Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. marca 2024, 7:42
Čas čítania 2:15
Anna-Marie Hanzlíková

Toto sú vraj najlepšie komédie všetkých čias. Súhlasíš s výberom?

Toto sú vraj najlepšie komédie všetkých čias. Súhlasíš s výberom?
FILMY A SERIÁLY KOMÉDIA
Uložiť Uložené

Časopis Movieweb zverejnil zoznam 55 najlepších komédií všetkých čias. Prinášame ti TOP desiatku tých najlepších.

Máme tu pre teba ďalší filmový rebríček. Časopis Movieweb zverejnil zoznam 55 najlepších komediálnych filmov. Pozri si výber 10 najlepších filmov. Nájdeš medzi nimi svojho favorita?

10. Ryba menom Wanda

Štyria lupiči a plán, ako vylúpiť banku. O tom je dej komédie z konca 80. rokov, ktorá skončila na desiatom mieste. „Existuje veľa filmov o lúpežiach, ale tento je najzábavnejší vďaka mimoriadne zdatnému hereckému obsadeniu,“ vyzdvihuje Movieweb.

9. Caddyshack

Od lúpeže sa presunieme k športu, v tomto prípade konkrétne ku golfu. „Dokonalá časová kapsula roku 1980 a jeho sexuálnych komédií a rebelských postojov,“ píše sa na spomínanom serveri.

8. Lietadlá, vlaky a automobily

Dvaja chlapci, ktorí sa stretnú v lietadle na ceste na americký sviatok známy ako Deň vďakyvzdania. Jeden je tvrdo pracujúci obchodník, druhý sa snaží dostať na slávnostnú rodinnú večeru včas. Ako opisuje film Movieweb, v tomto diele sa mieša humor s emóciami, čo z neho robí skvelú „buddy“ komédiu.

7. Sullivanove cesty

Sullivanove cesty sú predovšetkým satirou. Preston Sturges v nich kritizoval vyššiu triedu a spoločenské mravy pokryteckej spoločnosti, čo sa prejavuje aj v tomto filme. Film nakrútil počas tzv. zlatej éry Hollywoodu. Snímka je o príbehu režiséra, ktorý chce nakrúcať filmy o obyčajných ľuďoch.

6. Superbad

Táto komédia, ako názov napovedá, rozpráva o jednej „superzlej“ noci dvojice najlepších kamošov zo strednej. Chlapcov čaká veľké lúčenie, už čoskoro ich v dôsledku odchodu na vysokú čakajú iné životné plány. Počas osudovej noci chcú ešte zapôsobiť na dievčatá a užiť si, ale dopadne to „superbad“. Film je navyše plný hviezd, okrem Jonaha Hilla a Michaela Ceru v hlavných rolách sa v ňom objaví aj Emma Stone.

5. Diktátor

Žáner čiernej komédie sa síce rozmohol až v šesťdesiatych rokoch, no film Diktátor s Charliom Chaplinom v úlohe Hitlera bol jeho slušnou predzvesťou. Sám herec vo svojej autobiografii neskôr napísal, že by rolu nevzal, keby vedel o zverstvách, ktoré vo filme sú.

Odporúčané
RECENZIA: Trojuholník smútku RECENZIA: Trojuholník smútku 30. septembra 2022, 13:30

„Ale nie je práve v tom sila politickej komédie? Boriť autority, odhaľovať mocných ľudí ako príšerných idiotov a zbavovať ich pritom rešpektu?“ rečnícky sa pýta autor článku na Moviewebe.

4. Kačacia polievka

„Číra anarchia a nihilizmus na hranici znesiteľnosti,“ tak stručne vystihli film na Moviewebe. Hlavné postavy hrajú (naozajstní) bratia Marxovci. Film vo svojej dobe u divákov prepadol, ale v 60. rokoch bol znovuobjavený a dnes sa nielen v tomto rebríčku zaraďuje medzi najlepšie komédie vôbec.

3. Big Lebowski

Deväťdesiatková kultová klasika. „Tento film by mohol byť o mnohých veciach, napríklad o Vietname, americkom sne, význame umenia, budhizmu alebo bowlingu, ale čokoľvek chce povedať, je hlboko vtipné,“ opisujú film na serveri.

2. Stalo se jedné noci

Tento film vo svojej dobe premenil všetkých päť hlavných kategórií Oscara. To sa historicky podarilo len trom filmom. Ide o kategórie pre najlepšieho herca/herečku, režiséra/režisérku, najlepší pôvodný scenár a kameru. Tento film sa stal aj akousi šablónou pre všetky romantické komédie.

1. Ohnivé sedlá

Predstav si Ameriku v roku 1874, černošského šerifa a mestečko, odkiaľ chce intrigán a generálny prokurátor štátu Hedley Lamarr vyhnať jeho obyvateľov. Práve to je dej komédie, ktorá tento rebríček vyhrala.

Odporúčané
Jakub Zitron Ťapák: Som extrémny introvert. Keď po skončení šou idú komici piť, ja utekám domov pozerať horor (Rozhovor) Jakub Zitron Ťapák: Som extrémny introvert. Keď po skončení šou idú komici piť, ja utekám domov pozerať horor (Rozhovor) 3. júla 2022, 9:30

Brooksova satira na západnej kinematografii je možno najlepšou americkou komédiou všetkých čias. Veď žáner veľkého westernu je typicky americký a Brooks jeho parodovaním dokázal vtipne kritizovať rad amerických inštitúcií – násilie, rasizmus, políciu i samotnú kinematografiu,“ zdôvodnil svoj výber redaktor Moviewebu. 

„Vďaka skvelým hereckým výkonom Cleavona Littla, Genea Wildera, Slima Pickensa, Madeline Kahn a samotného Brooksa film anarchicky dekonštruuje podstatu samotnej filmovej tvorby,“ doplnil.

 
Domov
Zdieľať
Diskusia