Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2024, 11:41
Čas čítania 1:17
Radka Klučárová

Slováci hlásia problémy s obľúbeným čínskym e-shopom. Po nákupe im z účtu zmizli peniaze

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Zákazníci museli riešiť odlev peňazí blokovaním kariet a reklamáciou s bankou.

Pred e-shopom Temu odborníci varovali Slovákov už pred pár mesiacmi. Čínska aplikácia viedla po príchode na Slovensko veľkú kampaň. Nízke ceny a široký sortiment produktov oslovili mnohých, teraz však hlásia problémy. 

Portál tvnoviny.sk upozorňuje na nepríjemnú skúsenosť viacerých slovenských zákazníkov, ktorým po nákupe neoprávnenie odišli peniaze z účtu. Niektorí poškodení dokonca tvrdia, že sa to stalo opakovane. 

Odporúčané
Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža 5. apríla 2024, 18:00

Zákazníci museli riešiť odlev peňazí blokovaním kariet a reklamáciou s bankou. „Po čase mi mizli peniaze. Najskôr 2 eurá, potom 38, neskôr 49, až som musela zablokovať kartu. Poslala som však hneď reklamáciu a peniaze mi vrátili,“ podelila sa o svoju skúsenosť Tereza.

Natália dokonca tvrdí, že si z Temu nič neobjednala a do aplikácie sa iba prihlásila e-mailom, ktorý používa aj pri nákupe v iných e-shopoch. „Najzvláštnejšie na tom bolo, že ja som tam nič nekúpila, len som sa registrovala cez e-mail, ktorý používam na všetky tieto e-shopy, ako je SHEIN, Temu...“ povedala. 

Na podozrivé odkazy neklikali

Okradnutí používatelia tvrdia, že pred nežiaducou transakciou z ich účtu neklikli na žiadny podozrivý odkaz. Temu sa bráni a nakupovanie cez aplikáciu považuje za bezpečné. Mnohí zákazníci si však aj napriek tomu nakupovanie cez čínsku aplikáciu mimoriadne pochvaľujú.

„Naše platobné transakcie dodržiavajú normy PCI DSS a sú ďalej posilnené protokolmi 3D Secure v spolupráci s poprednými bankami. Na posilnenie bezpečnosti spúšťame program odmeňovania za chyby, do ktorého zapájame odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, aby identifikovali a odstraňovali zraniteľnosti,“ uviedla spoločnosť pre tvnoviny.

Aplikácia zbiera osobné údaje

Podľa varovaní odborníkov aplikácia Temu zbiera osobné údaje o svojich používateľoch a podľa mnohých odborníkov predstavuje bezpečnostné riziko v podobe ohrozenia osobných údajov a zároveň nepodporuje ani dvojfaktorovú autentifikáciu pri platbe, čo uľahčuje zlodejom získať prístup k platobnej karte.

 
Majiteľ aplikácie Temu vlastní aj druhú aplikáciu Pinduoduo, ktorá vedela špehovať iné aplikácie v mobile. Cez špeciálny kód dokázala čítať upozornenia, správy a súčasne vedela meniť nastavenia. Temu aj Pinduoduo čelia kritike a používateľom sa preto odporúča okamžité odinštalovanie jednej aj druhej aplikácie. 

Temu
Zdroj: Flickr
Späť
Zdieľať
Diskusia