Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2024, 19:25
Čas čítania 1:05
Radoslava Juračková

Oplatí sa ísť tento rok na dovolenku do Chorvátska? Aké sú ceny v najobľúbenejšej destinácii Slovákov?

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Rozhoduješ sa tento rok medzi Chorvátskom a exotikou? Vieme, za čo si pri slovenskom mori priplatíš.

Chorvátsko dlhodobo patrí k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám Slovákov. Kým niektorí si k slovenskému moru vozia potraviny z domova, iní sa radi stravujú v prímorským reštauráciách. Čo môžeš očakávať tento rok?

Nadšencov Jadranu nepoteší informácia Eurostatu, že inflácia vo februári bola spomedzi eurozóny najvyššia práve v Chorvátsku. Vyšplhala sa na 4,8 %, na porovnanie, na Slovensku momentálne dosahuje 3,5 %. 

Chorvátsko
Zdroj: Pixabay

Už minulý rok boli ceny vyššie

Mnohí, ktorí navštívili Chorvátsko v minulom roku, boli z cien sklamaní. Bola medzi nimi aj Milena zo Španielska, ktorá sa vyjadrila: „Veľmi ma to prekvapilo, za jednu mištičku s tromi kopčekmi zmrzliny som zaplatila 12 eur, čo je podľa mňa veľa. Myslím si, že cena zmrzliny by sa mala pohybovať medzi dvoma až troma eurami. Aj v Madride sú ceny nižšie.“

Sú však aj takí, ktorým sa, naopak, zdali primerané. „Za každú zmrzlinu s dvoma kopčekmi sme s manželom zaplatili sedem eur. Myslím si, že na turistické miesto je to bežná cena. Za zmrzlinu by som v takomto meste minula aj desať eur, ale musí byť naozaj dobrá,“ povedala Anna na konci minuloročnej sezóny pre Dubrovnik Daily.

Ceny v obchodoch sú primerané

Aj napriek tomu, že ceny služieb a v reštauračných zariadeniach budú tento rok pravdepodobne vyššie, ceny potravín sú porovnateľné so Slovenskom. Web ubytovanichorvatsko.cz prináša aktuálne letáky reťazcov v krajine. Ceny základných potravín sú priaznivé. Cena mlieka sa pohybuje okolo 0,94 eura, 500-gramový chlieb kúpiš za 1,69 eura, 12 vajíčok za 1,89 eura či kilo jabĺk za 1,29 eura. Ceny mäsových výrobkoch sú mierne vyššie. Kilogram kuracieho aktuálne kúpiš za 7,55 eura a bravčové za 7,15 eura.

Vývoj počas nasledujúcich mesiacoch bude pravdepodobne závisieť od stability ekonomiky a finančného zdravia krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia