Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Astrid.
10. júla 2024 o 10:30
Čas čítania 4:29
Sponzorovaný obsah

SKINCARE SLOVNÍK: Vieš, čo si dávaš na tvár? Vitamín C či kofeín majú viac účinkov na tvoju pleť, než si myslíš

SKINCARE SLOVNÍK: Vieš, čo si dávaš na tvár? Vitamín C či kofeín majú viac účinkov na tvoju pleť, než si myslíš
Zdroj: ISTOCK/Authentic Stock
ZDRAVIE KOZMETICKÉ NOVINKY KOZMETICKÉ ZNAČKY KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU SLOVENSKÁ A ČESKÁ KOZMETIKA
Uložiť Uložené

S týmito ingredienciami si vybuduješ dokonalú skincare rutinu.

Kozmetické produkty majú v sebe zložky s názvami, ktoré možno ani nevieš vysloviť. Niektoré z nich sú určené na to, aby riešili konkrétne problémy pokožky. Avšak vieš skutočne, čo si dávaš na tvár a aké účinky majú jednotlivé ingrediencie? Ak nie, pomôžeme ti zorientovať sa v tom, ako vybrať ten správny produkt pre tvoju pleť a akú špecifickú rolu majú zložky, ktoré sa bežne používajú v kozmetike.

Niacínamid

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, citlivú, suchú, mastnú
✨ Účinok: hydratácia pokožky, zmierňovanie pigmentových škvŕn a vrások
☀️🌙 Použitie: deň, noc

Niacínamid môžeš poznať aj pod inými názvami – vitamín B3 či nikotínamid. Jedno je však isté, túto multifunkčnú ingredienciu si tvoja pleť zamiluje. Niacínamid je nielen účinná zložka na akné, ekzém, vrásky a zosvetľovanie pigmentových škvŕn, ale zároveň aj skvelým pomocníkom na hydratáciu pokožky. Okrem iného, niacínamid je skvelý na začervenané miesta a pomáha budovať ceramid, ktorý udržiava zdravú pokožku.

Svojej pleti môžeš dopriať hydratačno-rozjasňujúcu bombu v podobe textilnej masky HYALURON od Astridu, ktorá obsahuje kyselinu hyalurónovú a 1 % koncentráciu niacínamidu.

Vitamín C

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, citlivú, suchú, mastnú
✨ Účinok: zosvetlenie pigmentových škvŕn a jaziev
☀️🌙 Použitie: deň, noc

To, že vitamín C je silný antioxidant dôležitý pre tvoje zdravie, ktorý nájdeš v citrusoch či šípkach, isto vieš. No tento vitamín je aj obľúbenou zložkou v kozmetike, najmä pre jeho schopnosti redukovať tmavé pigmentové škvrny a vrásky. Okrem iného, vitamín C je protizápalový a dokáže kontrolovať produkciu kožného mazu.

Pravidelné používanie prípravku s vitamínom C v priebehu najmenej 3 mesiacov ti vie zlepšiť vzhľad vrások na tvári, krku a celkovú štruktúru pokožky. Túto zložku nájdeš v krémoch, sérach (napríklad Astrid Vitamín C pleťové sérum) a dokonca aj v produktoch na čistenie tváre. Pokiaľ chceš zahrnúť vitamín C do svojej rutiny, odporúčame nájsť produkty s 10 až 20 % koncentráciou.

pomaranc, vitamin c
Zdroj: Unsplash/Apostolos Vamvouras

Kyselina hyalurónová

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, citlivú, suchú, mastnú
✨ Účinok: hydratácia pokožky
☀️🌙 Použitie: deň, noc

O kyseline hyalurónovej sa hovorí ako o molekule, ktorá pomáha znižovať známky starnutia. Nachádza sa prirodzene v ľudskom tele, no so stúpajúcim vekom jej produkcia klesá, čo znamená strata objemu a hydratácie pokožky. Inak povedané, jej nedostatok je jeden z faktorov, ktorý ti spôsobuje vrásky.

Čiže ak máš problémy so suchou pleťou alebo s vráskami, produkty s kyselinou hyalurónovou by rozhodne nemali chýbať v tvojej skincare rutine. Výhody tejto kyseliny sú, že je vhodná aj na citlivú pleť, nespôsobuje alergické reakcie a jej povrchové použitie je bezpečné aj pre tehotné ženy.

Pokiaľ hľadáš top hydratačný krém, česká značka kozmetiky Astrid predstavila novinku – HYDRO X∙CELL Hydratačný gél krém. Tento gélový krém obsahuje kyselinu hyalurónovú, a tak dodá tvojej pleti poriadnu dávku hydratácie. Má ľahkú gélovú receptúru s až 96 % zložkami prírodného pôvodu. Okrem iného obsahuje aj 100 % prírodnú bunkovú vodu zo spiruliny či fytoceramidy (o nich si povieme nižšie).

astrid
Zdroj: Astrid
ASTRID HYDRO X∙CELL Hydratačný gél krém

Kyselina salicylová

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, mastnú
✨ Účinok: regulácia mastnoty a akné
☀️🌙 Použitie: noc

Pri kyselinách ešte ostaneme. Vieš o tom, že kyselina salicylová sa používa na problematickú pleť viac ako 2000 rokov? V prvom storočí nášho letopočtu používal Plínius vŕbovú kôru (zdroj kyseliny salicylovej) na ošetrenie mozoľov a kurích ôk. Teraz sa získava prirodzene z rastlín alebo vyrába synteticky v laboratóriách.

Tento typ kyseliny bude tvojou go-to zložkou v boji proti vyrážkam a čiernym bodkám. Tým, že je antibakteriálna, odporúča sa najmä na mastnú pleť s náklonnosťou k akné. Okrem iného funguje aj ako exfoliant, čiže uvoľňuje upchaté póry, napomáha k zmierneniu hyperpigmentácie, vrások a vytváraniu nových kožných buniek.

Tým, že kyselina salicylová sa zbaví starej odumretej kože, tvoja pokožka je viac citlivejšia. Preto odporúčame zahrnúť produkty s touto kyselinou do večernej skincare rutiny.
Kyselina salicylová je účinná zbraň na prebytočnú mastnotu, ktorá vie spôsobovať zanesené póry a vyrážky.
Kyselina salicylová je účinná zbraň na prebytočnú mastnotu, ktorá vie spôsobovať zanesené póry a vyrážky. Zdroj: Wikimedia Commons/Dr. Thomas Brinkmeier

Peptidy

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, citlivú, suchú, mastnú
✨ Účinok: tvorba kolagénu
☀️🌙 Použitie: deň, noc

Ďalšou anti-age zbraňou sú peptidy, ktoré sa podobne ako kyselina hyalurónová nachádzajú prirodzene v ľudskom tele. Tieto krátke reťazce aminokyselín napomáhajú k tvorbe kolagénu, ktorý so zvyšujúcim sa vekom postupne strácaš. No peptidy hrajú veľkú rolu aj v boji proti vyrážkam, v posilňovaní kožnej bariéry či zjednocovaní tónu pokožky.

Najlepšia formulácia, ako dostať peptidy do svojej pokožky, je sérum alebo krém, pretože zostanú na tvojej pokožke dlhšie. Peptidy skvelo fungujú aj s inými zložkami, napríklad s vitamínom C, kyselinou hyalurónovou či niacínamidom. No pokiaľ budeš peptidy aplikovať s AHA kyselinou, ich účinnosť sa znižuje.

Kofeín

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, citlivú, suchú, mastnú

✨ Účinok: zmierňovanie opuchov a tmavých škvŕn

☀️🌙 Použitie: deň, noc

Niektorí ľudia ani nezačnú svoje ráno bez kávy. Ak patríš medzi nich, tak isto vieš, že práve kofeín v káve ti pomáha druhýkrát sa zobudiť. No tento stimulant sa používa aj v kozmetike a má oveľa viac účinkov, než si myslíš. Tým, že je kofeín antioxidant, jeho povrchové použitie má priaznivé účinky na zmiernenie starnutia a poškodenie pokožky voľnými radikálmi (ako UV žiarenie či smog). Okrem iného, kofeín tiež znižuje riziko nemelanómovej rakoviny kože.

Zle sa ti spalo minulú noc, a preto vyzeráš ako panda? Účinky kofeínu pomáhajú s mikrocirkuláciou, ktorá sťahuje krvné cievy a vie dočasne znížiť tmavé zafarbenie pokožky. Túto zložku obsahuje napríklad očný gélový krém Astrid HYDRO X∙CELL, ktorý ti zredukuje opuchy a tmavé kruhy pod očami.

Astrid HYDRO X∙CELL očný gél krém

Retinoidy (retinol a retinal)

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, mastnú
✨ Účinok: zmiernené vrásky a akné
☀️🌙 Použitie: noc

Retinoidy sú horúcou témou v kruhu skincare entuziastov, najmä retinol a retinal. Je to preto, lebo sú kľúčovým prvkom v boji proti starnutiu pokožky. Retinoidy, inak povedané aj formy vitamínu A, boli pôvodne používané na liečenie akné, ale vedci zistili, že pomáhajú odstraňovať pigmentové škvrny a zrýchľujú obnovu kolagénu v pleti (ďakujeme, doktor Albert Kligman).

Ako vlastne na tvojej pleti fungujú? Retinoidy pomáhajú tvojej koži zbaviť sa starých buniek a tvoriť nové, čo zlepšuje celkovú štruktúru pleti. Avšak pri používaní retinoidov treba mať trpezlivosť, požadované výsledky si všimneš po 6 až 12 mesiacoch pravidelného používania. 

Retinoidy si aplikuj iba večer. Pokiaľ zahrnieš túto zložku do svojej rutiny, nezabúdaj počas dňa nosiť krém s SPF 50 a viac.
@dermdoctor Skincare Lessons: Retinol #dermatologist #skincare #retinol #bestretinol ♬ Paris - Else

 Ceramidy

💆🏻‍♀️ Ideálna zložka pre pleť: normálnu, zmiešanú, citlivú, suchú, mastnú
✨ Účinok: posilnenie kožnej bariéry
☀️🌙 Použitie: deň, noc

Vyššie sme spomínali, že niacínamid pomáha budovať ceramidy. No ceramidy sa takisto používajú v kozmetických produktoch ako samostatná ingrediencia. Ceramidy sú takzvané epidermálne lipidy, čo znamená, že sú nevyhnutné na udržiavanie ochrannej bariéry a elasticity kože. Ak máš tejto látky nedostatok, tvoja pokožka je suchšia a ľahko sa podráždi.

Ceramidy nemáme v sebe len my ľudia. Fytoceramidy sú ceramidy rastlinného pôvodu. Získavajú sa napríklad z ryže, pšenice či morskej špongie. Fytoceramidy napríklad obsahuje aj nový produktový rad Astrid HYDRO X∙CELL. Ak chýba v tvojej skincare rutine sérum, HYDRO X∙CELL Hydratačné super sérum bude pre teba tip-top.

astrid
Zdroj: Astrid
Objav rad HYDRO X∙CELL
Domov
Zdieľať
Diskusia