Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2015, 13:37
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ikonické Game of Thrones ovládlo seriálový svet. Čo nás čaká v 5. sérii?

FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES HBO
Uložiť Uložené

Už o pár dní znova započne ošiaľ menom Game of Thrones. HBO sa chystá vypustiť do sveta 5. sériu, a tak sme sa jej pozreli na zúbok.

Winter is gone. A celý svet je z toho šťastný! Prvé jarné dni už totiž myslíme len na ďalšiu sériu Game of Thrones a hashtagy Winter si coming. Čuduje sa nám snáď niekto? Seriálové spracovanie veľdiela George R. R. Martina, A Song of Ice and Fire, ovládlo najvyššie priečky rebríčkov najsťahovanejších, najsledovanejších a najdiskutovanejších filmových/televíznych projektov. Hry o tróny sú už teraz kultovou klasikou a povinnosťou nielen pre fanúšikov fantasy žánru. Prečo nás ale táto show od HBO tak uchvátila? Nekonečné intrigy, zrady, neuveriteľné vetvenie dejovej línie, krv, draci, prekvapivé úmrtie hlavných postáv, úžasne napísané a hlavne zahrané postavy, podmanivý vizuál, dychberúce súboje a dialógy, no oko fanúšika poteší aj množstvo sexu a brutálnosti. Ostrieľanejšieho a náročnejšieho diváka už poteší precízne zvládnutá remeselná práca, počnúc pútavou kamerou, prehľadnou akciou a choreografiou súbojov, detailami, prostredím, kulisami a tak ďalej. 

Počas tých 4 sérií, ktoré nás nespočetnekrát dokázali nechať v nemom úžasne a prekvapení, nemala show vyslovene slabšie obdobie či epizódu. Iste, nie vždy to bolo dokonalé, no z dlhodobého hľadiska ide podľa môjho názoru o kvalitou najvyváženejšie dielo pod Slnkom. Už teraz mi je jasné, že znova budem pondelok čo pondelok slintať na obrazovku monitoru a horlivo diskutovať na fóre. Aký ale na to budem mať dôvod? Trochu som pátral a rozhodol som sa vám tak osvetliť, čo nás vlastne v novej sérii, ktorá začne 12. apríla, čaká. Rozhodne to bude oveľa epickejšie (a tu si to slovíčko obhájim pred hocikým) než naposledy. Vikingovia už šliapu do finále a fungujú ako dokonalý predkrm pred skutočným pánom dobrodružného fantasy/historického akčného seriálu. 

Ikonické Game of Thrones ovládlo seriálový svet. Čo nás čaká v 5. sérii?


Showrunneri (starajú sa o chod seriálu, určia, o čom budú série, vyberajú režisérov atď.) David Benioff a Dan Weiss spoločne s producentom Bryanom Cogmanom už stihli fanúšikom čo-to o novej sérii prezradiť. Jedna z vecí, ktorá ich najviac vzrušuje, je fakt, že po 4 sériách sa konečne začínajú osudy jednotlivých postáv a vlastne aj kontinentov spájať v jeden ucelený príbeh. Svedkami toho sme boli na konci poslednej časti, kedy sa vydali do neznáma ako Arya, tak všetkými milovaný Tyrion (ten sa vydal hľadať Daenerys). Hlavne v prípade Arye sa môžeme tešiť na skutočný posun v príbehu. To platí aj pre jej brata, Jona Snowa. Ten sa ocitá medzi dvoma kráľmi, Stannisom Baratheonom a Mance Rayderom (budem sa snažiť volať postavy v originálnom znení), sám ale nadobúda dôveru u svojich bratov v zbrani a získava autoritu, akej sa mu doteraz nikdy nedostalo. Netreba ani zabúdať na to, že vďaka Oberynovi, ktorý nám otvoril okienko do nového sveta, sa pozrieme do kráľovstva Dornu, kde nás okrem iných postáv budú čakať aj Sand Snakes. Pripočítajme si špinavé politické ťahy, zoznámenie sa s novými postavami, boj o Iron Throne, všetky vedľajšie dejové linky a mnoho ďalšieho a vyjde nám z toho skutočnosť, že sa máme na čo tešiť.

Ikonické Game of Thrones ovládlo seriálový svet. Čo nás čaká v 5. sérii?

Príbeh je znova tvorený dvoma knihami, konkrétne A Feast for Crows a A Dance with Dragons, čiže 4. a 5. v poradí. Udalosti vykresľované v oboch dielach sa dejú simultánne, zachytávajú však osudy rôznych postáv. Aj preto neuvidíme v 5. sérii Brana a Hodora. Ich postavy sa v 4. knihe vôbec nevyskytli, no v 5. áno. Seriál si to prehodí, a aby nezačal riešiť koniec príbehu, čo sa tejto dvojice týka, rozhodol sa radšej zamerať na doplnenie deja ostatných. Autori si znova dali záležať, aby nových 10 častí neobsahovalo len udalosti z kníh. Sú si vedomí, že tu vždy budú fanúšikovia vyžadujúci identické spracovanie kníh, no už od začiatku Benioff a Weiss vedeli, že takto to nepôjde.

Potvrdená je aj informácia o tom, že tentoraz zomrú aj ľudia, ktorí to v knihe prežili. Konečne sa tak čitateľom kníh dostane rovnakého wow momentu, aké my prežívame pravidelne. Keď som napísal, že tentokrát to bude opäť ešte väčšie a epickejšie, nevymýšľal som si. V 5. sérii uvidíme dokonca dve sekvencie, o akých sme doteraz v show mohli len snívať. Čaká nás kopa CGI a záberov z exteriéru. Jedna z týchto scén sa dokonca natáčala 17 dní! A čo so zimou, ktorá prichádza už 4 roky? Nuž, stále bude len prichádzať, aj keď konečne trochu výraznejšie zasiahne do deja. Ten tentokrát netvoril George Martin, keďže sa chcel sústrediť na dokončenie 6. knihy nazvanej The Winds of Winter. Práve z nej by mala čerpať 6. séria, takže sa George musí poponáhľať, aby to stihol. Následne nás obdarí poslednou knihou zo ságy, ktorá by mala doraziť do roku 2019, ale snáď aj skôr.

Ako bude teda prebiehať produkcia 7. série a sérii ďalších, to netušíme. Je známe, že Martin už showrunnerom povedal, ako sága skončí, v prípade, že by sa mu niečo stalo alebo by knihy jednoducho nedokončil, no prísť o detailne spracovaný príbeh by bolo veľkou škodou. George v nedávnom rozhovore prezradil, že sa mu v hlave vzkriesil úžasný dejový zvrat, ktorý bohužiaľ seriál nebude môcť spracovať, keďže s danou postavou už boli učinené veci, ktoré robia daný dejový zvrat nereálnym. 

Ikonické Game of Thrones ovládlo seriálový svet. Čo nás čaká v 5. sérii?

Ako sa vlastne píše scenár pre epizódu Game of Thrones? Musíte si v prvom rade uvedomiť, že časť zo štábu, showrunneri a ďalší ľudia zodpovední za kvalitu seriálu sú s ním spojení deň čo deň. Natáčajú pol roka, potom sa ide do strižní a štúdií za účelom post-produkcie a nakoniec sa to celé zabalí do 10-hodinového filmu rozdeleného na 10 častí. Písanie scenára trvá často aj 3-4 mesiace. Pritom sa musí dokončiť pre každú epizódu ešte pred samotným natáčaním, keďže, ako som už spomínal, natáča sa vlastne 10 hodín dlhý film. O scenár sa starajú vždy maximálne 4-5 ľudia, ktorí ho tvoria v závislosti na postavách, ktoré majú na starosti. Doteraz to bola hlavne práca Georga R. R. Martina, ten ale 5. sériu nepísal, takže som naozaj zvedavý, či uvidíme výrazne rozdielne rozprávanie deja, než tomu bolo doteraz. Koncept skáče medzi showrunnermi a autormi pár mesiacov, niečo sa doplní, niečo zmení, niečo zase úplne vyhodí. Občas skončia s približne rovnakým dejom, aký napísali na začiatku, inokedy sa zas celkom prerobí. 

Ikonické Game of Thrones ovládlo seriálový svet. Čo nás čaká v 5. sérii?

Rozhodol som sa vám jednotlivé opisy epizód neprekladať. Ak niekto chce, môže to urobiť na vlastnú päsť. Budem radšej, keď sa s dejom zoznámite priamo počas sledovania. Všeobecná synopsa však hovorí najmä o Jaimeho tajnej misii, Cerseiinej snahe o získanie vlády pred čoraz viac ambicióznejšími Tyrellmi, Aryinej ceste a stretnutí so starým priateľom (žeby návrat H'ghara?), Tyrionovej novej úlohe, spomínanom probléme Jona Snowa s dvoma kráľmi, ale aj aktuálnu situácii v Meereene, kde to vrie. Daenerys si až teraz uvedomuje, že dobyť mesto je oveľa jednoduchšie, než vládnuť mu. Samozrejme, draci rastú, a bude oveľa ťažšie kontrolovať ich. Spoločne s vojnovou vravou a drakmi pôjde o obrovské akčné scenérie. Ako dlho si ich ale ešte budeme užívať? Z 5 kníh sa utvorilo 5 sérii. Ostávajú posledné dve knihy, no u HBO a vlastne ani nikde na svete neexistuje človek, ktorý by si neprial, aby Game of Thrones nepokračovalo minimálne 8. sériou. 6. kniha dokončená nie je a v procese výroby 6. série (v prípade, že sa udrží formát produkcie, a teda natáčanie novej série každý rok od leta do zimy) asi ani nebude. Scenáristi tak budú musieť prísť na spôsob, ako dej vhodne vyplniť, nehovoriac o 7. sérii, ktorá bude na poslednú knihu čakať skutočne dlho. Budúcnost seriálu je skutočne neistá, no showrunnery, producent aj riaditeľ HBO už potvrdili, že by boli najradšej za 10 sérii. Ak by sa ale príbeh mal uzavrieť už vo ôsmej, s určitosťou by tak spravili a umelo to nenaťahovali. V každom prípade, hovorí sa aj o celovečernom filme. Síce netuším, ako by vyzeral, ale mohlo by ísť o epické vyvrcholenie seriálu. 8. séria by sa pokojne mohla skončiť obrovským cliffhangerom a na ukončenie príbehu by sme si tak museli zájsť do kina. Nič nie je nemožné a nič nie je isté. 


5. séria bude skutočne obrovská. Spoznáme nové postavy (niekto Oberyna Martella pomstiť musí), nové oblasti nami milovaného sveta, draci vyrastú a začnú robiť neplechu, no a boj o Železný trón si nedá pauzu ani tentoraz. Pozrieme sa na The Wall a čakať nás budú stretnutia hlavných postáv, ktorých osudy sa po dlhej dobe znova, alebo po prvýkrát konečne spoja. Na záver prosím čitateľov kníh, aby v komentároch nespoilerovali. Počas tých 4 rokov som si prečítal jeden spoiler a bol som z toho smutný asi týždeň, skúste nás pochopiť. 

Ikonické Game of Thrones ovládlo seriálový svet. Čo nás čaká v 5. sérii?
Domov
Zdieľať
Diskusia