Prečo sa niekto rozhodol dať na pizzu čokoládu alebo kyslú kapustu?
Pizza je pre Slovákov v istom slova zmysle národným jedlom. Pokrm, ktorý pochádza z Talianska, sme si obľúbili aj preto, že na cesto môžeš poukladať asi čokoľvek.
Niekto ostáva verný klasike a nesiahne po takej, na ktorej sú viac ako tri ingrediencie. Početná skupina ľudí uprednostňuje pravidlo: čím viac – tým lepšie. Veď cesto veľa znesie.
- Prečo zaradila pizzeria do ponuky dubajskú pizzu.
- Ako ľudia reagujú na to, že dubajská pizza stojí 15 eur.
- Ktorá pizza z testu na mňa pôsobila chuťovo aj zložením najdivnejšie.
- Ktoré z netradičných kombinácií by som si objednal pokojne znova.
Pizzerie na Slovensku sa tak mnohokrát predbiehajú v tom, kto dokáže na to cesto naložiť viac vecí vrátane baraních rohov. Existuje však aj tretia skupina konzumentov, totálni freestyleri, pre ktorých je baraní roh len slabý odvar.
V poslednom období čoraz viac registrujem trend netradičných, alebo ak chceš, divných pízz. Rozhodol som sa tak pre rešerš okolitých pizzerií s cieľom zistiť, či tento trend fakt dorazil aj na východné Slovensko.

Úloha bola jasná. Prejsť všetky miesta s pizzou v priľahlom okolí a vybrať minimálne 5 takých, ktorých zloženie môže niekomu evokovať vtip, no inému zas chutnú netradičnú kombináciu chutí.

Najprv som si nebol istý, či nájdem toľko adeptov na tento experiment, no napokon sa mi podaril výber dokončiť do niekoľkých minút. Štyri podniky, odkiaľ som ochutnal päť pízz, som oslovil s prosbou o krátke vyjadrenie.
Všetci prevádzkari, prípadne majitelia podnikov, dostali rovnaké otázky, a síce, prečo pizzu do ponuky zaradili, koľko jej predajú a aké sú na to ohlasy od ľudí.
Testoval som buď v prevádzke, prípadne ak daná pizzeria funguje len na princípe rozvozu, tak som si ju vzal do auta, respektíve domov.

Pizze, ktoré sa dostali do finálového výberu, boli postupne brusnicová s hermelínom, kebab pizza, pizza s kyslou kapustou, dubajská pizza a na záver pizza so zmesou na bolonskú omáčku.
*Pizze nie sú v zozname zoradené podľa chuti či obľúbenosti, ale podľa poradia v testovaní
5. Pizza s hermelínom a brusnicami
Pre prvú pizzu som sa vybral do známeho podniku Speedy Pizza, ktorá funguje v Bardejove od roku 2019. Ide o donáškovú službu, ktorá necelý rok po otvorení zaradila do ponuky pizzu Palermo.

Zloženie pozostáva zo smotanového základu, syru Mozzarella, šunky, syru Hermelín a brusníc. „Do ponuky sme ju zaradili na základe tipu od môjho kamaráta, ktorý robil v gastre v zahraničí,“ hovorí šéf prevádzky Speedy, Patrik Hudák.
„Najprv boli ľudia prekvapení, že čo tam robia brusnice. Ale tak, veď aj keď si spravíš hermelín na grile, tak tam dávaš brusnice, prečo nie na pizzu. Plus my na ňu dávame aj tajomstvo,“ hovorí Patrik.

Priamo v kuchyni mi vysvetlil, že kupujú len vysokokvalitné suroviny zo zahraničia, väčšinou z Talianska a ľudia si napokon pizzu Palermo obľúbili. „Štatistiky si nevediem, ale takých 15-20 kusov týždenne určite spravíme,“ hovorí. Okrem toho vraj od nich ľudia kupujú aj burger pizzu a do ďalších mesiacov chystajú aj pistáciovú s ricottou na slano.
Počas interview sa v peci pripravovalo moje Palermo, na ktoré som sa skutočne tešil, keďže ešte som ju nikdy nejedol. Lúčim sa s Patrikom a jeho kolegami a idem domov testovať pizzu s brusnicami a hermelínom.
Keď podobnú pizzu jedol Martin Novák v televíznej relácii Na nože, označil ju za jedno z najhorších jedál, ktoré kedy ochutnal. V tomto prípade to však absolútne neplatí.
Pizza je fakt dobrá, na lepšie cesto človek v menšom meste narazí asi len zriedkavo. Cítiť kvalitu a chuť surovín, pričom táto pizza delí pravdepodobne ľudstvo len na dve skupiny: tí, ktorí to milujú, a tí, ktorým proste kombo sladkých brusníc a slanej šunky so syrom proste nesedí. Ja som ten druhý, čo však nič nemení na tom, že pizza Palermo je netradičná a chutná zároveň.
4. Kebab pizza
Pri tejto pizze môžeš uplatniť rovnaký princíp ako pri tej s brusnicami. Kebab majú ľudia radi, tak prečo ho nepacnúť na pizzu? Túto otázku si položil aj Peťo Lenart, ktorý vedie podnik Sypanec v obci Bartošovce.

V Refresheri sa pravidelne venujeme témam z gastronómie. Prečítaj si napríklad o rebríčku najlepších tatranských halušiek či košických káv. Ak ťa podobný prémiový obsah baví a chceš nás podporiť, staň sa členom Refresher+, ďakujeme za tvoju podporu.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Z čoho je vlastne zložená kebab pizza ako chutila.
- Prečo je silný trend pízz s kyslou kapustou.
- Ktorú pizzu zo zoznamu by som už radšej nikdy nezjedol.
- Ako reagujú ľudia na to, že dubajská pizza stojí 15 eur.
- Ako chutí a čo o nej prezradila prevádzkarka.
- Čo bolo na bolonskej pizzy špeciálne.