Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2024 o 15:00
Čas čítania 5:09
Richard Balog

TOP módne momenty z OH v Paríži: gymnastky USA v najdrahších dresoch, Pharrell s taškou LV za 850-tisíc a Céline Dion v Diore

TOP módne momenty z OH v Paríži: gymnastky USA v najdrahších dresoch, Pharrell s taškou LV za 850-tisíc a Céline Dion v Diore
Zdroj: Jamie Squire/Getty Images
MÓDA MÓDA OLYMPIJSKÉ HRY
Uložiť Uložené

Od reprezentačných uniforiem na otváracom ceremoniáli až po skvostné športové dresy na trati.

Celý svet vrátane nás sústreďuje svoju pozornosť na Paríž, keďže francúzske hlavné mesto hostí letné olympijské hry 2024, ktoré ponúkajú v akcii tých najlepších športovcov. Okrem toho ide o skvelú príležitosť pre odevné značky upozorniť na seba v globálnom meradle, vďaka čomu sme za prvý týždeň videli množstvo nezabudnuteľných módnych momentov, ktoré stoja za pozornosť. 

Spojenie módy a športu je v posledných rokoch čoraz silnejšie, preto nie je prekvapením, že medzi sponzorov OH 2024 patrí napríklad konzorcium LVMH a atléti nosia dizajnérske kúsky aj počas výkonov na trati či ihrisku.

Nie sú to však len veľké módne domy – v Paríži sa do olympijského štýlu zapojilo množstvo nezávislých a začínajúcich značiek, ktoré dosiahli vynikajúce výsledky. Outfity celebrít v hľadisku a na galavečeroch sú samostatnou kategóriou. 

Nižšie nájdeš prehľad TOP módnych momentov. 

Ak ťa bavia články o módnych trendoch, limitovaných teniskách, outfitoch alebo inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v odevnom priemysle, umení a kultúre, staň sa členom klubu REFRESHER+ a získaš prístup bez obmedzení k celému obsahu na webe.
Odporúčané
V roku 2024 sú trendom šiltovky všetkých tvarov, veľkostí, materiálov aj farieb. Nájdi si svojho favorita V roku 2024 sú trendom šiltovky všetkých tvarov, veľkostí, materiálov aj farieb. Nájdi si svojho favorita 25. júla 2024 o 10:00

Céline Dion v outfite Dior počas otváracieho ceremoniálu

Olympijské hry v Paríži 2024 sa začali veľkolepým otváracím ceremoniálom, počas ktorého sme videli nielen prehliadku všetkých športovcov, ale aj niekoľko famóznych vystúpení vrátane návratu Céline Dion na scénu, keď z druhého poschodia Eiffelovej veže vo výške 125 metrov nad zemou predniesla pieseň Hymne à l’Amour od Edith Piaf v haute couture modeli šiat z dielní módneho domu Dior. 

Honosné šaty navrhla kreatívna riaditeľka značky Maria Grazia Chiuri špeciálne pre kanadskú ikonu. Sú vyrobené z hodvábneho žoržetu, celé vyšívané flitrami s viac ako 500 metrami strapcov a posiate tisíckami strieborných korálikov, ktoré sa pod svetlom reflektorov trblietali. 

Išlo o prvé vystúpenie speváčky od roku 2021, keď bola nútená zrušiť všetky plány po tom, ako zistila, že trpí zriedkavým ochorením syndrómu stuhnutej osoby. Dion vyzerala božsky a veríme, že nešlo o jej rozlúčku s publikom. 

Céline Dion počas otváracieho ceremoniálu OH 2024 v Paríži.
Céline Dion počas otváracieho ceremoniálu OH 2024 v Paríži. Zdroj: Olympic Broadcasting Services via AP

Pharrell Williams s taškou Louis Vuitton za 850-tisíc a v novom modeli tenisiek Adidas

Olympijské hry v Paríži si nedal ujsť ani kreatívny riaditeľ Louis Vuitton, ktorý sa zúčastnil aj na odovzdávaní pochodne s ohňom. Pharrell Williams nás však zaujal v tomto ultraluxusnom outfite ešte pred oficiálnym otvorením najväčšieho športového sviatku, keď predviedol tašku Louis Vuitton Millionaire Speedy s monogramom z kolekcie jar/leto 2025 a cenou okolo 850-tisíc dolárov. 

Okrem toho však perfektne zladil široké džínsy s elegantným sakom, so slnečnými okuliarmi vo vintage estetike a šiltovkou Kenzo, pričom jemne odhalil novú siluetu tenisiek Adidas, na ktorú sa veľmi tešíme. Z dostupných fotografií vyzerá zaujímavo. 

Pharrell Williams, OH 2024, Louis Vuitton
Zdroj: AP Photo/Rebecca Blackwell

Reprezentačné uniformy Mongolska

Reprezentácia Mongolska síce v Paríži nezíska kvantum medailí, avšak naše srdcia vyhrala vďaka krásnym kostýmom, ktoré by sa nestratili ani na prehliadkovom móle vo francúzskej metropole počas haute couture týždňa. 

Uniformy športovcov pre sprievod na olympijských hrách 2024 v Paríži vzbudili rozruch vďaka prepracovaným návrhom, ktoré sú inšpirované tradičným odevom krajiny s názvom Deel. Ide o prácu sestier Michel a Amazonka Choigaalaa z Ulanbátaru, ktoré spoločne tvoria pod značkou Michel & Amazonka. Vytvorili dve sady uniforiem – jednu pre vlajkonosičov a druhú pre ostatných športovcov.

Jednotlivé modely s luxusným vzhľadom obsahujú národné farby – modrú, červenú a bielu, ako aj rôzne tradičné vzory vrátane symbolu „Sojombo“, ktorý sa nachádza na vlajke krajiny. Nechýbajú ani motívy spojené s Parížom a hrami, konkrétne Eiffelova veža a olympijský oheň.

Michel & Amazonka, Mongolsko, OH 2024
Zdroj: Michel & Amazonka

Reprezentačné uniformy Česka

Veľkú radosť nám urobili aj reprezentačné uniformy českej výpravy, ktoré sú dielom návrhára Jana Černého v spolupráci so značkou Alpine Pro. 

Český olympijský tím ukázal v Paríži svetu výrazné a odvážne kúsky so zložitými detailmi na kabátoch, topánkach a šáloch, ktoré budú hrdo reprezentovať svoju vlasť, pričom v sofistikovanom trenčkote sa plynulo prelínajú české a francúzske prvky. Každý kúsok je svedectvom dedičstva krajiny, a to od vlajok až po originálnu potlač „CZE“, ktorá pripomína označenia na autách v minulosti. Kolekcia tiež odkazuje na historické a kultúrne prvky, ako napríklad vzor Rorschachovej škvrny na počesť umelca Vladimíra Boudníka.

Nie nadarmo magazín Time zaradil české uniformy na OH 2024 medzi najlepšie spomedzi všetkých krajín. Radi by sme pochválili aj našu reprezentáciu, bohužiaľ, nie je za čo. Veríme, že v budúcnosti aj Slovenský olympijský a športový výbor uprednostní prácu domácich návrhárov pred nezaujímavými značkami.

Jan Société, Česká republika, OH 2024
Zdroj: Jan Société

Bežecké dresy jamajskej reprezentácie s podpisom značky Puma

Atletika a obzvlášť beh patrí medzi najsledovanejšie disciplíny na každých olympijských hrách, čo si dobre uvedomujú veľké športové značky, ktoré dodávajú dresy pre jednotlivé reprezentácie.

Jamajský tím oblieka dlhodobo spoločnosť Puma a inak to nebude ani v Paríži, kde sa najrýchlejší bežci a bežkyne predstavia v atraktívnych dresoch, ktoré tvorí charakteristická farebná kombinácia čiernej, žltej a zelenej v zaujímavom rozložení.

Generálny riaditeľ Arne Freundt pri predstavení tohtoročných modelov vysvetlil, že spájajú rýchlosť a štýl: „Strihové línie boli strategicky umiestnené tak, aby zdôrazňovali postavu športovcov a zároveň poskytovali úchvatný vizuál, ktorý zdôrazňuje krásu športovca v pohybe.“ Pri pohľade na fotografiu súhlasíme.

Jamajka, OH 2024
Zdroj: Puma
Odporúčané
Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke 23. júla 2024 o 11:00

LeBron James v špeciálnom modeli tenisiek Nike

Radosť všetkým sneakerheadom v hľadisku aj pred televíznymi obrazovkami urobil hviezdny basketbalista LeBron James, ktorý v prvom zápase na olympijskom turnaji proti Srbsku predviedol tenisky Nike LeBron 22 v špeciálnom vyhotovení.

Najlepší strelec v histórii NBA zaznamenal pri jasnej výhre 110 : 84 21 bodov, a to možno aj vďaka týmto atraktívnym teniskám v národných farbách USA. Novinka z dielní Nike obsahuje niekoľko pútavých detailov vrátane veľkého swooshu, ktorý plynulo prechádza až na zadnú časť tenisiek, malého swooshu na medzipodrážke, loga koruny či potlače na modrom zvršku.

Dátum vydania tenisiek Nike LeBron 22 v tejto olympijskej schéme nie je známy, ale vo svete resellu bude mať veľmi vysokú hodnotu. O tom nepochybujeme.

LeBron James mal v prvom zápase na OH 2024 proti Srbsku obutý špeciálny model Nike LeBron 22.
LeBron James mal v prvom zápase na OH 2024 proti Srbsku obutý špeciálny model Nike LeBron 22. Zdroj: Markus Gilliar - GES Sportfoto/Getty Images

Francúzski džudisti v odevoch od módneho domu Kenzo

Dokonalý príklad prepojenia športu s módou prinieslo partnerstvo spoločnosti Kenzo s francúzskou reprezentáciou v džude. Módny dom, ktorý vedie z pozície kreatívneho riaditeľa návrhár NIGO, obliekol atlétov počas olympijských hier 2024 v Paríži do luxusných modelov, ktoré odkazujú na japonský pôvod tohto športu.

Uznávaný tvorca módy vymyslel obleky inšpirované tradičným kimonom, pričom sú podobné tým, ktoré NIGO odhalil počas prehliadky Kenzo na sezónu jeseň/zima 2023. Odev na džudo prešiel viacerými výraznými zmenami v posledných rokoch – tradične ľahšiu konštrukciu nahradili hrubšie materiály s cieľom maximalizovať priľnavosť. Okrem toho sa predĺžila silueta a zväčšil objem kvôli podporeniu voľného pohybu pri cvičení džuda.

NIGO zohľadnil všetky tieto aspekty a výsledkom je nádherná uniforma v štýle kimona, ktorú si vieme predstaviť aj v uliciach.

Módny dom Kenzo obliekol francúzskych reprezentantov v džude.
Módny dom Kenzo obliekol francúzskych reprezentantov v džude. Zdroj: Kenzo

Skateboardista Yuto Horigome počas pretekov v outfite Nike

Japonský skateboardista, ktorý sa zapísal v Paríži do histórie, získal pre svoju krajinu nielen zlato, keď za sebou zanechal aj nášho Richarda Turyho, ale predstavil aj módu pre masy.

Čierny dres v oversized strihu s farebnými motívmi a krátkymi rukávmi v kombinácii s rovnými čiernymi nohavicami s kontrastným mini swooshom a bielo-sivými teniskami Nike SB Dunk Low vyzeral fantasticky. Horigome vniesol do tohto pouličného športu trochu sofistikovanejší vzhľad, ktorý čoskoro uvidíš aj v miestnych skateparkoch.

Ide o dokonalý príklad toho, že skejterský štýl nemá hranice a šatník jednotlivých jazdcov sa riadi slobodou a voľnosťou prejavu, čo je jeden z dôvodov, prečo tento šport tak výrazne ovplyvňuje odevný priemysel už dekády.

Yuto Horigome, OH 2024
Zdroj: Stefan Matzke - sampics/Getty Images

Gymnastky USA v dresoch so Swarovského krištáľmi

O nezabudnuteľný módny moment v Paríži sa postarali aj gymnastky Spojených štátov amerických, ktoré počas súťaže odhalili nádherné dresy.

Spojenie pôvabu a atletickej dokonalosti sme videli v druhý deň kvalifikácie ženskej športovej gymnastiky. Trikoty z dielní značky GK Elite, ktorá je popredným výrobcom gymnastického súťažného a tréningového oblečenia, boli pokryté Swarovského krištáľmi. Sú vybavené viac ako 47-tisíc krištáľmi, z ktorých niektoré boli aplikované ručne v závode spoločnosti v Pensylvánii, uvádza WWD.

Spoločne vytvárajú hviezdny vzor pripomínajúci nočnú oblohu a gymnastkám priniesli šťastie, keď pod piatimi kruhmi vybojovali zlaté medaily. Vo finále mali iný štýl dresov – vo farbách vlajky USA a vyzerali taktiež veľmi dobre. Hlavnou hviezdou tímu bola Simone Biles (na fotografii nižšie, pozn. redakcie), ktorá vyzerala v drese pokrytom trblietavými Swarovského krištáľmi ako z magazínu. Čo povieš?

Simone Biles, OH 2024
Zdroj: Jamie Squire/Getty Images
Odporúčané
Leto a fresh tenisky patria k sebe. Toto sú aktuálne najviac cool páry od New Balance, Asics, Air Jordan či Adidas Leto a fresh tenisky patria k sebe. Toto sú aktuálne najviac cool páry od New Balance, Asics, Air Jordan či Adidas 17. júla 2024 o 15:00
Domov
Zdieľať
Diskusia