Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2024 o 16:07
Čas čítania 1:01
Barbora Adamkovičová

Obľúbené slovenské kúpalisko bude toto leto zatvorené. Problémom je únik vody aj znečistenie fekálnymi baktériami

ZAUJÍMAVOSTI KÚPALISKO
Uložiť Uložené

Biokúpalísko na východe Slovenska má problémy. Toto leto sa v ňom ľudia neokúpu.

Jedno z najznámejších slovenských biokúpalísk na východe krajiny tento rok pre návštevníkov neotvorí svoju populárnu atrakciu. Kúpalisko v oblasti Sninských rybníkov je podľa Korzára v havarijnom stave a túto letnú sezónu zatvorený z viacerých dôvodov – medzi nimi napríklad únik vody či zlý hygienický stav.

Ľudia sa sťažujú najmä na vedenie miestnej samosprávy a jej neschopnosť biokúpalisko zachrániť. Prírodné bazény spočívajú na princípe špeciálneho filtrovania vody – takže namiesto chemikálií sa využíva technológia samočistenia pomocou rias a rastlín. 

Primátor mesta Peter Vološin uviedol, že jednou z technických komplikácií brániacich v prevádzke je aj defektná bazénová fólia. „Vlani únik predstavoval až 200 kubických metrov vody denne, pričom z verejného vodovodu by sme mohli dopúšťať len 45 kubických metrov vody denne,“ vyhlásil. Fóliu vraj musia pred ďalším používaním vymeniť.

Problémom nie je len únik vody, ale aj znečistenie fekáliami

Okrem zlyhania techniky má biokúpalisko problém aj s hygienou – rozbor bazénovej vody odhalil výskyt črevných enterokokov, ktoré sú znakom fekálneho znečistenia. Baktéria môže spôsobovať hnačky a zápaly močových ciest, navyše je odolná voči antibiotikám. 

Odporúčané
PREHĽAD BRATISLAVSKÝCH KÚPALÍSK: Porovnali sme bazény, gastro, ceny aj parkovanie (+ foto) PREHĽAD BRATISLAVSKÝCH KÚPALÍSK: Porovnali sme bazény, gastro, ceny aj parkovanie (+ foto) 19. júla 2023 o 12:30

„Kľúčový je zdroj vody. Nemôžeme byť odkázaní na to, či vyjdú dobré rozbory vody z potoka. Musíme mať vlastný zdroj vody možno aj z vrtu,“ vysvetlil primátor. Rada partnerstva Prešovského samosprávneho kraja totiž na obnovu prírodného kúpaliska schválila takmer milión eur.
 

Ľudia budú môcť areál navštevovať zadarmo, kúpať sa však nebudú

Napriek vypustenému bazénu ostáva areál otvorený pre všetkých tých, ktorí chcú v opojení prírody naďalej relaxovať či športovať. Návštevníci za vstup na biokúpalisko Sninské rybníky však platiť nebudú. Primátor dodal, že prírodné kúpalisko nebolo ziskové ani v minulosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia