Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 4:23
Martin Adam Pavlík

10 najlepších albumov roka 2023

10 najlepších albumov roka 2023
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka/Getty Images/Arturo Holmes/Steve Granitz/FilmMagic/Erika Goldring/WireImage
HUDBA HUDBA POP ROKENROL
Uložiť Uložené

Ktoré nahrávky naprieč žánrami boli tento rok najlepšie?

Blíži sa koniec roka, a preto sa patrí zrekapitulovať, čo všetko sa vo svete hudby urodilo. Veľké návraty predviedli The Rolling Stones, Depeche Mode, Metallica, Foo Fighters alebo Paramore. Pôsobivé nahrávky vydali tiež The Chemical Brothers, Fever Ray, Jungle, PJ Harvey, Lana Del Rey, James Blake či mnohí ďalší.

Komu sa však podarilo nahrať najkoherentnejšie albumy s najväčšími hitmi a najlepšou atmosférou? Kto si dal pri tvorbe najviac záležať a zanechal v poslucháčovi najsilnejšiu emóciu? Dozvieš sa nižšie.

Nasledujúce týždne budeme v Refresheri prinášať rebríčky najlepších hier, filmov, seriálov či hudby v roku 2023, ako aj zoznamy najočakávanejších hier, filmov, seriálov a podobne na rok 2024.

Ak chceš zostať v obraze a vedieť, čo bolo najlepšie tento rok a na čo sa oplatí tešiť na budúci rok, staň sa členom exkluzívneho klubu Refresher+ a čítaj všetky zamknuté články bez ďalších poplatkov.

Olivia Rodrigo
Zdroj: Geffen Records/propagační materiál

10. Ed Sheeran – Autumn Variations

Britský pesničkár si tentoraz prekvapivo povedal, že kašle na predaje a čísla videní. Nahral album, ktorý je úplne iný, než by si od neho čakal. Že by konečne vyzrel? V Autumn Variations dal minimálne durové akordy bokom.

Poslucháča prenáša do sychravej krajiny, kde sú mračná, dážď, silný vietor a samé mláky, z ktorých máš potom mokro v topánkach. Nech sa to zdá akokoľvek nepríjemné, týmto očistným procesom si asi musí niekedy v živote prejsť každý z nás. Je super, že sa to stalo aj Sheeranovi, pretože ponúkol hudobne najosobnejší album doposiaľ.

9. Labrinth – Ends & Begins

Len málokto dokáže tak inteligentne a hravo spájať rap, pop, R&B, funk a elektroniku. Labrinth potvrdzuje každou nahrávkou, že patrí medzi najlepších hudobných producentov súčasnosti. A v dobe, keď by človek povedal, že to už nie je možné, si vybudoval špecifický zvuk a štýl, vďaka ktorému jeho piesne rozpoznáš už po pár sekundách. 

Ends & Begins prináša emotívne melancholické spovede aj špičkové hity. Pri skladbe Kill For Your Love budeš chcieť kričať aj plakať a pri nádhernej Never Felt So Alone, kde mu hosťovala Billie Eilish, budeš chcieť objať hocijakého človeka, ktorý je práve pri tebe. Čistá krása.

8. King Gizzard & the Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse

Potrebuješ sa rýchlo prebrať do školy alebo do práce? Títo blázni ťa nakopnú viac než doppio či ľadová sprcha. Prebudili by aj mŕtveho tak, že by znova dostal infarkt. PetroDragonic Apocalypse je ako jazda v protismere rýchlosťou 200 km/h.

King Gizzard & the Lizard Wizard ti nedajú vydýchnuť ani na sekundu. Vezmú ťa na vysokú školu progresívneho metalu, z ktorej vyjdeš ako znovuzrodený. V lete nás navyše poctili svojou návštevou v Trenčíne na Grape a zadelili najrockovejší koncert, aký tento festival vôbec zažil. Nemôžeme byť vďačnejší.

7. Caroline Polachek – Desire, I Want to Turn Into You

Ukážková povznášajúca hypnóza. Táto bohyňa z New Yorku ťa očarí okamžite, ako otvorí ústa. A tí, čo ju videli naživo, napríklad na tohtoročnej Pohode, nám dajú isto za pravdu, že aj jej prejav na pódiu je jednoducho iný level.

Už prvým songom ťa víta na svojom ostrove a ver nám, bude sa ti tam páčiť. Jej druhý album je skutočnou lahôdkou. Nebudeš ju vedieť prestať jesť, a keď ju konečne dorazíš, budeš chcieť zaručene dupľu.

6. The National – Laugh Track

Súčasní králi alternatívneho rocku sa tento rok pripomenuli nie jedným, ale rovno dvoma albumami, pričom ten druhý bol pre fanúšikov skutočným prekvapením. Hudobníci ho oznámili na poslednú chvíľu. Nadväzuje na svojho predchodcu First Two Pages of Frankenstein.

Už na ňom boli silné skladby ako Eucalyptus alebo New Order T-Shirt, Laugh Track sa však zarýva ešte viac pod kožu a navodzuje zimomriavky nielen vďaka úžasnej hudbe majstrov z Ohia, ale aj nápaditej lyrike. A spolupráca s Bon Iverom pri skladbe Weird Goodbyes? Nemáme slov. Vlastne iba ďakujeme.

5. Nita Strauss – The Call of the Void

Gitarová masáž, ktorá spraví dobre nielen tvojmu telu, pretože ho už po prvých tónoch ihneď rozhýbe a poriadne prekrví, ale aj duši. Nita Strauss je nadaná gitaristka z „mesta anjelov“, ktorá koncertovala napríklad s Demi Lovato, Alicom Cooperom či Machine Gun Kellym.

Zatiaľ čo jej debut z roku 2018 bol bez hostí, na druhú štúdiovku získala cenné mená – Dorothy, Alissu White-Gluz z Arch Enemy, Chrisa Motionlessa z Motionless In White, Lzzy Hale z Halestorm, Davida Draimana z Disturbed či Andersa Fridéna z In Flames. Postarali sa o dokonalú nálož parádnych hitov. Veď posúď sám.

4. Dominic Fike – Sunburn

Kto by to bol povedal, že tento nenápadný chameleón nahrá jeden z najrozmanitejších a najkrajších albumov tohto roka? Ako sa hovorí, úprimnosť nadovšetko. Tu to platí stonásobne. Dominic Fike vykladá karty na stôl. Na nič sa nehrá a nerobí mu problém zdôveriť sa poslucháčovi aj s najintímnejšími a najbolestivejšími zážitkami. Veď vlastne prečo nie? Aj o tých je život.

Sunburn je sviežou nahrávkou, ktorú žánrovo ťažko zaradiť, a to je vlastne iba dobre. Nájdeš tu niečo z každého rožku trošku. Skladby ako Ant Pile, 7 Hours alebo Dancing In The Courthouse nebudeš vedieť dostať z hlavy. Nabijú ťa energiou a dodajú silu prekonávať vlastné každodenné problémy.

3. Olivia Rodrigo – Guts

Nebojí sa zakričať, „fuckovať“ ani ukázať prostredník, keď treba, a je jej jedno, čo si o tom kto myslí. Má v sebe drsnú punkáčku a rada ju ukazuje, no vie byť aj nevinný anjelik. Je nebezpečne sexy, má prekrásny silný hlas a vie, ako spraviť absolútne skvelé úderné hity.

Dvadsaťročná Američanka má už teraz úspech, aký by jej mohli závidieť aj oveľa staršie kolegyne, a predpokladáme, že týmto albumom zožne čoskoro ďalšie prestížne ceny. Olivia Rodrigo na najnovšej nahrávke strieda pokojné až dream popové balady s energickými rockovými vypaľovačkami odkazujúcimi na tvorbu The Runaways či grungeových legiend Hole a L7.

2. Miley Cyrus – Endless Summer Vacation

Už prvý singel Flowers zbúral rekordy na streamovacích platformách a získal nominácie na cenu Grammy v kategóriách nahrávka roka, skladba roka a najlepší popový sólový výkon. Endless Summer Vacation je balzam na dušu. Je tu hit za hitom a to hovorí za všetko. Slová sú úplne zbytočné.

1. Post Malone – Austin

Austin Richard Post alias Post Malone zreje ako víno. Jeho piesne preto chutia čoraz lepšie. Minulý rok sme jeho Twelve Carat Tootache dali na druhé miesto, tento rok si uchmatol v našom rebríčku rovno prvenstvo. Z jeho poslednej nahrávky totiž cítiť čistú a úprimnú lásku k muzike aj progres, aký sa nevidí často.

Spevák prezradil, že tentoraz bol proces tvorby trochu odlišný, keďže v každej skladbe na albume nahral sám gitaru (áno, ak si nevedel, je aj skvelý gitarista). Výsledok opísal ako najnáročnejšiu a zároveň najvďačnejšiu hudbu, akú kedy vytvoril. Stačí si vypočuť minimálne skladby ako Something Real (presne to sme dostali), Chemical alebo Laugh It Off a ihneď pochopíš, čo tým myslel.

Anketa:
Ktorá z nahrávok ťa oslovila najviac?
Ed Sheeran – Autumn Variations
Labrinth – Ends & Begins
King Gizzard & the Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse
Caroline Polachek – Desire, I Want to Turn Into You
The National – Laugh Track
Nita Strauss – The Call of the Void
Dominic Fike – Sunburn
Olivia Rodrigo – Guts
Miley Cyrus – Endless Summer Vacation
Post Malone – Austin
Ed Sheeran – Autumn Variations
7 %
Labrinth – Ends & Begins
0 %
King Gizzard & the Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse
0 %
Caroline Polachek – Desire, I Want to Turn Into You
0 %
The National – Laugh Track
0 %
Nita Strauss – The Call of the Void
14 %
Dominic Fike – Sunburn
7 %
Olivia Rodrigo – Guts
0 %
Miley Cyrus – Endless Summer Vacation
29 %
Post Malone – Austin
43 %
Domov
Zdieľať
Diskusia