Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2024 o 18:36
Čas čítania 0:45
TASR

Vstupné do Benátok sa bude vyberať aj naďalej. Počas niektorých dní sa jeho cena zdvojnásobí

ZAUJÍMAVOSTI BENÁTKY PENIAZE TALIANSKO
Uložiť Uložené

Za jeden mesiac na taxe vybrali do mestského rozpočtu dva milióny eur.

Benátky plánujú zachovať poplatok za vstup do mesta aj po tomto víkende, keď sa má ukončiť jeho testovanie. Celosvetovo ide o vôbec prvý poplatok tohto druhu. Informuje TASR na základe správy agentúry DPA.


Poplatok za jeden mesiac testovania obohatil mestskú pokladnicu o viac než dva milióny eur. Počas niektorých dní mesto zaregistrovalo viac než 25 000 platiacich turistov.


Benátky plánujú tiež upravovať jeho výšku v závislosti od dopytu. Od roku 2025 budú jednodňovým turistom účtovať poplatok v základnej výške päť eur, počas najvyťaženejších dní výška poplatku stúpne na desať eur, uviedol pre miestne noviny mestský poslanec zodpovedný za financie Michele Zuin.

Benátky
Zdroj: Wikimedia Commons/Didier Descouens

Poplatok sa platí cez QR kód

Mesto po ukončení testovania zverejní oficiálnu správu. Jej spracovanie však istý čas potrvá, pretože do nej chce zahrnúť aj údaje z posledných dvoch dní testovania.


Poplatok počas testovania vyberali v čase od 8.30 do 16.00 h. Návštevníci mohli prostredníctvom internetu získať QR kód, ktorý si stiahli do mobilov a použili ho na zaplatenie.


Benátky sú jedným z najnavštevovanejších miest na svete, ročne ich navštívi približne 15 miliónov turistov. Masový turizmus je pre mesto zdrojom vysokých príjmov, zároveň ho však aj výrazne poškodzuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia