Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. marca 2024, 16:09
Čas čítania 1:18
TASR

Apple dostal mastnú pokutu od EÚ. Potrestala ho v spore so Spotify, musí zaplatiť 1,8 miliardy eur

ZAUJÍMAVOSTI APPLE HUDBA
Uložiť Uložené

Používatelia zariadení značky Apple sa totiž nemohli slobodne rozhodnúť, kde, ako a za aké ceny si budú kupovať predplatné streamovania hudby.

Európska komisia udelila spoločnosti Apple pokutu viac ako 1,8 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu distribúcie aplikácií na streamovanie hudby. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.


Komisia tak rozhodla po sťažnosti, ktorú v roku 2019 podala švédska streamovacia služba Spotify v súvislosti s reštrikciami a poplatkami vo výške 30 % za predaj uskutočnený prostredníctvom aplikácií App Storu. Apple zároveň bránil Spotify a iným hudobným streamovacím službám informovať používateľov o možnostiach platby mimo obchodu App Store.


„Používatelia zariadení Apple v Európskej únii (EÚ) sa tak nemohli slobodne rozhodnúť, kde, ako a za aké ceny si budú kupovať predplatné streamovania hudby,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Komisia v rozhodnutí uviedla, že tieto obmedzenia predstavujú nespravodlivé obchodné podmienky.

apple obchod
Zdroj: Unsplash/Trac Vu/na voľné použitie (ilustračný obrázek)


To je relatívne nový argument v prípade protimonopolných praktík. A použil ho aj holandský protimonopolný úrad pri rozhodnutí proti spoločnosti Apple v roku 2021 v prípade, ktorý predložili poskytovatelia zoznamovacích aplikácií.


Apple kritizoval rozhodnutie a uviedol, že ho napadne na súde. Podľa americkej spoločnosti Komisia nedokázala odhaliť žiadne dôveryhodné dôkazy o poškodení spotrebiteľov a ignoruje realitu trhu, ktorý prosperuje, je konkurencieschopný a rýchlo rastie.


Apple poukázal pritom na fakt, že z rozhodnutia bude profitovať najmä spoločnosť Spotify, ktorá má najväčšiu aplikáciu na streamovanie hudby na svete a počas vyšetrovania sa stretla s Európskou komisiou viac ako 65-krát. Tvrdí aj to, že švédska firma neplatí Applu žiadnu províziu, pretože predplatné predáva na svojej webovej stránke a nie v obchode App Store.


Verdikt odráža nové technické pravidlá EÚ známe ako zákon o digitálnych trhoch (DMA), ktoré musí spoločnosť Apple splniť do 7. marca. Pokuta pre Apple je len zlomok z pokút vo výške 8,25 miliardy eur, ktoré Komisia udelila internetovému vyhľadávaču Google v troch prípadoch v predchádzajúcom desaťročí.


Mimo streamovania hudby sa Apple snaží urovnať ďalšie protimonopolné vyšetrovanie EÚ ponukou na otvorenie svojich mobilných platobných systémov typu tap-and-go pre konkurentov. EÚ, ktorá následne požiadala o spätnú väzbu od konkurentov a používateľov, pravdepodobne prijme túto ponuku bez pokuty pre Apple.

Domov
Zdieľať
Diskusia