Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2024, 11:09
Čas čítania 1:50
Barbora Adamkovičová

Ostatky zmiznutých študentiek objavili v lese. Na mieste našli aj fotoaparát, z posledných snímok mrazí

ZAUJÍMAVOSTI NEZVESTNÉ OSOBY TURISTIKA ZMIZNUTIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Skupiny pátračov našli kusy oblečenia poskladané pri rieke, len neďaleko od ryžového poľa. Ďalej objavili panvovú kosť a chodidlo ešte stále v topánke. DNA vzorky potvrdili, že išlo o pozostatky jednej z dvojice.

Mladé holandské študentky Kris Kremers a Lisanne Froon zmizli v panamskej džungli pred desiatimi rokmi. Dvojica po ukončení strednej školy cestovala naprieč Južnou Amerikou. Keď sa však 1. apríla 2014 vybrali na prechádzku k miestnej sopke, zrejme netušili, že domov sa už nevrátia.

Najskôr našla tamojšia žena na poli krikľavý batoh. Šípila, že niečo nebude v poriadku, pretože to bolo na mieste vzdialenom približne päť kilometrov od sopky Barú. Policajtom tvrdila, že na spomínanom poli pracovala pravidelne, no ruksak si nikdy nevšimla.

Vnútri tašky bola hotovosť, fľaša na vodu, dve podprsenky, telefón a Lisannin pas, informuje The Daily Star. Čudné však bolo to, že veci boli úhľadne poukladané, akoby ich bol niekto vybral a potom naukladal naspäť.

Odporúčané
Študentky sa už nikdy nevrátili z výletu: v ich fotoaparáte sa našli desivé zábery. Čo videli tesne pred smrťou? Študentky sa už nikdy nevrátili z výletu: v ich fotoaparáte sa našli desivé zábery. Čo videli tesne pred smrťou? 14. marca 2024, 11:00

„Nevyzeralo to ako batoh, ktorý bol desať týždňov odložený v džungli,“ spomenul moderátor MrBallen Podcastu.

V taške bol aj digitálny fotoaparát patriaci jednému z dievčat, ktorý obsahoval sériu znepokojujúcich fotografií.

Po niekoľkých obyčajných turistických snímkach sa totiž vyšetrovateľom naskytol zarážajúci pohľad – „niekoľko záberov zachytených v ranných hodinách 8. apríla ukazovalo veci dievčat rozhádzané po zemi a niečo, čo vyzeralo ako Kris Kremers, ležiaca tvárou nadol a krvácajúca z rany na čele“.

Dôkazy niekto vymazal

Najzaujímavejšou však bola posledná fotografia, tú niekto pravdepodobne vymazal. Nedokázali ju obnoviť ani tímy forenzných špecialistov pracujúcich na prípade. „Určite to bolo vymazané. Niekomu sa podarilo odstrániť jeden obrázok... poslednú fotografiu z fotoaparátu,“ vraví MrBallen.

Odporúčané
Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ 13. apríla 2024, 9:00

Ich prípad bol v tom období výrazne medializovaný – medzi ľuďmi začali vznikať dohady a konšpiračné teórie. Nikto nevedel, čo sa s turistkami vlastne stalo. „Bola to tradične túra so sprievodcom, takže ste na ňu išli s miestnym, ktorý sa mohol uistiť, že ste nezišli z cesty alebo nespadli z útesu,“ objasnil podcaster. Na záver skonštatoval, že holandské turistky pravdepodobne podcenili terén a podmienky prechádzky. 

Ich telá sa našli po viac ako troch mesiacoch od ich záhadného zmiznutia. Skupiny pátračov našli kusy oblečenia poskladané pri rieke len neďaleko od ryžového poľa, v ktorom našli vak. Ďalej našli panvovú kosť a chodidlo ešte vždy v topánke. DNA vzorky potvrdili, že šlo o pozostatky jednej z dvojice.

„DNA tiež ukázala, že s niektorými úlomkami kostí a kúskami ostatkov, ktoré sa našli, boli zvyšky najmenej troch ďalších ľudí,“ vysvetľuje moderátor. Na mieste boli teda ostatky z viacerých nezvestných. Vyšetrovatelia po analýze telefónov mladých turistiek zistili, že 6. apríla kontaktovali záchrannú službu viac než 70-krát, no ich pokusy boli márne. Viac informácií o prípade si môžeš prečítať v tomto článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia