Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2024, 17:27
Čas čítania 2:28
Barbora Adamkovičová

Toto je podľa zahraničných turistov najchutnejšie slovenské pivo. Niektorí Slováci nad rebríčkom krútia hlavou

Toto je podľa zahraničných turistov najchutnejšie slovenské pivo. Niektorí Slováci nad rebríčkom krútia hlavou
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
ZAUJÍMAVOSTI PIVO PIVOVARY
Uložiť Uložené

Perleťová pena či svieža chuť, aj takto opísali svetoví fanúšikovia slovenské pivá.

Portál Beer Advocate založili v roku 1996 bratia Alströmovci. Web slúži na hodnotenie a posudzovanie piva prostredníctvom bodového systému. Ide o jednu z najrozšírenejších a najtradičnejších online skupín, kde sa laici a odborníci, skrátka všetci milovníci piva stretávajú a radia si, ktoré pivo ochutnať.

Stránka je známa najmä tým, že poskytuje informácie a pivné recenzie pre pol milióna odberateľov, ktorí za jednotlivé pivá hlasujú a tým tvoria rebríček obľúbenosti. Pivá sa delia aj podľa krajín, aby si si mohol prehľadne zistiť, ktorý alkoholický nápoj je v danej oblasti najlepší.

Odporúčané
Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku 15. mája 2021, 14:30

Vlastný rebríček majú aj slovenské pivá, ich poradie určuje počet hlasov, ktoré im milovníčky a milovníci chmeľového nápoja pridelili. Pozri sa, či v zozname nájdeš aj svoje obľúbené pivo.

4. Zlatý Bažant Svetlý 10 %

„Stredne zlatý odtieň, úplne priehľadný nápoj a perleťová pena,“ píše používateľ na webe. Toto pivo je výnimočné svojou hladkou, ale ľahkou sladovou chuťou a výraznou horkosťou. „Je to dokonalý svetlý ležiak,“ doplnil milovník. Je jedinečný práve chmeľovou vôňou, plnosťou chuti a sýtožltým sfarbením. Je horkejší než ostatné pivá a po dopití príjemne doznieva.

Pivovar: Pivovar Zlatý Bažant, a. s.

Hodnotenie: 3,01 z 5

3. Zlatý Bažant

„Naozaj sa mi páčilo, aké to bolo osviežujúce, najmä po práci. Veľká hĺbka chuti, zlatistá farba, dobrá hlávka, hlboko osviežujúce. Také by podľa mňa pivo malo byť,“ komentoval fanúšik. Pivo s nízkou až strednou úrovňou horkosti si mnohí pochvaľujú aj vďaka jeho sviežej aróme a chuti. 

Od roku 2001 sa pivo predáva v špecifických fľaškách, ktoré sa odlišujú od ostatných práve jedinečným zakrivením a dizajnom. V roku 2016 bol na trh uvedený Zlatý Bažant ’73. Recept tohto piva bol založený na najstaršom zachovanom varnom liste Zlatého Bažanta z roku 1973.

Pivovar: Pivovar Zlatý Bažant, a. s.

Hodnotenie: 3,37 z 5 (má viac hlasov ako pivo na druhom mieste)

Odporúčané
22 dvanástok v plechovke: Ktorým pivám by si sa mal radšej vyhnúť? (Test) 22 dvanástok v plechovke: Ktorým pivám by si sa mal radšej vyhnúť? (Test) 19. augusta 2020, 9:18

2. Kelt 10

„Čistá zlatá, perleťová pena, krémová konzistencia. Ľahká vôňa, slad a chmeľ, nie je ťažké,“ napísala používateľka na web. Toto pivo je jedinečné aj svojou ľahkosťou a sviežosťou. „Vyrovnaná chuť, veľmi chutné, užil som si to,“ uviedol Škót, ktorý si nápoj vychutnal priamo v Bratislave.

Kelt sa pripravuje v rovnakom pivovare ako Zlatý Bažant. Ten má tradíciu siahajúcu až do roku 1969, keď sa stal výrobcom obľúbeného piva nielen na území Česko-Slovenska, ale aj v zahraničí.

Pivovar: Pivovar Zlatý Bažant, a. s.

Hodnotenie: 3,05 z 5 

1. Urpiner Premium

„Toto pivo má číru, žiarivú stredne zlatožltú farbu s nadýchanou penou lesklej sivobielej farby, ktorá zanecháva na pohári pruhovanú čipku,“ opísal zážitok z nápoja na webe používateľ. Pivo je povestné najmä svojou horkosťou a zlatistým sfarbením.

Pivovar: Banskobystricky pivovar, a. s.

Hodnotenie: 3,57 z 5

Podobný rebríček majú aj Česi. Susedné pivá, ktoré sa umiestnili v top 3, nájdeš na ďalšej strane.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia