Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. februára 2024, 11:31
Čas čítania 0:39
Samuel Valent

Sprievodcovi sa podarilo natočiť vzácne ružové sloníča. Trpí genetickou poruchou, ktorá mu spôsobuje veľké problémy

ZAUJÍMAVOSTI SLON SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Podľa sprievodcu ide o vzácnu raritu.

V Krugerovom národnom parku v Južnej Afrike zachytili na kameru netradičné stvorenie. Ide o vzácne mláďa ružového slona, ktoré sa hrá s ostatnými slonmi vo vodnom napájadle, informuje o tom Live Sience.

Malé sloníča, ktoré patrí do rodu Loxodonta, má ružovú kožu a svetlé chlpy. Môže za to dedičná genetická porucha s názvom albinizmus. Podľa safari sprievodcu Thea Potgietera, ktorý na videu natočil mladé sloníča, k tomuto vzácnemu stavu dochádza len raz z 10-tisíc pôrodov.

Spôsobuje slabý zrak

Albinizmus je veľmi zriedkavá genetická porucha, pretože sa prejavuje len vtedy, keď obaja rodičia nesú mutovaný gén a prenesú ho na svojho potomka. Spôsobuje aj slabý zrak, čo môže ovplyvniť schopnosť zvieraťa hľadať potravu či úspešne sledovať a loviť korisť. Zvieratá postihnuté touto poruchou strácajú aj schopnosť maskovať sa, a preto sa ťažšie ukrývajú pred predátormi.

Na základe predchádzajúceho výskumu vedci zistili, že sa niektoré druhy vzácnym albínom narodeným vo svojom stáde vyhýbajú. V tomto prípade sa však zdá, že ružové sloníča medzi seba bez výhrad prijali.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Theo Potgieter (@contactingtheo)

Domov
Zdieľať
Diskusia