombie film.

  

4. Ja, legenda
Režíroval Francis Lawrence, ktorý mal poruke materiál aj talent na to, aby stvoril jeden z najlepších apokalyptických filmov vôbec. Prvá polovica je pritom atmosféricky na veľmi vysokej úrovni, vyľudnený New York, flashbacky, Will Smith a pár úžasných scén ako napríklad západ Slnka hnali moje hodnotenia filmu k výšinám. Bohužiaľ, po príchode ďalších postáv na scénu sa atmosféra mierna vytratila, no a zo záveru sa dá pochváliť jedine akcia, aj to, keď zombíkov nebolo vidieť. To CGI bolo skutočne odporné. Alternatívny koniec sa mi zdal oveľa lepší a inteligentnejší, no a sequel by som si určite pozrel, avšak, za predpokladu, že Smitha už nikto nebude otravovať a ostane v celom meste sám. Taká škoda. Mám ale dojem, že keď to pôjde v telke, rozhodne neprepnem. 

 
3. Shaun of the Dead
Ale no ták, vám sa táto Wrightovka nepáčila? Prvá časť Cornettovej trilógie bola skvelým spestrením vážne sa berúceho zombie subžánru s množstvom originálnych scenáristických aj režisérskych nápadov, no a nemilovať dvojicu Pegg-Frost je už na veľmi odvážny postoj spoločnosti. Sympatické postavy, skvelé gagy, zábavná kamera a dianie pred ňou, to všetko malo za následok, že Úsvit mŕtvych skončil na skvelom 3. mieste. 



2. 28 Days Later
Dňom trifidov inšpirovaná nočná mora bola po nie príliš vydarených projektoch Extra život a Pláž návratom Dannyho Boyla na výslnie. Už od fascinujúceho úvodu s vyprázdneným Londýnom bolo jasné, že sa minimálne po audiovizuálnej stránke budú diať veľké veci. No scenárista Garland a budúci oscarový režisér išli ešte ďalej a postrážili si aj druhý plán svojho diela. Zombíci sú tu iba neosobná hrozba a najväčšie nebezpečenstvo predstavuje človek. Nízkorozpočtová (iba 8 miliónov dolárov) žánrovka sa stala hitom, predstavila širšiemu publiku Cilliana Murphyho a priniesla do svojich vôd nové prvky, ktoré začala využívať väčšina pokračovateľov. Zombíci tu totiž nie sú pomalými mátohami, ako ich vo svojej dobe spopularizoval otec žánru George A. Romero. Rýchlosť monštier tak pridala do spriaznených filmov akčnosť a dynamiku, potrebnú pre novodobé publikom. Rovnako sa zmenil pôvod hrozby. Už nejde o oživené mŕtvoly, ale o vírom nakazených jedincov. Už len kvôli týmto inováciám si zaslúži táto kultovka v našom rebríčku pekné 2. miesto. 

 

1. Zombieland 
Bola to komédia? Bol to horor? Bol to akčný film? Dofrasa, čo to vlastne bolo? Málokto očakával takúto pecku, ktorá má svoje chyby a rozhodne nie sú zanedbateľné, no kritizovať film na prvej priečke tohto rebríčka asi nemá veľký zmysel. Skvelé postavy, inteligentné vtipy a úžasne vybudovaný a prepracovaný zombie svet. Svet, ktorého súčasťou by sme chceli byť asi aj my, zatiaľ čo ten z The Walking Dead by som asi najradšej obchádzal okľukou. Zombieland mal v prvom rade nesmierne zábavný a originálny koncept, ktorí potiahli sympatickí herci... no a neglorifikovať scénu s Billom Murrayom by bolo asi na hriech. 

 

Anketa:
Ktorý z týchto filmov máte najradšej vy?
Dead Snow 2
Zombieland
Ja, legenda
Resident Evil
REC
28 Days Later
Shaun of the Dead
Dawn of the Dead
Planet Terror
World War Z
Dead Snow 2
2 %
121 Hlasov
Zombieland
31 %
2410 Hlasov
Ja, legenda
26 %
2041 Hlasov
Resident Evil
7 %
575 Hlasov
REC
3 %
240 Hlasov
28 Days Later
4 %
329 Hlasov
Shaun of the Dead
3 %
256 Hlasov
Dawn of the Dead
3 %
258 Hlasov
Planet Terror
1 %
60 Hlasov
World War Z
20 %
1573 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia