Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2015, 19:55
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Daniel Radcliffe ako hlava Rockstar Games, ktorá sa musela postaviť voči odporu ohľadom násilia a sexu v hrách GTA

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

BBC Two uvoľnilo prvé zábery z ich blížiaceho sa dokumentu o histórii hernej značky GTA a taktiež veľkom spore s aktivistom Jackom Thompsonom.

Podľa slov Guya Cockera, bývalého redakčného šéfa Gamespotu, by malo ísť o dokument dlhý približne 90 minút. Mapovať by mal najmä ľudí, ktorí stáli za zrodom tejto ságy a vlastne aj prvej časti. Boli by sme prekvapení, keby ste vedeli, ako to v skutočnosti s GTA bolo. Bratov Houserovcov, mozgy Rockstar Gamesu, totiž drvivá väčšina investorov vysmiala a odmietla, iní ich zase ignorovali. Začiatky boli veľmi náročné, no vytrvať sa oplatilo. Poznať budete možno aj prípad zaplatenej negatívnej reklamy zo strany Rockstaru, len aby sa o ich hre rozprávalo čo najviac. Štýlom by sa mal dokument aspoň trocha priblížiť Fincherovmu Social Networku, ktorý zase skúmal zrod Facebooku.

Dej drámy začne v roku 2002, kedy sa začal veľký spor medzi Samom Houserom, spoluzakladateľom Rockstar Games a Jackom Thompsonom, známym to aktivistom. Výraznou mierou sa pričinil o zviditeľnenie názoru, že hry, ktoré obsahujú násilie a brutalitu majú významný, a samozrejme, veľmi negatívny vplyv pre dospievanie a vývin mládeže. História tohto sporu je dlhá a prakticky siaha až dodnes, my už však vďaka štúdiám vieme, že násilné hry nepodporujú rozvíjanie agresívnej stránky detí ani dospelých ľudí. To je ale dlhá história, rovnako ako ako celkový priebeh sporu Rockstar Games a iných štúdií s podobnými aktivistami. Séria Grand Theft Auto predala už 220 miliónov kusov, GTA V si z tohto koláča celkovo odkrojilo už neuveriteľných 54 miliónov kópií.

Rockstar sa od filmu dištancuje, keďže sa zakladá na nejasných špekuláciách, výpovediach očitých svedkov či istých dokumentoch. Je teda isté, že nedostaneme 100% legitímny pohľad na dané udalosti, avšak rozhodne bude zaujímavé zistiť o nich niečo viac. Dokonca sa hovorí o tom, že Rockstar bude BBC žalovať, ak sa tak už nestalo. V hlavných rolách sa predstaví Daniel Radcliffe ako Sam Houser a Bill Paxton ako Jack Thompson. Gamechangers vyvíja BBC Two a odvysielané bude 15. septembra. Scenár napísal James Wood (Rev, Ambassadors), režíroval Owen Harris (Kill Your Friends, Black Mirror, Holy Flying Circus) a produkoval Jim Spencer (Pride, All Stars, Monsters). Nižšie sa už môžete pozrieť na prvý teaser. Regulárny trailer snáď už ani nestihne prísť.

Domov
Zdieľať
Diskusia