Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
27. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 6:30
Ema Stanovská

Porovnávame 6 kofeínových nápojov: Maté, matcha alebo čierny čaj? Ktoré ťa nakopnú lepšie ako káva?

Porovnávame 6 kofeínových nápojov: Maté, matcha alebo čierny čaj? Ktoré ťa nakopnú lepšie ako káva?
Zdroj: Pexels
GASTRO GASTROPRIEMYSEL KÁVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ak si sa rozhodol obmedziť pitie kávy, máme pre teba dobrú správu. Na trhu je množstvo alternatív, ktoré ťa poriadne nakopnú, a to aj bez nepríjemného pocitu nervozity.

Keď najuznávanejšia zdravotnícka organizácia WHO zaradila v roku 1991 kávu do zoznamu potenciálnych karcinogénov, kávičkári ostali zhrození. Takže môj obľúbený ranný nápoj ma zabíja? Káva si napokon v roku 2016 napravila povesť, keď ju tá istá organizácia zbavila viny.

Ukázalo sa, že štatistiku skreslili fajčiari a výsledky nových výskumov potvrdili pravý opak – pravidelné pitie kávy ti môže práveže predĺžiť život a znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Dnes ju považujeme za zdravý nápoj (odborníci uvádzajú 3 až 5 šálok denne) plný prospešných látok. Obsahuje množstvo antioxidantov, horčík aj vitamín B2.

Aj napriek tomu sa veľa ľudí rozhodlo, že ju piť nebudú – či už pre vysoký krvný tlak, ochorenie žalúdka, tehotenstvo, alebo preto, že im skrátka nechutí. Ak patríš medzi jedného z nich alebo chceš z akéhokoľvek dôvodu pitie kávy obmedziť, na trhu máš stále množstvo alternatív, ktoré ťa poriadne nakopnú, aj bez negatívnych vedľajších účinkov.

Priemerné množstvo kofeínu na 1 šálku (asi 237 mililitrov) – závisí od prípravy aj druhu nápoja:

Yerba maté/maté: 125 mg

Energy drink: 72 mg

Matcha: 40 až 175 mg

Filtrovaná káva: 96 mg (30 ml espresso má cca 64 mg)

Instantná káva: 62 mg

Čierny čaj: 47 mg

Zelený čaj: 28 mg

Cola: 22 mg

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavosti zo sveta gastronómie, navštevujeme nové reštaurácie a radíme ti, aké potraviny sa (ne)oplatí kupovať. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému Gastropriemysel. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom.

Yerba maté

Cena: €€€

Kofeín: 125 mg/237 ml

Pozitívne účinky: veľa antioxidantov, vitamínov aj minerálov

Negatíva: niektoré štúdie spájajú nadmerné pitie maté so zvýšeným rizikom rakoviny

Maté sa získava z listov stromu cezmíny paraguajskej, ktorý rastie prevažne v Južnej Amerike. Táto rastlina obsahuje alkaloidy, známe stimulanty, ktoré sa nachádzajú aj v káve či čokoláde.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Yerba Maté sa tradične pripravuje zaliatím sušených drvených listov horúcou vodou a pije sa zo slamky. Považuje sa za nápoj priateľstva, tradične sa totiž pije v kruhu priateľov alebo rodiny z jednej nádoby. U nás sa s „matéčkom“ stretneš najmä vo forme limonád.

Maté sa tradične pripravuje z drvených listov a pije sa zo slamky. U nás sa s ňou stretneš najmä vo forme limonád.
Maté sa tradične pripravuje z drvených listov a pije sa zo slamky. U nás sa s ňou stretneš najmä vo forme limonád. Zdroj: Pexels

Má zemitú, plnšiu a horkejšiu chuť ako iné čaje. Jedna šálka (237 ml) yerba maté obsahuje priemerne 125 mg kofeínu, čo je asi o polovicu viac ako v hrnčeku instantnej kávy. Obsah kofeínu sa však môže v rôznych produktoch líšiť.

Maté má – rovnako ako zelený čaj – silné antioxidačné účinky. Obsahuje totiž polyfenoly, ako je kyselina chlorogenová, ktorá napomáha regulácii cukru v krvi. Pitie tohto nápoja po jedle preto dokáže zvýšiť toleranciu na glukózu a zlepšiť inzulínovú rezistenciu, čo je dobrá správa najmä pre cukrovkárov a ľudí náchylných na obezitu. Štúdie naznačujú, že môže mať aj protizápalové a antireumatické účinky.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 147012 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré dva kofeínové nápoje nemajú takmer žiadne benefity na zdravie.
  • Ktorá prírodná náhrada kávy býva spájaná s určitými druhmi rakoviny.
  • V akých nápojoch nájdeš aminokyselinu, ktorá znižuje stres a zároveň ti pomôže so sústredením.
  • V čom sa matcha a maté líšia od zeleného čaju.
Domov
Zdieľať
Diskusia