Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
20. júna 2024 o 10:25
Čas čítania 0:57
TASR

Aktivisti postriekali historickú pamiatku Stonehenge farbou. Ide vraj o ekologickú náhradu

HISTÓRIA KLIMATICKÁ ZMENA SPRÁVY ZO SVETA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Týmto gestom žiadajú, aby sa budúca vláda Spojeného kráľovstva právne zaviazala postupne ukončiť využívanie fosílnych palív do roku 2030.

Britská polícia v stredu zatkla dve osoby po tom, ako environmentálni aktivisti oranžovou farbou posprejovali Stonehenge, prehistorickú pamiatku v juhozápadnom Anglicku zapísanú do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.


Protestná skupina Just Stop Oil uviedla, že dvojica jej aktivistov vyzdobila Stonehenge oranžovou práškovou farbou. Týmto gestom žiada, aby sa budúca vláda Spojeného kráľovstva právne zaviazala postupne ukončiť využívanie fosílnych palív do roku 2030.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Historys Mysteries (@historys_mysteries3.14)


Na zverejnených záberoch vidno, ako aktivisti v tričkách s nápisom Just Stop Oil sprejujú najmenej dva megalitické monumenty oranžovou látkou z malého kanistra. Skupina na sociálnych sieťach uviedla, že použila oranžovú kukuričnú múku s tým, že ju vraj „čoskoro zmyje dážď.

Odporúčané
VIDEO: Klimatickí aktivisti kladivami brutálne zaútočili na slávny obraz. Zanechali na ňom niekoľko dier VIDEO: Klimatickí aktivisti kladivami brutálne zaútočili na slávny obraz. Zanechali na ňom niekoľko dier 8. novembra 2023 o 10:24

Polícia grófstva Wiltshire vo vyhlásení uviedla, že popoludní zatkla dve osoby po incidente v Stonehengei. „Policajti prišli na miesto činu a zatkli dve osoby podozrivé z poškodenia starobylej pamiatky,“ oznámila polícia.

„Naše vyšetrovanie pokračuje, pričom úzko spolupracujeme s pamiatkarskou organizáciou English Heritage,“ dodala polícia s odkazom na verejný orgán, ktorý sa stará o stovky historických miest v krajine vrátane Stonehengeu.


Incident sa odohral uprostred kampane pred parlamentnými voľbami v Spojenom kráľovstve, ktoré sa uskutočnia 4. júla. Protestnú akciu okamžite odsúdil britský premiér Rishi Sunak, ktorý ju označil za „hanebný čin vandalizmu na jednej z najstarších a najvýznamnejších pamiatok Spojeného kráľovstva a sveta“.


Organizácia uviedla, že sa rozhodla uskutočniť akciu deň pred oslavou letného slnovratu, keď sa na mieste zhromažďujú davy ľudí, aby oslávili letný slnovrat na severnej pologuli.

Domov
Zdieľať
Diskusia