Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. marca 2024, 13:33
Čas čítania 1:09
Radka Klučárová

Na Harvarde bola kniha viazaná v ľudskej koži. Pokožku bez súhlasu odobrali mŕtvej žene

ZAUJÍMAVOSTI KNIHY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Obálku knihy vyrobil Ludovic Bouland, študent medicíny, ktorý pokožku podľa všetkého bez súhlasu odobral mŕtvej žene v nemocnici, kde v tom čase pracoval.

Americká univerzita Harvard zo svojej knižnice stiahla knihu Des destinées de l’âme (O osudoch duše) viazanú v ľudskej koži. Obal knihy z roku 1880 odstránila a preskúmala. Ako s ľudskými ostatkami naložiť, rozhodne po konzultácii s úradmi v USA aj vo Francúzsku. Až donedávna do knihy mohol nahliadnuť každý, kto o to požiadal.

Kožu bez súhlasu odobral mŕtvej žene

Autorom publikácie je francúzsky spisovateľ Arsène Houssaye. Obálku vyrobil Ludovic Bouland, študent medicíny, ktorý pokožku podľa všetkého bez súhlasu odobral mŕtvej žene v nemocnici, kde v tom čase pracoval.  

Do knihy Bouland vložil aj poznámku, v ktorej opisuje proces spracovania kože. „Kniha zaoberajúca sa ľudskou dušou si zaslúži ľudský prebal,“ píše v nej. Autor obalu knihu dostal priamo od jej autora a univerzitná knižnica má knihu vo svojom fonde od roku 1934, keď jej ju daroval americký diplomat John Stetson. 

„Harvardova knižnica a Výbor pre vrátenie zbierok Harvardovho múzea dospeli k záveru, že ľudské pozostatky použité vo väzbe knihy už nepatria do zbierok Harvardovej knižnice z dôvodu eticky zaťaženej povahy pôvodu knihy a následnej histórie,“ napísala knižnica vo vyhlásení a zároveň sa ospravedlnila za predchádzajúce pochybenia.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

„Na základe tohto preskúmania dospela Harvardova knižnica a Výbor pre reštitúciu zbierok Harvardovho múzea k záveru, že vzhľadom na eticky citlivý charakter pôvodu a históriu knihy ľudské pozostatky použité pri väzbe Houssayovej knihy už nepatria do zbierok Harvardovej knižnice,“ vyhlásila univerzita. Kniha bude po odstránení obalu opäť zaradená do fondu knižnice.

Domov
Zdieľať
Diskusia