Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. decembra 2023, 13:22
Čas čítania 0:46
Adéla Ježková

Toto Elon Musk nečakal. Jeho umelá inteligencia Grok je v skutočnosti „woke“

Toto Elon Musk nečakal. Jeho umelá inteligencia Grok je v skutočnosti „woke“
NEWS ELON MUSK UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Podnikateľ Elon Musk predstavil Grok ako zábavnú a vulgárnu alternatívu k tradičnej umelej inteligencii. Tento nástroj je však zrejme o krok vpred pred jeho tvorcom.

Podľa Forbesu bol Grok spustený ako výhoda pre používateľov sociálnej siete X (predtým Twitter), ktorí si zaplatili predplatné X Premium Plus. Nástroj je schopný bežnej konverzácie vrátane napríklad nadávok. Nástroj vychádzal z príspevkov na X (Twitter).

Musk vymyslel „woke“ nástroj

Keď sa používatelia snažili zistiť, či je tento nástroj umelej inteligencie „politicky neutrálny“, Musk a jeho konzervatívni stúpenci prišli na hrozivú pravdu. Grok je woke! Tento termín pochádza zo slovného spojenia „woke culture“ a označuje politicky korektnú kultúru zameranú na otázky rasových, sociálnych alebo menšinových tabu, uvádza Český rozhlas.

Grok napríklad povedal, že by volil Joea Bidena namiesto Donalda Trumpa pre jeho názory na sociálnu spravodlivosť, zmenu klímy a zdravotnú starostlivosť. Vyhlásil aj to, že transrodové ženy sú ženy, čo konzervatívci nedokázali prekonať. Muskovi priaznivci sa teda postarali o to, aby sa Grok naučil „správnu“ alebo transfóbnu odpoveď.

Vlákno, ktoré odkazuje na údajnú ľavicovosť nástroja, dokonca upútalo pozornosť samotného Muska. Podľa neho je však graf „prehnaný“, nie je presný a tvrdí, že sa osobne postará o to, aby sa Grok priblížil k politickej „neutralite“.

Domov
Zdieľať
Diskusia