Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. apríla 2024, 12:30
Čas čítania 5:33
Jana Chovancová

Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku

Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku
Zdroj: Canva
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Som vysoko citlivá osoba, mnoho vecí vnímam intenzívne a vedia ma ľahko ovplyvniť. Nie som si však istá, či mali na mňa podprahové správy želaný efekt. A či vôbec nejaký efekt mali.

„Ak budeš toto video pozerať trikrát týždenne počas spánku v priebehu dvoch mesiacov, začneš na sebe pozorovať prvé zmeny. Narastieš o jeden centimeter a staneš sa modelkou, tvoja farba očí sa zmení z modrej na hnedú a tvoja spriaznená duša ťa bude konečne milovať.“

Aj takéto opisy nájdeš pri podprahových videách, ktoré zaplavili sociálne siete. Nazývajú sa „subliminals“, na Youtube ich nájdeš stovky a kolujú tam už asi rok. Po novom si však široké publikum našli aj na sociálnej sieti Tiktok. 

V tomto článku si prečítaš, čo vlastne podprahové správy sú a čo si o nich myslí neurogenetik, vedec a odborník na spánok Tomáš Eichler. Čaká ťa aj opis skúsenosti našej redaktorky, ktorá týždeň počúvala podprahové správy na Youtube. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavý obsah, ktorý vzniká najmä vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+

Vraj zadarmo, stačí sa vyspať

Popularita podprahových videí na Tiktoku je obrovská. Iba tri profily, ktoré sme v súvislosti s nimi našli, majú dokopy takmer 600-tisíc sledovateľov. Ľudí pritom lákajú na dokonalú pleť, ktorú môžu mať úplne zadarmo, plné pery, inú farbu pokožky a očí, dobré psychické zdravie či pozitívnu energiu. Ako vlastne tieto správy (ne)fungujú?  

Podprahové správy ľudia počúvajú v bdelom stave aj počas spánku.
Podprahové správy ľudia počúvajú v bdelom stave aj počas spánku. Zdroj: Unsplash/Shane

Subliminals sú videá, ktoré často sprevádza hudba bez textu, meditačná, niekedy podfarbená basovými tónmi. Pointa týchto videí je však tá, že by mali obsahovať správy podané pod limitom uvedomelého zmyslového vnímania. Osoba, ktorá takéto video počúva, teda má vnímať niečo, čo si neuvedomuje.

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Aj keď vyzerajú videá podobne, líši sa ich dĺžka aj obsah, ktorý majú človeku odovzdať. Líšia sa aj opisy, kde autori píšu, ako dlho máš video počúvať a pri akej činnosti. Mnohí z nich ich odporúčajú počúvať počas spánku.

V niektorých opisoch sme dokonca našli odporúčanie, aby človek popri počúvaní pil veľa vody. Dôvod sme síce nenašli nikde, v komentároch sme si však toho prečítali veľa. Tisíce ľudí autorovi ďakovalo a opisovalo, ako pre nich video skutočne fungovalo a zmenilo im život. Znie to skvele, no je to skutočne tak? 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 157577 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako teóriu skúmali vedci v 90. rokoch a čo bolo výsledkom ich bádania. 
  • Aké podprahové video si púšťala naša redaktorka. 
  • Aký vplyv to na ňu malo. 
  • Čo si o subliminals myslí odborník na spánok Tomáš Eichler.
Domov
Zdieľať
Diskusia