Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2024, 8:15
Čas čítania 0:54
TASR

Vegetariáni, nespoliehajte sa na bielkoviny zo strukovín. Môže vám ubudnúť svalová hmota

ZDRAVIE VEGETARIÁNSTVO
Uložiť Uložené

Vegetariánom môžu chýbať viaceré vitamíny, ich hladinu treba kontrolovať.

Ak si vegetariánom alebo vegánom, môžu ti v tele chýbať viaceré minerály a vitamíny. Ich hladinu by si mal preto pravidelne sledovať. Ide najmä o plnohodnotné proteíny, esenciálne aminokyseliny, akými je metionín, lyzín, izoleucín, vitamín D, B12, zinok, horčík, fosfor, železo, selén či draslík.

Poukázala na to lekárka laboratória Synlab Slovakia Dáša Kelényová. Upozornila, že rastlinné zdroje bielkovín, ako sú strukoviny, obilniny, semená či tofu, majú nižšiu vstrebateľnosť, čo sa môže odraziť na celkovej hladine bielkovín v tele.

 

„Rastlinné bielkoviny sú menej hodnotné ako živočíšne – majú nižšiu biologickú hodnotu, je preto potrebné ich hladinu kontrolovať, pretože ich nízke množstvo môže spôsobiť stratu svalovej hmoty, znížiť schopnosť regenerácie tkaniva či oslabiť imunitný systém.“

Denná potreba bielkovín je približne jeden gram bielkovín na kilogram váhy.


Nedostatok železa zas môže viesť k málokrvnosti (anémii), ktorá sa prejavuje únavou a celkovou slabosťou, bledou pokožkou, častou chorľavosťou, slabými nechtami či studenými dlaňami. Vysoký obsah železa má napríklad šošovica, cícer, fazuľa, tofu, tekvicové či konopné semienka, listová zelenina alebo kešu.


Rovnako potrebné je kontrolovať aj hladinu horčíka a vápnika, ktoré sú u vegetariánov a vegánov ťažšie vstrebateľné. Vegáni sú tak často náchylnejší na zlomeniny, ochorenia kostí či problémy so zubami.


Dôležitá je aj kontrola vitamínu D, ktorého hladinu je podľa nej potrebné sledovať každé tri mesiace. Získať ho možno zo slnečných lúčov a vegáni a vegetariáni ho nájdu v sójových alternatívach mlieka, rastlinných jogurtoch či syroch.

Domov
Zdieľať
Diskusia