Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. februára 2015, 16:15
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Tomáš Tatar: Celkom mi to padá, ale samozrejme je ešte veľa miest, kde sa dá zlepšovať (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Po zakončovateľovi z Toronta Maple Leafs, Richardovi Pánikovi, sa nám tentokrát podarilo vyspovedať šikovného útočníka Tomáša Tatara, ktorý aktuálne prežíva skvelú sezónu v Detroite Red Wings.

Séria rozhovorov so známymi športovcami bude tentokrát pokračovať s dnes už hviezdnym útočníkom jedného z popredných mužstiev NHL, Tomášom Tatarom. Talentovaný rodák z Dubnice nad Váhom, ktorý v decembri minulého roka oslávil svoje stále ešte len 24. narodeniny, vám nižšie prezradí napríklad aj to, aký typ žien má šancu získať si jeho srdce. Predtým, než sa pustíme do samotného rozhovoru, by som sa chcel Tomášovi veľmi pekne poďakovať za čas, ktorý nám poskytol aj napriek tomu, že je počas sezóny skutočne veľmi vyťažený.

Tomáš Tatar: Celkom mi to padá, ale samozrejme je ešte veľa miest, kde sa dá zlepšovať (Rozhovor)

Na úvod mi nedá sa ťa neopýtať otázky, ktoré som položil aj Richardovi Pánikovi. Mal si možnosť sledovať zápasy stále ešte len nedávno skončených Majstrovstiev sveta do 20 rokov? Zaspomínal si si  trochu aj na turnaj v roku 2009, kedy ste sa tiež dostali až do bojov o medaily? Keď sa na to pozrieš s odstupom času, kde myslíš bola hlavná príčina prehier v posledných 2 zápasoch?

Sledoval, ale bohužiaľ nie všetky zápasy, keďže sezóna v NHL bola v plnom prúde a ja som sa musel pripravovať aj na stretnutia svojho mužstva. A čo sa týka roku 2009, tak sme nemali až tak kvalitné mužstvo a v posledných 2 súbojoch sme narazili na naozaj silných súperov. V semifinále sme viedli so Švédmi už 3:1, ale urobili sme množstvo chýb, čo nás nakoniec stálo celý zápas a v boji o bronz sme chytili Rusov, ktorí boli myslím lepším tímom ako domáca Kanada.

Vnímajú úspech našich mladých chlapcov aj ľudia v zámorí?

Áno, v kabíne bola počas šampionátu skvelá nálada. Všetci sme sledovali a fandili svojim mužstvám. 

Koľkým hráčom z tohto výberu dávaš reálnu šancu na presadenie sa v NHL? Resp. myslíš, že je ešte možné, aby v budúcnosti hrávalo v zámorí toľko slovenských hráčov, ako tomu bolo na prelome tisícročí až do cca roku 2005? Z roka na rok totiž v najslávnejšej hokejovej lige našich hráčov ubúda, kde vidíš hlavnú príčinu tohto problému? Je potrebné za všetkým hľadať financie alebo sa reálny problém nachádza úplne niekde inde?

Je veľmi ťažké povedať, či sa hráči presadia, ale dobrým šampionátom si otvorili cestu. Potom je to už individuálne a záleží aj od toho, či budú mať dostatok šťastia a šanci na presadenia sa vo svojom klube. Na Slovensku je stále čoraz menej a menej hráčov, čo je zapríčinené najmä tým, že rodiny nemajú dostatočné množstvo financií na podporovanie svojich detí a určite aj nie príliš dobrou prácou s mládežou.

Spomínaš si ešte na prvé okamžiky po vstupe do kabíny Red Wings? Aké to bolo pre teba, ako mladého chalana, zoznámiť sa s elitnými hráčmi, ako je napr.  Datsyuk, Zetterberg a podobne?

Určite áno, všetko sa to stalo veľmi rýchlo a sám som bol z toho trochu v šoku, keďže v jeden moment som bol vo Zvolene a druhý už v kabíne červených krídel.

Tomáš Tatar: Celkom mi to padá, ale samozrejme je ešte veľa miest, kde sa dá zlepšovať (Rozhovor)

Vráťme sa do súčasnosti. S Aktuálnou sezónou musíš byť nadmieru spokojný, keďže patríš medzi lídrov hviezdami nabitého Detroitu, čomu pripisuješ tak výrazný progres vo svojej hre? Určil si si pred začiatkom ročníka aj métu, koľko kanadských bodov by si chcel nazbierať?

Zatiaľ panuje spokojnosť, keďže sa darí aj mužstvu. Celkom mi to padá, ale samozrejme je veľa miest, kde sa ešte dá stále zlepšovať. Dúfam, že sa nezraním a pôjde to tak ako doteraz. Žiadnu métu som si nestanovil. 

Viem, že sa už dlhšiu dobu venuješ aj CrossFitu, myslíš, že aj to je jednou z príčin tvojho značného herného progresu? V čom vidíš jeho najväčšie výhody, resp. je to podľa teba tá správna cesta pre udržiavanie si skvelej kondície pre vrcholových športovcov?

Vo svojej príprave mám zahrnuté všetko, vrátane CrossFitu. O celý program sa mi stará Roman Švantner, ktorý dosahuje výborné výsledky a ja sám sa na ľade cítim výborne, pričom sa mi zatiaľ chvalabohu vyhýbajú aj  zranenia. Myslím, že  CrossFit je veľmi dobrý druh cvičenia, keďže dvíhanie činiek už veľa ľudí omrzelo a tento typ je pre nich príjemnou novinkou.

Ako približne vyzerá bežná tréningová jednotka v Detroite, resp. v čom je odlišná oproti tréningom, ktoré si abslovoval v slovenských mužstvách?

Všetko čo robíme, má hlavu aj pätu, ale povedal by som že tréningy nie sú viac náročnejšie ako u nás doma, v podstate ide len o dolaďovanie systému. Samotné tréningy mňa osobne veľmi bavia, keďže tréneri sa do nich vždy snažia vložiť aj zaujímavú vložku, v ktorej súperíme medzi sebou.

Na ktorú časť svoja tela sa zamieravaš najviac v rámci súkromných tréningov? Ktoré cviky patria medzi tvoje obľúbené a ktoré by si naopak, najradšej z plánov vynechal?

Cez sezónu sa toho moc naposilovať už nedá, keďže zápasov je veľmi veľa a nasledujú rýchlo za sebou, takže svaly ochabnú. Snažím sa len udržať si kondíciu, aby som sa nešťastne nezranil.

Detroit mal vždy len tie najvyššie ambície, chystáte sa tento rok po menšej odmlke znovu zabojovať o Stanley Cup alebo je v mužstve hlavným cieľom Play-Off a potom ísť od zápasu k zápasu?

Ako si spomenul, hlavným cieľom je práve vyraďovacia časť, v ktorej sa začína úplne od začiatku. NHL je úplne vyrovnaná, takže v Play-Off ide hlavne o to, ktorý tím chytí najlepšiu formu a to ako na tom budú hráči po zdravotnej stránke. 

Tomáš Tatar: Celkom mi to padá, ale samozrejme je ešte veľa miest, kde sa dá zlepšovať (Rozhovor)

V tíme hrávaš aj s ďalším Slovákom, Tomášom Jurčom, skúsiš nám na neho prezradiť niečo zaujímavé?

:) Neviem, čo také by som povedal. Je to určite zábavný chalan, s ktorým nikdy nie je nuda. 

Ako by podľa teba vyzerala najlepšia otváracia formácia poskladaná zo súčasných hráčov NHL?

Jonathan Quick (Los Angeles Kings) - Zdeno Chára (Boston Bruins), Drew Doughty (Los Angeles Kings) - Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks), Pavel Datsyuk (Detroit Red Wings), Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings)

V kuloároch som počul, že máš rád zábavu a nebrániš sa ani rôznym tanečným kreáciám. Máte počas sezóny dovolené navštevovať nočné podniky alebo si podobné zábavky môžeš dovoliť len mimo sezóny?

Nie je moc času, ale ak sa dá, tak sa vždy idem s radosťou zabaviť, netreba to však preháňať :)

Aký typ ženy si dokáže získať tvoje srdce, resp. je toto miesto už definitívne obsadené nejakou vyvolenou?

Aká žena? V prvom rade mi musí padnúť do oka, musí mať zmysel pre humor a  samozrejme musí byť slušná :)

Tomáš Tatar: Celkom mi to padá, ale samozrejme je ešte veľa miest, kde sa dá zlepšovať (Rozhovor)

Je známe, že Detroit nie je zrovna najlepším miestom na život, platí to aj v tvojom prípade? Resp. našiel si si za tie cca 3 roky už pár obľúbených miest, či podnikov, ktoré navštevuješ pravidelne a vrelo by si ich odporúčil aj svojim známym?

Celé mesto teraz ožíva, začínajú sa tu stavať nové veci a s príchodom novej haly, sa myslím zmení celý Detroit. Ja momentálne bývam približne  20 minút od mesta v malebnom Royal Oak. Sú tam rôzne reštaurácie a bary, takže si aj tam prídem na svoje.

Čo považuješ za svoj najväčší doterajší úspech a ktorý sen sa ti naopak, zatiaľ ešte nepodarilo naplniť?

Určite striebornú medailu z Majstrovstiev sveta v roku 2012 a samozrejme, že snívam o Stanley Cupe alebo o zlatej medaile z MS, či olympiády.

Ako približne vyzerá bežný deň Tomáša Tatara?

Keďže máme skoro každý deň tréning, musím sa tomu prispôsobiť, ale vždy si nájdem čas na nejaké tie aktivity po ňom. Minimálne hodinu denne však potrebujem len tak sedieť na internete, popíjať si kávičku a proste urobiť si tú správnu pohodu.

Máš špeciálny stravovací plán alebo si rád dopraješ aj nezdravé jedlá, ktoré potom musíš vybehať na bežiacom páse v posilňovni?

V podstate sa snažím stravovať zdravo, ale samozrejme si sem-tam dám aj nejakú tú dobrotu. Som predsa len človek :) Najradšej mám sladkosti.

Čo všetko sa zmenilo v tvojom živote odkedy si slávny? Kde vidíš najväčšie výhody tejto skutočnosti a kde naopak nevýhody?

Nemôžem povedať žiadne mínusy, veľmi si to vážim. Mám skvelých fanúšikov, ktorí ma sledujú, podporujú a neustále tlačia dopredu.

Počas leta si poslal bohaté hokejové výstroje do svojho rodného mesta, hodláš v podobných aktivitách pokračovať aj v budúcnosti alebo dokonca založiť akadémiu, akú má napr. Zdeno Cíger a podporovať takýmto spôsobom mladých chlapcov na Slovensku?

Áno, výstroje sa mládeži určite zídu a plánujem v tom pokračovať aj v budúcnosti. Čo sa týka akadémie, tak rozmýšľam aj nad letnými hokejovými školami, možno niečo podobné ako má Marián Gáborík. 

Poznáš, resp. stíhaš sledovať aj našu stránku? Ak áno, tak ktoré články sa ti páčia najviac?

Všeobecne mám rád surfovanie na internete, takže ak vidím na stránke zaujímavý rozhovor, tak si ho vždy rád prečítam.

Na záver nám skús povedať, kde vidíš samého seba o napr. 10 rokov a skús zanechať našim/tvojim fanúšikom aspoň stručný odkaz.

Určite by som chcel ešte stále hrať a plniť si ďalšie sny. Na záver asi len toľko, že ďakujem za podporu, ktorá bude dúfam pretrvávať aj naďalej  a ja sa budem snažiť stále zlepšovať.

Tomáš Tatar: Celkom mi to padá, ale samozrejme je ešte veľa miest, kde sa dá zlepšovať (Rozhovor)

Ak si fanúšikom športu, nezabudni sledovať ani Športkult na facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia