Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2024, 13:45
Čas čítania 1:08
Radka Klučárová

OpenAI predstavil nový nástroj na tvorbu videí. Dokáže veľké veci. Napríklad vytvoriť video dvoch podcastujúcich retrieverov

TECH SPRÁVY ZO SVETA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Za novým toolom stojí rovnaký vývojár, ktorý stvoril aj populárny ChatGPT.

OpenAI spustil novinku, ktorá dokáže za okamih vytvoriť video z textu podľa požiadaviek používateľa. Za novým toolom stojí rovnaký vývojár, ktorý stvoril aj populárny ChatGPT.

Novinku pomenovali Sora, čo v japonskom jazyku znamená obloha. Podľa informácií zverejnených na webe dokáže produkovať realistické zábery dlhé až jednu minútu. To všetko podľa zadaní týkajúcich sa témy aj štýlu. Sora má schopnosť vytvoriť video na základe statického obrázka či rozšíriť existujúce zábery o nový materiál.

Sora dokáže fascinujúce veci

„Predstavujeme vám Soru, náš model, ktorý dokáže z textu urobiť video,“ uviedla spoločnosť na sociálnej sieti X a zároveň priblížila, že „Sora dokáže vytvoriť až 60-sekundové videá s veľmi detailnými scénami, zložitým pohybom kamery a viacerými postavami so živými emóciami“.

K videu pridali aj požiadavky, ktoré nástroju zadali a na základe ktorých celé video vzniklo. „V zasneženom Tokiu je rušno. Kamera sa pohybuje po mestskej ulici a zachytáva niekoľko ľudí, ktorí si užívajú krásne zasnežené počasie a nakupujú v blízkych stánkoch. Nádherné okvetné lístky sakúr poletujú vo vetre spolu so snehovými vločkami.“

Pár slovných inštrukcií podľa vývojárov stačilo na to, aby vzniklo reálne prepracované video vo vysokej kvalite. Prístup k Sore nateraz spoločnosť umožnila iba niekoľkým výskumníkom a videotvorcom.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

O zábery, ktoré podľa jeho slov vytvorila, sa podelil aj generálny riaditeľ OpenAI Sam Altman. Reagoval tak na výzvu jedného z používateľov, ktorý si vyžiadal „dvoch zlatých retrieverov podcastujúcich na vrchole hory“. Kedy a za akých podmienok bude nástroj dostupný aj pre bežnú verejnosť, zatiaľ nie je známe.

Domov
Zdieľať
Diskusia