Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
7. decembra 2023, 12:00
Čas čítania 1:18
Richard Balog

Bývanie snov z Prahy: Útulná vila s nábytkom na mieru, so zelenou strechou či s veľkolepou zbierkou F1 modelov

Bývanie snov z Prahy: Útulná vila s nábytkom na mieru, so zelenou strechou či s veľkolepou zbierkou F1 modelov
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Architekti v priebehu niekoľkých rokov intenzívnej práce kompletne premenili interiér vily na atraktívne bývanie plné prírodných materiálov, tlmených farieb a unikátneho nábytku na mieru.

Ateliér KURZ architects ti ukáže, ako si poradiť s rekonštrukciou interiéru rodinného domu tak, aby ťa neomrzela. Tím architektov v zložení Jan Kurz a Zuzana Kurz vytvoril atraktívny nadčasový návrh vnútorných priestorov vo vile v katastrálnom území mestskej časti Praha-Klánovice.

Majitelia chceli svoje bývanie s úžitkovou plochou 372 štvorcových metrov zútulniť a konečne sa po niekoľkých rokoch v dome cítiť viac ako doma. Vďaka diskusii s architektmi zároveň odhalili, že pôvodná dispozícia v mnohých ohľadoch nevyhovuje ich skutočným potrebám.

Dôveru spečatili prvými dispozičnými návrhmi a vďaka spoločným hodnotám klientov a architektov vznikol nový, veľmi príjemný priestor na rodinný život s množstvom prekvapivých momentov.

Odporúčané
FOTO: Byt za 2,8 milióna eur v centre Prahy. 165 štvorcových metrov, luxusné vybavenie a veľká terasa FOTO: Byt za 2,8 milióna eur v centre Prahy. 165 štvorcových metrov, luxusné vybavenie a veľká terasa 1. decembra 2023, 14:00
Takýto krásny interiér neuvidíš každý deň.
Takýto krásny interiér neuvidíš každý deň. Zdroj: BoysPlayNice

Z pôvodného plánu zútulniť interiér sa vo výsledku stala skutočná premena. Prízemiu vily dominuje na mieru navrhnutý tubus s veľkorysými mierami, ktorý zjednocuje kresba dubovej dyhy. Ukrýva množstvo úložného priestoru, kuchynskú linku, obývaciu stenu, knižnicu a svoje miesto si v nej našla aj veľkolepá zbierka modelov F1. Masívne solitéry nábytkov nájdeš v celom dome, a to od jedálenského stola cez skrine až po komody. Všetky sú detailnou prácou stolára Romana Schustera.

Unikátny tubus vizuálne korešponduje s drevenou podlahou, ktorej skladba z kaziet štvorcového tvaru bola vyrobená na mieru pre tento projekt. Jednotlivé diely sú vizuálne odlišné, ale napriek tomu ich spája geometricky symetrický tvar.

Ide o subtílny, ale hravý detail, ktorý si nemusíš všimnúť ihneď, ale neskôr si ho zamiluješ, čo potvrdil spoluautor návrhu Jan Kurz slovami: „Často sú to práve nenápadné, ale dôležité detaily, ktoré robia markantný rozdiel medzi interiérom, kde sa cítime dobre, a tým, kde sa cítime skvele. Hoci často nedokážeme pomenovať, prečo to tak je.“

Detail podlahy.
Detail podlahy. Zdroj: BoysPlayNice

Vďaka upravenej dispozícii získali majitelia rôzne stupne súkromia. Zatiaľ čo prízemie je veľmi otvorené a vyzýva na spoločné trávenie času, druhé poschodie zostalo rozdelené do samostatných miestností. Obe poschodia sú bohaté na úložný priestor a všetko tu má svoje správne miesto.

Na efektívnejšiu termoreguláciu sa majitelia v procese premeny rozhodli aj pre zelenú strechu. Pozri si galériu od štúdia BoysPlayNice. Takýto krásny interiér neuvidíš každý deň.

Takýto krásny interiér neuvidíš každý deň.Praha, KlánovicePraha, KlánovicePraha, Klánovice
Zobraziť galériu
(25)
Odporúčané
Toto sú nové byty, ktoré vyrastú vedľa NBS v Bratislave. Do dlho zanedbávaných priestorov pribudne moderný dizajn Toto sú nové byty, ktoré vyrastú vedľa NBS v Bratislave. Do dlho zanedbávaných priestorov pribudne moderný dizajn 3. decembra 2023, 13:00
Domov
Zdieľať
Diskusia