Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. januára 2024, 9:30
Čas čítania 7:12
Denisa Šútorová

Svadobné trendy na rok 2024: V čom (ne)ísť pred oltár, ti poradí majiteľka známeho salónu

Svadobné trendy na rok 2024: V čom (ne)ísť pred oltár, ti poradí majiteľka známeho salónu
Zdroj: Archív/Wedding Avenue
MÓDA MÓDA SVADBA TRENDY
Uložiť Uložené

Svadobná sezóna 2024 v znamení minimalizmu, ženskosti aj trblietok.

Na svete existuje asi len málo žien, ktoré by od detstva nesnívali o rozprávkových svadobných šatách. Avšak obliecť si bielu „v deň D“ nie je až také jednoduché. Pri výbere šiat totiž platí jedna zásadná podmienka: musia byť dokonalé. 

Ak si budúcou nevestou a zatiaľ si si „tie pravé“ nevybrala, máme pre teba skvelé tipy od Veroniky Čermákovej, majiteľky popredného svadobného salónu Wedding Avenue.

Tento rok hlási návrat ľahkosť a vzdušnosť šiat. Dnešná moderná nevesta nechce mať ťažkú okázalú róbu, v ktorej sa nebude vedieť hýbať, a dizajnéri si to uvedomujú. Tie najlepšie módne domy sa vyznačujú ľahkými a často autorskými materiálmi,“ hovorí pre Refresher.

„Veľmi moderné sú aktuálne aj trblietky, rôzne výšivky, ale najväčším trendom sú práve obtiahnuté siluety. Náš salón je veľmi špecifický a máme v ňom radi trendy, no snažíme sa, aby každá nevesta, ktorá preferuje určitý štýl, našla u nás to svoje. Pokojne aj väčšiu sukňu,“ dodáva.

Okrem toho, aké siluety či doplnky tento rok zvoliť, nám Veronika poradila aj to, čomu sa v svadobnom stylingu zásadne vyhnúť. Na konci článku sme si však nachystali aj triky, ako si svadobné šaty zaobstarať s menším budgetom.

V Refresheri ťa radi informujeme o aktualitách v módnom priemysle a približujeme dianie na domácej či zahraničnej scéne. Len nedávno sme ti priniesli top momenty z aktuálnych svetových fashion weekov. Tvorbu kvalitných výstupov podporíš, ak sa pridáš do klubu Refresher+.

1. Obtiahnuté siluety a minimalizmus

Prvý trend, ktorý pre nás Veronika Čermáková vybrala, balansuje medzi eleganciou a ženskosťou. Nevesty totiž nabáda k tomu, aby sa nebáli ukázať svoje krivky (a my tomu dávame jasnú zelenú).

„Momentálne evidujeme veľký návrat obtiahnutých siluet, v ktorých krásne vynikne nevestina postava. Tento trend sa nesie v znamení minimalizmu, ale nielen z hľadiska strihu, ale aj materiálov. Na aktuálnom trhu majú veľký boom práve hladké obtiahnuté šaty, či už zo saténu, alebo z krepu,“ hovorí Veronika.

Najväčší trend aktuálnej svadobnej sezóny? Obtiahnuté siluety a minimalizmus.
Najväčší trend aktuálnej svadobnej sezóny? Obtiahnuté siluety a minimalizmus. Zdroj: Archív/Wedding Avenue

„Zároveň sa tak úplne upúšťa od veľkých megalomanských sukní, ktoré sa kedysi nosili so spodničkami. Teraz sú skôr trendy sukne áčkového strihu alebo padavé sukne, no ako už bolo spomínané, najväčším hitom sú práve obtiahnuté siluety,“ dodáva. 

Na tento štýl len nedávno stavila aj hviezda High School Musical Vanessa Hudgens. Inšpirovať sa však môžeš aj austrálskou značkou Made With Love a nadčasovým modelom z francúzskeho krepu, ktorý vidíš na fotkách vyššie.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vogue Weddings (@vogueweddings)

2. Moderná čipka

„Čo sa týka strihu, mám pocit, že tam dizajnéri veľmi nemajú čo vymyslieť. Vždy to bude buď mermaid strih, alebo áčková sukňa, či väčšia sukňa. Avšak, prestížne módne domy sa tento rok vyhrali s materiálmi a navrhujú si svoje vlastné látky. Vďaka tomu si na trhu zaručujú jedinečnosť a autentickosť,“ hovorí Veronika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Paris Hilton (@parishilton)

„Trh vždy vychádza v ústrety aj nevestám, ktoré viac preferujú čipku ako hladký dizajn. Aj takéto nevesty môžu byť krásne a štýlové. Už sa však nepoužívajú klasické okázalé čipky s rôznymi preddefinovanými tvarmi, ale skôr s tvarmi lístočkov či rôznorodých kvetov,“ dodáva. V podobnom duchu sa niesli aj svadobné šaty od Oscara de la Rentu pre Paris Hilton.

Ak si fanúšičkou čipky, do tvojej pozornosti dávame ponuku značiek Made with Love či Elite. Okrem modelov s unikátnou čipkou a výšivkami po celej ploche šiat u nich nájdeš aj kombinované kúsky s mäkkým francúzskym krepom či honosnejším saténom, ktorý zároveň výborne drží tvar.

Oba spomínané módny domy oblečú nevesty, ktoré preferujú moderné, ale aj nadčasové siluety. 

Čipka je stále trendy, no na klasiku radšej zabudni. Ako ju nosiť, ti poradí majiteľka salónu Wedding Avenue.
Čipka je stále trendy, no na klasiku radšej zabudni. Ako ju nosiť, ti poradí majiteľka salónu Wedding Avenue. Zdroj: Archív/Wedding Avenue: značky Made with Love a Elite

3. Trblietky nielen na móle

Trblietky neovládli len prehliadky ready-to-wear kolekcií. Opäť ide o trend, ktorý svoje miesto nachádza aj v sektore svadobných šiat. Hoci dokážu pôsobiť okázalo, dizajnéri sa vedia s vyhrať s trblietkami aj s potrebným balansom, a preto ulahodia extravagantným aj jemnejším nevestám.

Aktuálnu svadobnú sezónu si nevieme predstaviť ani bez trblietok.
Aktuálnu svadobnú sezónu si nevieme predstaviť ani bez trblietok. Zdroj: Archív/Wedding Avenue: značky Made with Love a Elite

Lesk na šatách, najmä tých svadobných, je veľmi rafinovaným detailom. S dotykom svetla vie totiž vytvoriť nádherné efekty a patrične pritiahnuť pozornosť. Čerešničkou na torte je aj fakt, že šaty nevesty nadobudnú rozličný odlesk počas ceremónie aj po polnočnej párty. To môže dopomôcť k nezabudnuteľným svadobným fotkám.

Trblietky sa odporúčajú kombinovať aj s výšivkami alebo už spomínanými čipkovanými lístočkami. Výrazné však môžu byť aj osve. Ak chystáš svadbu v kaštieli či iných pompéznych priestoroch, s takýmto štýlom určite zažiariš.

4. Off-shoulder efekt

Podľa Veroniky Čermákovej sa nám na tohtoročný zoznam trendov prenáša aj off-shoulder efekt, teda padnutý rukáv. Tento konkrétny typ svadobných šiat sa, prirodzene, vyznačuje odhalenými ramenami a časťou krku. Ide o elegantný, romantický a zároveň ženský vzhľad, ktorý poskytuje priestor na experiment.

Svetoví návrhári si ho uchopili po svojom a radi ho kombinujú s vlastným rukopisom, autorskými látkami, ale aj doplnkami, ako sú perly, trblietky a výšivka. Azda najkrajšie však pôsobia v tom najjednoduchšom prevedení, a teda bez ozdôb. Nepísané pravidlo, že menej je viac, pôsobí pri tomto trende dvojnásobne.

Elegantným a veľmi ženským trendom je aj takzvaný off-shoulder efekt. Odporúčame ho zvoliť nevestám, ktoré budú mať svadbu v teplejších mesiacoch.
Elegantným a veľmi ženským trendom je aj takzvaný off-shoulder efekt. Odporúčame ho zvoliť nevestám, ktoré budú mať svadbu v teplejších mesiacoch. Zdroj: Archív/Wedding Avenue: značka Elite

Šaty s off-shoulder efektom sú priam ako stvorené na letnú svadbu. Ak máš už náhodou iný výber, len pripomíname, že tento trend môžeš rovnako skvele využiť aj pri popolnočných šatách. 

5. Balónové rukávy

„Ďalším horúcim trendom sú balónové rukávy, či už po celej dĺžke, alebo iba kratšie,“ hovorí Veronika. Hoci „balónové“ či „objemné“ neznejú na prvé počutie lákavo, so správnym výberom látky či variáciou strihu dokáže ísť vskutku o šarmantný prvok na šatách. Celkovému looku nevesty pridá nádych pompéznosti, romantický vzhľad a nostalgiu retroštýlu.

Balónové rukávy vyzerajú najlepšie v kombinácii s tylom (priesvitný materiál, používa sa aj na sukne), ale aj so saténom a s už spomínaným a veľmi obľúbeným francúzskym krepom.

Balónové rukávy dokážu pridať svadobným šatám skutočne romantický nádych.
Balónové rukávy dokážu pridať svadobným šatám skutočne romantický nádych. Zdroj: Archív: Wedding Avenue: značka: You, me, us ...

BONUS: Doplnky

Fascinátory sú opäť v hre

Podľa majiteľky Wedding Avenue sa tento rok kladie obrovský dôraz aj na doplnky. „V aktuálnej sezóne to nie je o účesoch či výraznom make-upe. Práve naopak, čo sa týka stylingu, vraciame sa k jednoduchosti. Účesy sú minimalistické, najčastejšie ide o beach waves alebo jednoduchý cop, ktorý môže byť hladký či jemne zvlnený. O to väčší priestor tak zostáva pre doplnky,“ hovorí.

Fascinátory nie sú len pre aristokraciu. Podľa majiteľky salónu Wedding Avenue nachádzajú veľkú obľubu aj medzi modernými nevestami.
Fascinátory nie sú len pre aristokraciu. Podľa majiteľky salónu Wedding Avenue nachádzajú veľkú obľubu aj medzi modernými nevestami. Zdroj: Jeusus Peiro, Archív/Wedding Avenue, Instagram/studio_cathy_hm

„V móde sú opäť fascinátory (dekoratívna ozdoba na hlavu – pozn. red.), čomu sa veľmi teším. Ide o veľmi rafinovaný doplnok, ktorý vie pôsobiť elegantne, no zároveň okázalo,“ dodáva. 

Hoci sa mnohým fascinátor spája práve s módou kráľovských rodín, svoje miesto nachádza aj u moderných neviest. Slovenky nie sú výnimkou. V salóne Wedding Avenue si ho často žiadajú najmä klietky so špecifickým a s vyberaným vkusom.

Vďaka fascinátoru budú totiž na svadbe neprehliadnuteľné, a to aj v prípade, že namiesto šiat siahnu po variante, akým je napríklad jednoduchý kostým či šaty v midi strihu.

Mašle, čelenky aj závoj

Jednou z dôležitých otázok, ktoré si zrejme kladú nevesty, je aj to, či zvoliť závoj. Ak momentálne zápasíš podobnou dilemou, našli sme pre teba výborný variant. 

„Závoje nikdy nevyšli z módy. Dovolím si povedať, že ide o veľmi nadčasovú záležitosť. Momentálne je veľmi trendy, ak má nevesta závoj len na obrade, potom si ho dá dole a použije ozdobu do vlasov. Aktuálne sú veľmi obľúbené mašle, ale aj čelenky, vyzerá to úžasne,“ radí ti Veronika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sofia Richie Grainge (@sofiarichiegrainge)

Závoj na svojich svadbách nevynechali ani Hailey Bieber či Sofia Richie. Takýto doplnok môže looku pridať šarm aj dávku romantiky. Mašle a čelenky sa ti, naopak, postarajú o moderný štýlový akcent.

Či už siahneš po oboch variantoch, alebo uprednostníš len jednu z nich, už necháme na teba a tvoj osobný vkus. Trendy totiž najväčšie svedčia vtedy, ak podčiarknu osobnosť nositeľky. 

Ak chceš ozvláštniť svoj look, tento rok ti odporúčame siahnuť po mašli či čelenke.
Ak chceš ozvláštniť svoj look, tento rok ti odporúčame siahnuť po mašli či čelenke. Zdroj: Instagram/Wedding Avenue, Instagram/danielakostabeauty and maddiehart___

Rukavičky s moderným twistom

Rukavičky boli jedným z najväčších trendov 2023. Podľa Veroniky Čermákovej sa však tento rok presúvajú z ready-to-wear kolekcií práve na zoznam svadobných hitov. „Rukavičky sú aktuálne jednou z najhorúcejších záležitostí sezóny. Avšak, nie klasické saténové, ale z veľmi jemného tylu a posiate perličkami alebo trblietkami. Nežne doplnia outfit a rozhodne nepôsobia prvoplánovo, ale, naopak, originálne,“ hovorí.

Tylové rukavičky odporúčame najmä nevestám, ktoré siahnu po šatách s jednoduchšími strihmi či materiálom. Perfektne vyniknú aj s modelmi bez rukávu a s odhaleným dekoltom.

Rukavičky sú jedným z najväčších trendov. Dizajnéri ich však tento rok poňali netradične.
Rukavičky sú jedným z najväčších trendov. Dizajnéri ich však tento rok poňali netradične. Zdroj: Instagram/Wedding Avenue, Archív/Wedding Avenue, značka Elite

So šperkami len veľmi opatrne

Expertka na svadobné trendy, naopak, varuje pred výraznou voľbou šperkov. „Nevestám vôbec neodporúčam výrazné šperky. Absolútne by som nešla do náramkov alebo náhrdelníkov, ak náhrdelník, tak naozaj veľmi jemný,“ hovorí.
 

„Avšak, ak už zvoliť nejaký šperk, tak určite náušnice. Na tie je momentálne veľký ‚focus‘. Pri dizajne však pamätajme na to, že tento rok je menej naozaj viac,“ dodáva na záver pre Refresher. Ako inšpiráciu ti dávame svadobný look Jlo, ktorá k hladkej splývavej róbe zvolila jednoduché perlové náušnice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Green Wedding Shoes | Jen (@greenweddingshoes)

Štýlovo aj s nízkym budgetom? Poradíme ti

Hoci sú svadobné šaty jednou z najdôležitejších položiek nevesty, zároveň ide aj o tú najnáročnejšiu položku. Slovenský trh je tomu však patrične prispôsobený. „Takmer všade na svete sa šaty prioritne predávajú, povedala by som, že to tak funguje v 95 % krajín. Slovensko je však veľmi špecifický trh a patrí do zvyšných 5 % krajín, v ktorých sa šaty požičiavajú,“ hovorí Veronika Čermáková.

„Wedding Avenue sa zameriava na veľmi exkluzívne a luxusné kúsky a vyberáme si štýlových dizajnérov, ktorí majú tie ceny zohľadnené aj v materiáloch, dizajne a know-how. Požičanie sa u nás pohybuje okolo 1 000 až 1 500 eur, pričom kúpa by vyšla až na 2 200 a 4 000,“ dodáva.

Podobné ceny však nájdeš aj v iných salónoch na Slovensku aj mimo Bratislavy. Za požičanie si pýtajú minimálne niekoľko stoviek. V našich Refresher tipoch, ako byť štýlovou nevestou, no pritom neutratiť majland, ti ponúkame praktické varianty. Fanúšičky Sexu v meste dobre vedia, že na cenovke a značke nezáleží až tak, ako na tom, či máš pri sebe „Božského“.

Refresher tipy, ako byť štýlovou nevestou, no (za šaty) nevyhodiť majland

  • Ak túžiš po trendoch, lacnejšej cenovke a zároveň chceš mať na sebe meno dizajnéra, odporúčame ti platformu Mytheresa. V ponuke má napríklad značky ako Rotate Birger Christensen či Rixo, u ktorých nájdeš aj šaty pod 300 eur (no ak vychytáš zľavu, možno aj za 200).
  • Ak si nepotrpíš na značku, oveľa lacnejšie, no o nič menej štýlové varianty nájdeš na britskej platforme ASOS. Keďže sa jej dizajnéri riadia nárokom zahraničnej klientely, v ponuke majú modely, ktoré na slovenskom trhu nenájdeš. Štýlové svadobné šaty tam okrem toho ulovíš aj za stovku, takže je to jasné win-win. V neposlednom rade dávame do pozornosti aj populárne platformy Zalando, Answear či AboutYou, ktoré určite poznáš.
  • Výbornou alternatívou však môže byť aj marketplace Vinted, kde si môžeš zaobstarať, ale aj predať svoj model šiat. Určite vieš, o čom je reč.
  • Keď už sme pri predaji, radi by sme vyzdvihli najznámejšie európske secondhandové portály Stillwhite či LALA Market. Stránka si neúčtuje žiadnu províziu z predaja.
  • Pre nevesty, ktoré sa trendami rady inšpirujú, no majú v okolí šikovnú krajčírku, je aj toto skvelou možnosťou šetrenia. Svadobné šaty si však môžeš ušiť aj sama. Ako na to si prečítaš step by step na blogu Tilly and the Buttons. Množstvo náučných videí však určite nájdeš aj na Youtube. Teraz už len povedať „áno“!
Anketa:
Máš už svoje vysnívané svadobné šaty?
Jasné, už dávno. Riešila som to v predstihu.
Ešte nie, ďakujem za tip!
Ešte som len vo fáze hľadania. Inšpirácií nikdy nie je dosť!
Jasné, už dávno. Riešila som to v predstihu.
0 %
Ešte nie, ďakujem za tip!
0 %
Ešte som len vo fáze hľadania. Inšpirácií nikdy nie je dosť!
100 %
Domov
Zdieľať
Diskusia