Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2023, 6:49
Čas čítania 0:54
TASR

FOTO: Oslňujúce zábery vzdialených galaxií. Toto sú prvé snímky z európskeho vesmírneho teleskopu

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA VESMÍR
Uložiť Uložené

Vesmírny teleskop Euklides zachytil skupinu 1 000 galaxií vzdialených 240 miliónov svetelných rokov.

Európska vesmírna agentúra (ESA) zverejnila prvé snímky z európskeho vesmírneho teleskopu Euklides (Euclid), ktoré zachytávajú tisícky vzdialených galaxií. 

Teleskop zachytil galaxie vzdialené 240 miliónov svetelných rokov

Na jednom zo zverejnených obrázkov je skupina 1 000 galaxií vzdialených 240 miliónov svetelných rokov v pozadí s ďalšími vyše 100-tisíc galaxiami. Svetelný rok je astronomická jednotka vzdialenosti (9,5 bilióna kilometrov).


„Oslňujúce,“ povedala vedecká riaditeľka ESA Carole Mundellová pri zverejnení záberu v riadiacom stredisku v Nemecku. Teleskop Euklides je dostatočne citlivý na zachytenie aj sotva badateľných drobných galaxií. Výsledkom sú „krištáľovo čisté a ohromujúce snímky“, uviedla Mundellová.


Teleskop úspešne dopravila do vesmíru raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá odštartovala z Mysu Canaveral na Floride 1. júla.


Je umiestnený v tzv. Lagrangeovom bode 2, rovnovážnom bode systému Slnko – Zem zhruba 1,5 milióna km od Zeme (to je asi štvornásobok vzdialenosti Zem – Mesiac).


Urobil aj záber relatívne blízkej špirálovej galaxie či hmloviny Konská hlava v súhvezdí Orion. Podobné zábery v minulosti urobil aj Hubblov vesmírny ďalekohľad.

European Space Agency, vesmír
Zdroj: European Space Agency

Vedci budú skúmať temnú hmotu

Vedci dúfajú, že údaje zozbierané teleskopom Euclid počas nasledujúcich šiestich rokov im pomôžu dozvedieť sa viac o vývoji galaxií a čiernych dier. Budú takisto skúmať temnú energiu a temnú hmotu, ktoré tvoria 95 percent vesmíru.


Teleskop Euklides (v angličtine Euclid) je pomenovaný po starogréckom matematikovi Euklidovi z Alexandrie a vďaka nemu vznikne doteraz najkomplexnejšia 3D mapa vesmíru. Ďalšie zábery majú byť zverejnené v januári.

European Space Agency, vesmír, zábery z teleskopu
Zdroj: European Space Agency
Domov
Zdieľať
Diskusia