Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2015 o 20:48
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Tomáš Jurčo: Niekedy mám pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Rozhovory s mladými slovenskými športovcami nekončia! Tentokrát sa nám podarilo vyspovedať talentovaného útočníka z Košíc, ktorý to dotiahol až do NHL, kde momentálne háji farby Detroitu Red Wings.

Po dnes už hviezdnom Tomášovi Tatarovi sa nám tentokrát podarilo aspoň stručne vyspovedať talentovaného rodáka z Košíc, Tomáša Jurča, ktorý taktiež háji farby Detroitu Red Wings. 22-ročný útočník hrajúci s číslom 26 na chrbte nám prezradí okrem iného aj to, prečo zmenil svoj štýl hry, ale aj ako vidí budúcnosť našej reprezentácie. Ešte predtým, než sa pustíme do samotného rozhovoru, by som sa chcel samotnému Tomášovi veľmi pekne poďakovať za čas a skvelú, veľmi rýchlu komunikáciu, a to aj napriek tomu, že je počas celého súťažného ročníka veľmi vyťažený. Teraz sa už ale nenechajte ničím rušiť. 

Tomáš Jurčo: Niekedy mám pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu (Rozhovor)

Ahoj Tomáš, na úvod nám skús priblížiť tvoj momentálny zdravotný stav. Cítiš sa už na ľade na 100% fit po krátkej prestávke zapríčinenej zranením alebo ešte stále cítiš medzery vo svojej kondícii? 

Ahojte, pomaly sa do toho dostávam. Problémy s platničkami sú už našťastie za mnou a cítim sa oveľa lepšie, pričom každý deň robím rôzne cviky, aby som sa v budúcnosti podobným zraneniam vyhol. 

Ako vlastne došlo k tomu v podstate nešťastnému zraneniu?

Chrbát ma pobolieval už dlhšiu dobu, takže bolo iba otázkou času, kedy sa to prejaví naplno. Nebol to žiaden náraz, ani nič podobné. Počas krátkej pauzy som chodieval na rehabilitácie a snažil som sa dať čo najrýchlejšie dokopy. Našťastie bola počas tohto obdobia aj NHL All-Star prestávka, a tak som mal aj extra čas na doliečenie a oddych. S priateľkou sme boli pár dni na Bahamách, kde bolo skutočne krásne. 

Čo zatiaľ hovoríš na práve prebiehajúcu sezónu? Samotnému klubu sa síce darí možno až nad očakávania dobre, ale so svojimi číslami pravdepodobne nie si úplne spokojný, alebo sa mýlim? 

Ako mužstvo hráme dobre a sme vysoko v tabuľke, takže sezóna je zatiaľ výborná. Mne osobne sa až tak nedarí, nehrávam veľa, a tak je ťažšie presadiť sa, ale aj napriek tomu ostávam pozitívne naladený. V nabitom kádri Red Wings som si vybudoval miesto, pričom ma vedenie mohlo poslať na farmu do AHL a neurobilo tak, čo si veľmi cením. Momentálne mám v mužstve iné úlohy, na aké som bol doteraz zvyknutý a tie sa snažím plniť si na 100%, aby som zostal v NHL. Aj keď ofenzíva mi je určite bližšia. 

Tomáš Jurčo: Niekedy mám pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu (Rozhovor)

Skúsme sa teraz na chvíľu vrátiť do minulosti. Ako si ešte spomínaš na svoje pôsobenie v tíme Sea Dogs? Myslíš, že samotná súťaž QMJHL je dobrým odrazovým mostíkom pre mladých hráčov do náročnej NHL?

Na Kanadu mám super spomienky, mali sme skvelý tím a vyhrávali sme. Cítil som sa tam dobre a darilo sa mi aj bodovo. Myslím, že je to dobrý mostík do NHL, keďže sa tam hrá zámorský štýl hokeja a tým pádom je samotný prechod do AHL, resp. NHL o niečo ľahší. 

Ako dlho ti trvala aklimatizácia na seniorský hokej? Mal si aj chvíle, kedy si to chcel celé zabaliť a vrátiť sa naspäť do Európy alebo bolo zámorie vždy tvojou hlavnou prioritou a povedzme, že aj hnacím motorom?

Samozrejme, že som mal aj ťažšie obdobie, ale ako si spomenul, zámorie bolo vždy mojou prioritou. Zo začiatku som mal trochu problém zvyknúť si na AHL, ale po polovici sezóny som sa do toho dostal a nakoniec sme vyhrali aj samotný Calder Cup, čo bol parádny zážitok.  Na NHL si ešte stále trochu zvykám, keďže sa tam hrá rýchly hokej a praktizuje sa mnoho systémov, o ktorých bežní ľudia vôbec nevedia.  

Vráťme sa naspäť do súčasnosti, kde vidíš najväčší progres vo svojej hre za posledné 2 roky, ktoré už pravidelne tráviš v Detroite? 

Myslím, že najviac som sa zlepšil v defenzívnej činnosti, na ktorej som pracoval najviac. Tréner to odo mňa stále vyžaduje, keďže vie, že som ofenzívny typ hráča. Niekedy mám ale pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu. 

Už od juniorských čias bola vyzdvihovaná tvoja práca s hokejkou a korčuľovanie, sú to aj teraz hlavné atribúty, na ktorých sa snažíš postaviť štýl svojej hry?

Momentálne sa skôr snažím pilovať nedostatky, ktoré som mal,  a to defenzívnu činnosť. Pokúšam sa hrať tvrdo a rýchlo, taký tu je hokej. 

Máš ešte vôbec niekedy čas na podobné zábavky/triky s hokejkou, ako počas pôsobenia v Košiciach, ktoré ťa v podstate preslávili?

Už to vôbec nerobím, ale asi budem musieť znovu začať, keďže cítim, že som stratil taký cit z hokejky, ako som mal v časoch, kedy som to trénoval pravidelne. Aj keď tieto triky v zápase určite nevyužijem, tak to veľmi pomáha pri samotnej hre a práci s pukom. 

Tomáš Jurčo: Niekedy mám pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu (Rozhovor)

Tomáš Tatar nám na teba prezradil, že si zaujímavý chalan, s ktorým nikdy nie je nuda. Neprezradíš nám teraz niečo aj ty na svojho kolegu z kabíny Red Wings?

Mno, takto by som opísal aj ja Trta. Veľmi rád rozpráva, stále ho je počuť vtipkovať a smiať sa. 

Podarilo sa ti už nájsť aj vlastné bývanie alebo ešte stále tráviš väčšinu času na hoteli? Ako približne by malo vyzerať vysnívané bývanie podľa Tomáša Jurča?

Áno, túto sezónu mám už konečne vlastný byt. Nie je síce ideálny a tak úplne podľa mojich predstáv, ale bohužiaľ v tejto lokalite už iné voľné neboli. V Detroite alebo teda v jeho blízkom okolí nie je príliš veľa miest, kde by ste chceli bývať v mladom veku, takže som sa musel uspokojiť. 

Čo hovoríš na samotné mesto? Tomáš Tatar spomínal, že Detroit začína pomaly ožívať a s otvorením novej haly by sa to malo ešte vystupňovať, máš na to podobný názor? Ktoré miesta alebo podniky by si nám v rámci návštevy odporučil a ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť? 

Áno, je to pravda. Po otvorení novej haly by sa malo okolo nej postaviť aj nové sídlisko, ktoré je priamo v centre mesta. Určite to Detroitu veľmi pomôže a myslím si, že tak do 5 rokov to bude aj pekné miesto na bývanie. Čo sa týka miest, tak určite neodporúčam zdržovať sa okolo mesta, tam je to fakt zlé. Čo sa týka športu, tak okrem NHL tú sú aj kluby pôsobiace v NBA, NFL a MLB, takže pri návšteve Detroitu si športoví nadšenci určite prídu na svoje. Samozrejme, nachádza sa tu aj niekoľko automobilových múzeí, ktoré dotvárajú charakter mesta motorov. 

Tomáš Jurčo: Niekedy mám pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu (Rozhovor)

Skúsme sa znovu vrátiť k hokeju, konkrétne k reprezentácii. Myslíš, že môžeme v najbližšej dobe dosiahnuť výrazné úspechy, ako bol napr. ten nedávny z januárových Majstrovstiev sveta do 20 rokov? 

Ťažko povedať, môcť môžeme. Ako to ale bude, uvidíme až v najbližšom čase, bude záležať aj od toho, aký tím poskladajú tréneri. Každopádne, ešte stále máme dosť talentovaných hráčov na to, aby sme mohli dosiahnuť nejaký úspech. 

Dokážeme podľa teba postaviť v roku 2018 na ZOH v Pyeongchangu dostatočne kvalitné mužstvo, ktoré bude možno schopné zabojovať o medaily, ako tomu bolo na olympiáde vo Vancouveri v roku 2010?  

Takisto sa mi na to ťažko odpovedá. Ako som spomínal, máme veľa dobrých a talentovaných hráčov, ale svetová elita je niekde úplne inde. Ak budeme hrať ako jeden tím, podobne ako chlapci na nedávno skončených MS do 20 rokov, tak možné je všetko .

Poznáš, resp. stíhaš sledovať aj našu stránku? Ak áno, tak ktoré články sa ti páčia najviac?

Áno, stránku poznám, už viackrát som videl na svojom Facebooku ľudí zdieľať rôzne zaujímavosti, ktoré si vždy rád prečítam. 

Ako najradšej tráviš svoj voľný čas, ak náhodou nejaký máš? Klasika v podobe nákupných centier, hracích konzol a kín platí aj u teba? Alebo uprednostňuješ spoznávanie rôznych miest čí prírody?

Prevažne klasika. Ak tu ale mám priateľku, tak sa snažím čo najviac venovať nej. 

Na záver nám ešte skús prezradiť, kde vidíš samého seba o napr. 5 rokov po kariérnej, ale aj súkromnej stránke a samozrejme nezabudni zanechať aspoň stručný odkaz našim/tvojim fanúšikom.

Myslím si, že o 5 rokov sa toho v mojom súkromnom živote až tak veľa nezmení, v kariére ale už hádam budem produktívnym hráčom NHL. A na záver pozdravujem všetkých fanúšikov Refresheru a samotnej stránke držím palce.  

Tomáš Jurčo: Niekedy mám pocit, že zabúdam na útočenie a až príliš sa venujem bráneniu (Rozhovor)

Ak si fanúšikom športu, tak určite nezabudni navštíviť ani stránku Športkult, ktorá ti vždy prihrá len tie najčerstvejšie informácie z celého sveta. 

Domov
Zdieľať
Diskusia