Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2023, 10:24
Čas čítania 0:54
Radka Klučárová

VIDEO: Klimatickí aktivisti kladivami brutálne zaútočili na slávny obraz. Zanechali na ňom niekoľko dier

KULTÚRA AKTIVIZMUS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Aktivisti rozbili sklo pred obrazom Venušina toaleta dvoma malými kladivkami.

Klimatickí aktivisti pritvrdzujú. Po vylievaní farieb na umelecké diela v galériách a prilepovaní sa na cesty vytiahli tentokrát kladivá. V Národnej galérii v Londýne rozbili ochranné sklá na známom obraze od španielskeho maliara Diega Velázqueza a zanechali na ňom niekoľko dier, píše Hypebeast. 

Aktivisti z hnutia Just Stop Oil si po sérii útokov v európskych umeleckých inštitúciách na konto pripísali ďalší. Sklo pred obrazom Venušina toaleta (The Toilet of Venus) poškodili dvoma malými kladivkami.

Dielo zo 17. storočia zobrazujúce Venušu, bohyňu lásky, zhrození kurátori z Národnej galérie prirovnali k najslávnejšiemu aktu v Británii. Obraz po incidente zvesili, aby odborníci preskúmali prípadné vzniknuté škody. Dvojicu výtržníkov na mieste zatkli.

Aktivisti pri čine odkazovali na protesty sufražetiek zo začiatku 20. storočia, ktoré volali po právach žien a pri protestoch pred vyše sto rokmi obraz poškodili. Zároveň žiadali okamžité zastavenie všetkých licencií na prieskum, vývoj a výrobu fosílnych palív v Spojenom kráľovstve.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

„Politika zlyháva. Politika zlyhala v roku 1914. Ak pre nové licencie na ťažbu ropy a plynu zomrú milióny ľudí, ak milujeme umenie, ak milujeme svoje rodiny, musíme zastaviť ťažbu ropy,“ uviedli. 

Domov
Zdieľať
Diskusia