Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. apríla 2024, 12:30
Čas čítania 5:18
Lukáš Čelka

Svoj život obetoval medveďom grizly, ktoré ho zožrali zaživa pred očami partnerky. Krvavú scénu zachytili na mrazivej nahrávke

ZAUJÍMAVOSTI KRIMI MEDVEDE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Dokumentarista Timothy Treadwell strávil po boku divokých zvierat až 13 rokov. Medveďom sa prihováral, hral sa s nimi a dokonca mu nerobilo problém ani hladkať mláďatá. Jedného dňa sa mu však ľahostajnosť voči vlastnej bezpečnosti nepekne vyplatila.

Väčšinu ľudí desí už len predstava stretnutia s medveďom. Dokumentarista Timothy Treadwell to mal však úplne inak. Šelmám, akých sa každý radšej snaží vyvarovať, zasvätil celý svoj život, vďaka čomu si za veľkou mlákou vyslúžil aj prezývku Grizzly Man.

Po boku divokých zvierat strávil až 13 rokov a nikdy pri tom nevenoval veľkú pozornosť vlastnej bezpečnosti. Medveďom sa prihováral, hral sa s nimi a dokonca mu nerobilo problém ani hladkať mláďatá.

Keď Treadwella začali ľudia kritizovať, že zbytočne hazarduje so životom, obhajoval sa, že medvede grizly nie sú v skutočnosti takým „strašiakom“, za akých ich spoločnosť považuje. Podľa jeho slov boli tieto zvieratá len „nepochopené“ – a keďže sa vnímal ako jeden z nich, bol presvedčený, že mu nikdy neublížia.

Bohužiaľ, prerátal sa rovnako ako legendárny Lovec krokodílov Steve Irewin. Treadwella zaživa zožral medveď, a to rovno pred očami jeho partnerky, z ktorej si neskôr šelma urobila „druhý chod“. To, čo sa v týchto okamihoch dialo, zachytila mrazivá zvuková nahrávka.

Odporúčané
Celý život čelil najnebezpečnejším aligátorom na svete, nakoniec ho zabila raja. Toto je mrazivý príbeh legendárneho Steva Irwina Celý život čelil najnebezpečnejším aligátorom na svete, nakoniec ho zabila raja. Toto je mrazivý príbeh legendárneho Steva Irwina 21. marca 2024, 16:52

Ešte predtým než sa spoločne bližšie pozrieme na posledné minúty života Treadwella a vysvetlíme, prečo bola podľa mnohých odborníkov pri jeho metódach podobná nehoda predvídateľná, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Medvede dokumentaristu zachránili

Hoci si niektorí fanúšikovia zapamätali Timothyho Treadwella pre jeho meno a austrálsky prízvuk, v skutočnosti mu v žilách prúdila americká krv.

Dokumentarista sa narodil 29. apríla 1957 v New Yorku ako Tim Dexter, píšu LA Times. Svoju mladosť prežil na Long Islande pod ochrannými krídlami finančne dobre zabezpečených rodičov. Počas strednej a vysokej školy sa úspešne venoval plaveckým športom, konkrétne akrobatickému skákaniu do vody. Po skončení štúdia sa presťahoval do Kalifornie, kde si osvojil austrálsky prízvuk a dal sa premenovať na Timothyho Treadwella. Práve pod tým menom sa neskôr aj zapísal do histórie ako ikonický Grizzly Man.

Timothy Treadwell.
Timothy Treadwell. Zdroj: Lions Gate Films

Legendou sa však nestal zo dňa na deň. Treadwell väčšinu svojho života prežil ako chudobný a neznámy muž, ktorý túžil po pozornosti. Roky bojoval so závislosťou od tvrdých drog a alkoholu. Prekonať mu ju pomohla až láska k prírode, najmä k medveďom grizly.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

V snahe uniknúť pred svojimi démonmi sa Treadwell prvýkrát vydal na expedíciu do aljašskej divočiny ešte na konci 80. rokov. Jej zámerom pritom nebolo šelmy iba skúmať, ale ich aj chrániť pred pytliakmi. Na Aljaške sa dokumentaristovi nakoniec zapáčilo natoľko, že nasledujúcich 13 rokov strávil medzi medveďmi každé jedno leto.

Na observáciu medveďov grizly si Treadwell zvolil aljašský národný park Katmai. Keďže išlo o ideálne miesto na nadviazanie úzkeho kontaktu s divokými šelmami, dokumentarista sa sem každoročne vracal, píše Ati.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 157395 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo našli vyšetrovatelia na mrazivom zázname, ktorý zachytil posledné minúty Timothyho života.
  • Prečo kritizovali Treadwella odborníci na zvieratá a ochranári prírody.
  • Aké pravidlo vymyslelo vedenie národného parku Katmai, určené špeciálne na to, aby obmedzili Treadwellove aktivity.
  • Ktoré svetovo známe hollywoodske hviezdy mu fandili. 
  • V čom bola Treadwellova posledná expedícia iná ako ostatné.
Domov
Zdieľať
Diskusia