Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. marca 2024, 18:18
Čas čítania 1:35
Radka Klučárová

Vedenie VŠMU reaguje na Šimkovičovej kritiku: Ide o nebezpečný útok na akademické slobody

KULTÚRA DIVADLO MARTINA ŠIMKOVIČOVÁ SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Šimkovičová dnes školu kritizovala preto, lebo súčasťou prijímačiek na herectvo bolo zahrať etudu „ohľadom Andreja Danka“ a takisto „názor na ministerku Šimkovičovú“.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová dnes na tlačovej konferencii k plánovaným zmenám vo verejnoprávnej RTVS okrem iného kritizovala aj Vysokú školu múzických umení. Uviedla, že súčasťou prijímacích pohovorov na divadelnú fakultu v tomto roku boli zadania týkajúce sa ministerky Šimkovičovej a predsedu SNS Andreja Danka. 

Jednou z úloh pre uchádzačov mal byť podľa jej slov „názor na ministerku Šimkovičovú“. Týmto tvrdením zrejme narážala na čítanie filozofickej úvahy na ľubovoľnú tému, ktorú si uchádzači o štúdium na VŠMU v odbore herectvo musia každoročne pripraviť.

Šimkovičová vo vyhlásení ďalej povedala, že súčasťou prijímačiek bolo aj zahrať etudu „ohľadom Andreja Danka“. Podľa informácií uvedených na webe fakulty si však uchádzači môžu vybrať, čo chcú zahrať alebo prečítať. Pohybovú etudu si totiž môžu pripraviť podľa vlastného námetu.

Šimkovičová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nebezpečný útok na akademické slobody

Vedenie VŠMU tieto tvrdenia rázne odmieta a považuje ich za nebezpečný útok na akademické slobody. „Členovia vedenia Vysokej školy múzických umení dôrazne odmietajú ničím nepodložené invektívy, ktoré ministerka kultúry vyslovila na dnešnej tlačovej konferencii voči našej škole. Považujeme ich za nebezpečný útok na akademické slobody aj na autonómiu vysokých škôl z pozície moci,“ uviedli v spoločnom stanovisku. 

Odporúčané
Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) 9. apríla 2024, 9:30

Divadelná fakulta je podľa VŠMU miestom, kde sa darí šikovným a talentovaným mladým umelcom, a tvrdenia ministerky kultúry škola považuje za neprijateľné. „Pre našu školu je neprijateľné, aby bola zaťahovaná do netransparentných politických hier. Takéto správanie verejných funkcionárov je v demokratickej spoločnosti neprijateľné a nebudeme naň viac reagovať. Naďalej však budeme presadzovať odbornú verejnú diskusiu aj o aktuálnych otázkach umenia a kultúry v našej spoločnosti,“ uzavreli. 

Na dnešnej tlačovej konferencii vystúpil aj Andrej Danko, aj Tomáš Taraba, ktorý označil riaditeľa RTVS Machaja za „bezdomovca“. V prvej časti tlačovky sa ministerka ku konkrétnemu zneniu nového zákona nevyjadrila. Uviedla, že v celosvetovom rebríčku dôveryhodnosti médií je Slovensko na 44. mieste zo 46. Podľa ministerky ľudia dnes čoraz viac siahajú po alternatívnych médiách, pretože neposkytujú informácie len z „jedného jediného spektra“.

Šimkovičová tvrdí, že slovenské médiá hlavného prúdu sú neobjektívne v témach, ako je napríklad covid či vojna na Ukrajine. V závere ministerka kultúry uviedla, že novým zákonom chcú posilniť verejnoprávny charakter, a doplnila, že návrh je v súlade s Ústavou SR aj s právom Európskej únie.

Na tlačovej besede bol aj minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý vyhlásil, že na čele RTVS stojí „bezdomovec zasypaný exekúciami“. Andrej Danko povedal, že nového riaditeľa volia preto, lebo nedôverujú Machajovi ako manažérovi. Zároveň uviedol, že RTVS hrozí bankrot.

Taraba
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia