Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2024, 10:49
Čas čítania 0:39
Karolína Uličná

Podvodníci zneužili videá Refresheru. Cez deepfake propagujú hry, ktoré ti sľubujú tisíce eur na účte

ZAUJÍMAVOSTI REFRESHER OBSAH REFRESHER VIDEO
Uložiť Uložené

Podvodné profily propagujúce hry sa nedajú vyhľadať.

Refresher sa stal obeťou podvodu na Instagrame. Fejkové profily používajú naše ankety na deepfake videá, v ktorých propagujú rôzne hry a aplikácie. Ide o sponzorované videá, ktoré odkazujú na hry ako ‎Jelly Chase či Legend of the forbidden city.

Hry sú určené pre deti staršie ako 4 roky a sľubujú, že vďaka ich hraniu si môžeš zarobiť tisícky eur. Zneužívajú pri tom Refresher videá, v ktorých však rôzne mužské a ženské hlasy generované nástrojom umelej inteligencie nahradili pôvodný dialóg medzi moderátorom a respondentmi.

refresher.sk podvod ankety deepfake
Zdroj: Refresher, Instagram (Märydonzela)

Jednotlivé profily propagujúce hry sa však nedajú vyhľadať, akoby ani neexistovali. Pravdepodobne ide len o botov, ktoré ako rýchlo vznikli, tak aj zanikli. Video sa navyše nedá preposlať ani kopírovať. Hoci pôvodné video je anketa Refresheru, zábery ruky s telefónom, ktorý odkazuje na účet v banke, nepochádzajú z nášho videa. Ak uvidíš takéto video, nahlás ho.

Ide o podvodnú technológiu deepfake, ktorou umelá inteligencia dokáže nahradiť v akomkoľvek videu danú osobu niekým iným. Do existujúceho videa najčastejšie vkladá inú tvár alebo iný hlas človeka.

Domov
Zdieľať
Diskusia