Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. decembra 2023, 14:21
Čas čítania 1:19
Radka Klučárová

Po HHC sa na internete beztrestne predáva nová droga. Má vraj až 30-krát silnejší účinok ako klasická marihuana

ZAUJÍMAVOSTI DROGY MARIHUANA SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Na e-shopoch ju ponúkajú vo forme vapovacích pier či farebných cukríkov.

Na trhu sa objavila nová polosyntetická droga, ku ktorej sa ľudia môžu dostať legálne. Látku označujú THC-P a má mať vraj až 30-krát silnejší účinok ako klasická marihuana. Jej účinky zatiaľ však nie sú prebádané odborníkmi a podobne ako HHC-P môže mať výrazne negatívne vplyv na ľudské zdravie, upozorňujú tvnoviny.sk. 

Tínedžeri po jej požití upadli do toxického šoku

Medzi slovenskými tínedžermi sa v uplynulých mesiacoch spopularizovala látka HHC-P. Až do dnešného dňa ju je možné kúpiť v automatoch v nákupných centrách. V nemocniciach prijali viacero detí, ktoré po jej požití upadli do toxického šoku. 

„Látku nevieme zatiaľ explicitne dokázať laboratórnymi prístrojmi vzhľadom na blízku príbuznosť s THC. Niekedy môže vychádzať tzv. falošná pozitivita na THC. Pracujeme však na tom, aby sme túto látku vedeli dokázať,“ uviedol v tom čase primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner.

V prípade toxického účinku ľuďom a predovšetkým deťom hrozí sekundárne poškodenie. „Ešte pred tým, ako sa dostanú do bezvedomia, je tu veľké riziko nechceného sebapoškodenia, dieťa môže zakopnúť, spadnúť pod dopravný prostriedok alebo z výšky a vážne sa zraniť alebo v bezvedomí vdýchnuť do dýchacích ciest žalúdočný obsah a udusiť sa,“ upozornil Brenner.

Na Slovensku je nová droga, vedci nepoznajú jej účinky

Podobný problém tu máme opäť. Kým jedna droga sa ešte nedostala na zoznam zakázaných látok, už je tu ďalšia. THC-P je silnejšia látka ako marihuana a účinkuje na kanabionidné receptory v mozgu. Nepoznajú ju vedci, no na internete ju beztrestne ponúka množstvo predajcov, ktorí dokonca sľubujú pozitívne a liečivé účinky. Na e-shopoch ju ponúkajú vo forme vapovacích pier, podov či farebných cukríkov.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

O novej látke v skutočnosti existuje len veľmi málo informácií, jej účinky nepoznajú ani odborníci a lekári majú problém s jej diagnostikou. Výrobcovia sa však snažia obchádzať zákon. 

„Oni zmenia trochu tú molekulu, ale ten základ toho THC tam zostane. Pokiaľ ide o akútne príznaky, tak zrejme to zmierňuje bolesť, spôsobuje celkové spomalenie až útlm a niektorí ľudia môžu upadávať až do spánku,“ povedal Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia