Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. marca 2014, 19:36
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia

FILMY A SERIÁLY ANIMOVANÉ FILMY REBRÍČEK
Uložiť Uložené

V treťom tisícročí na nás hollywoodske ale aj ázijské štúdiá chŕlili jeden kvalitný animák za druhým. Spoločne sa pozrieme na 10 najlepších animovaných filmov z produkcie USA za posledných 10 rokov.

Píše sa rok 2014, na našej stránke ste mali možnosť vidieť kopec rebríčkov či vyhodnotení, no ani raz sme sa nevenovali hodnoteniu animákov ako takých. To sa dnešným dňom mení. Rozhodol som sa vám predostrieť môj rebríček 10 najlepších animovaných snímok (za posledných 10-11 rokov) z produkcie USA, teda najmä. Ázijské rozprávky sú veľmi kvalitné a musím sa priznať, že som ich nevidel zase toľko, aby som o tom mudroval a tvoril rebríčky. Poďme teda na to.


10. Tangled

Jednoduchý opis pre tento počin by znel asi nejak takto: Príjemná romance rozprávka, pri ktorej vám nebudú vadiť ani muzikálové prvky (niečo ako Frozen, avšak v menšom merítku). Skvelé nápady a konečne živšie a odlišnejšie spracovanie celkom známeho konceptu potešilo nejedného diváka a figuruje medzi najbobľúbenejšími v žánre. Párkrát sa zasmeje alebo aspoň usmeje aj dospelý divák, čo je vždy poňaté ako plus. Ako Sidekick figuruje neoblomný kôň, no a dvojica zaľúbencov tentokrát fakt sadla.

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


9. Corpse Bride

Typická Burtonovka, ktorá sa od zvyšných rozprávok skutočne líši a najviac vyčnieva. Zasmejete sa, budete zarazení a citovo zmätení. Mŕtva nevesta Tima Burtona je okúzľujúca spoveď zo života nežijúcich, ktorí na prvý pohľad pôsobia odstrašujúco, no majú čistejšiu dušu ako tí tam hore. Ak nechcete len jednoduchú romantickú záležitosť s rozprávajúcimi sa zvieratkami, ale pátrate po niečom hlbšom, určite si pozrite toto.

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


8. Ratatouille

Vskutku nádherný film. Nebyť tých patkáňov. Ale to mám zase predsudky, rovnako ako ich má takmer každá postava vo filme. Veď nakoniec kto by veril, že v jednej z parížskych reštaurácii bude majstrom šéfkuchárom potkan? Skvelý scenár, príjemné spracovanie priateľstva dvoch nepriateľských bytostí a splnený sen, ktorý sa javil ako nedostihnuteľný postavili základ pre jeden z najkrajších animákov. Myslím, že tento počin videl už každý z vás. Nakoniec, postaral sa oň Brad Bird, majster vo svojom remesle. A že sa v mojom rebríčku tento človek ešte objaví.

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia



7. Wreck-It Ralph

Ako horlivého gamera ma príbeh o Ralphovi, nešťastnom zloduchovi z hry nesmierne potešil. Perfektný nápad pre animák, aký tu predtým ešte nebol. Úžasné spracovanie herného prostredia, nádherných lokalít a úžasných postáv, to všetko bolo proste pre moje oči neodolateľné. Zdrvení záporáci z našich obľúbených hier nakoniec neboli až takými zlými, práve naopak, oni boli najviac poľutovaniahodní. Nakoniec, možno aj pre to si častokrát záporákov obľúbime oveľa viac než protagonistov.

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


6. Nemo

Veľmi náročné spracovanie podmorského života priviedlo Pixar na plátna v roku 2003 a odvtedy je Hľadá sa Nemo považovaný za kultovú záležitosť (mimochodom, o rok sa dočká pokračovania). Príbeh o stratenom synčekovi, ktorého uniesol záhadný člen a o jeho otcovi, ktorý preplával celý oceán, aby ho našiel je extremely charming ešte aj dnes. Nie je dieťa, ktoré by kúzlu nádherného, živého oceánu plného kontrastu života, farieb a neuveriteľných koralov nepodlahlo.

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


5. Cars

Ozajstný triumf Pixaru, hoci tak je označovaný každý z prvých 6-7 počinov štúdia. Svet, kde úlohu ľudí prebrali žijúce a rozprávajúce autá uchvátil celý svet. Automobilové preteky nabrali nový smer, autori mali navyše voľnú ruku a vyplatilo sa to. Pútavé postavy, nutná premena hlavnej postavy, teda auta, ako aj krásne zábery na preteky týchto áut a hlavne scéna, keď sa McQueen učil driftovať. Veľké plus dodali snímke aj moji milí talianski mechanici. Ferrari je najvác!

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia

4. Incredibles

Nalejme si čistého vínka, po tomto sme vždy túžili (ja osobne som si dva roky po filme ešte stále vymieňal kartičky a hral sa s nimi so spolužiakmi). Superhrdinovia ožili a bolo to fakt neuveriteľné! Príbeh o láske, rodine, ale aj nesmiernej sile a zatrpknutosti. Dočkali sme sa ale vtipného konceptu plného gagov a úsmevných scénok, ktoré ulahodili mladému aj staršiemu obecenstvu. Aj vás stále mrzí, že bolo zneškodnených toľko hrdinov a nevideli sme ich schopnosti v akcii? Taktiež sa pýtam, kedy sa dočkáme sequelu? 

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia

3. Wall-E

Sci-fi v pravom slova zmysle. Nie len vizuálne a príbehom, ale aj hlavnými postavami. Veď chudobný, zodratý a starý chlap robot si našiel peknú, mladú a úspešnú ženu, robotku. Ľudstvo už na Zemi viac nemôže žiť, znečistená planéta tak ostáva v rukách robotov, ktorí ju majú zase spraviť obývateľnou. Zatiaľ však ľudia extrémne zleniveli a karta sa razom obracia. Sú to roboti, ktorí ľudí zachránia. Perfektné scénky, príjemný romantický aspekt a úžasný Wall-E aka cutie. Must See.

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


2. Lego Movie

Najčerstvejší prírastok v rebríčku. Recenziu sme vám priniesli tiež a že bola viac než pozitívna. Kvantum originality, nesmierne množstvo gagov (Batmanova pesnička mi rezonuje v hlave doteraz), priam nekonečné výsledky kreativity režisérskej dvojice Lord & Millder a nakoniec skvelé prostredie. Čo viac by sme chceli? Kto nezašiel do kina po recenzii, určite by tak mal spraviť teraz. 

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


1. How To Train Your Dragon

Úprimne, čakali ste na prvom mieste snáď niečo iné? Dospelý animák z prostredia Vikingov a ich najväčšieho problému, útokov drakov. Večné súboje ale skončili vďaka Hiccupovi a Toothless. Skvelá animácia ako i napísaná hlavná postava, vôbec tomu nechýbal ani romantický nádych (ktorý sa ale aj tak povinne dostavil), no ale priateľstvo medzi drakom a mladým Vikingom bolo niečo, čo chcel vidieť, respektíve zažiť každý z nás. Draky boli úžasné, lietanie na nich ešte vzrušujúcejšie a dokonca sme sa dočkali aj zranenia hlavnej postavy, čo ma celkom zarazilo, pretože sa to v animákoch od DreamWorksu snáď ešte nestalo (ak vôbec). 

Najlepšie animovaného filmy posledného desaťročia


Bonus: Madagaskar 3. Jasné, pre niekoho to bolo úplné hlúpe a detinské, ale niektoré gagy a odkazy ma fakt rozosmiali a medvedica bola jednoducho geniálna. Mimiku vychytala.

Je jasné, že mnohým sa rebríček nebude páčiť. Nezmestilo sa sem kopec hitov ako druhý Shrek, Toy Story 3, depresívna záležitosť Mary & Max (veľmi netypická rozprávka, o to viac lepšia), Despicable Me či minuloroční Croods a Epic. Kvalitných rozprávok je veľa, nakoniec stačí na nete pohľadať nejaké rebríčky. Aká je vaša TOP 10 od roku 2003?

Domov
Zdieľať
Diskusia