Ak si sa rozhodol obmedziť pitie kávy, máme pre teba dobrú správu. Na trhu je množstvo alternatív, ktoré ťa poriadne nakopnú, a to aj bez nepríjemného pocitu nervozity.
Keď najuznávanejšia zdravotnícka organizácia WHO zaradila v roku 1991 kávu do zoznamu potenciálnych karcinogénov, kávičkári ostali zhrození. Takže môj obľúbený ranný nápoj ma zabíja? Káva si napokon v roku 2016 napravila povesť, keď ju tá istá organizácia zbavila viny.
Ukázalo sa, že štatistiku skreslili fajčiari a výsledky nových výskumov potvrdili pravý opak – pravidelné pitie kávy ti môže práveže predĺžiť život a znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Dnes ju považujeme za zdravý nápoj (odborníci uvádzajú 3 až 5 šálok denne) plný prospešných látok. Obsahuje množstvo antioxidantov, horčík aj vitamín B2.
Aj napriek tomu sa veľa ľudí rozhodlo, že ju piť nebudú – či už pre vysoký krvný tlak, ochorenie žalúdka, tehotenstvo, alebo preto, že im skrátka nechutí. Ak patríš medzi jedného z nich alebo chceš z akéhokoľvek dôvodu pitie kávy obmedziť, na trhu máš stále množstvo alternatív, ktoré ťa poriadne nakopnú, aj bez negatívnych vedľajších účinkov.
Priemerné množstvo kofeínu na 1 šálku (asi 237 mililitrov) – závisí od prípravy aj druhu nápoja:
Yerba maté/maté: 125 mg
Energy drink: 72 mg
Matcha: 40 až 175 mg
Filtrovaná káva: 96 mg (30 ml espresso má cca 64 mg)
Instantná káva: 62 mg
Čierny čaj: 47 mg
Zelený čaj: 28 mg
Cola: 22 mg
V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavosti zo sveta gastronómie, navštevujeme nové reštaurácie a radíme ti, aké potraviny sa (ne)oplatí kupovať. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému Gastropriemysel. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom.
Yerba maté
Cena: €€€
Kofeín: 125 mg/237 ml
Pozitívne účinky: veľa antioxidantov, vitamínov aj minerálov
Negatíva: niektoré štúdie spájajú nadmerné pitie maté so zvýšeným rizikom rakoviny
Maté sa získava z listov stromu cezmíny paraguajskej, ktorý rastie prevažne v Južnej Amerike. Táto rastlina obsahuje alkaloidy, známe stimulanty, ktoré sa nachádzajú aj v káve či čokoláde.
Yerba Maté sa tradične pripravuje zaliatím sušených drvených listov horúcou vodou a pije sa zo slamky. Považuje sa za nápoj priateľstva, tradične sa totiž pije v kruhu priateľov alebo rodiny z jednej nádoby. U nás sa s „matéčkom“ stretneš najmä vo forme limonád.
Má zemitú, plnšiu a horkejšiu chuť ako iné čaje. Jedna šálka (237 ml) yerba maté obsahuje priemerne 125 mg kofeínu, čo je asi o polovicu viac ako v hrnčeku instantnej kávy. Obsah kofeínu sa však môže v rôznych produktoch líšiť.
Maté má – rovnako ako zelený čaj – silné antioxidačné účinky. Obsahuje totiž polyfenoly, ako je kyselina chlorogenová, ktorá napomáha regulácii cukru v krvi. Pitie tohto nápoja po jedle preto dokáže zvýšiť toleranciu na glukózu a zlepšiť inzulínovú rezistenciu, čo je dobrá správa najmä pre cukrovkárov a ľudí náchylných na obezitu. Štúdie naznačujú, že môže mať aj protizápalové a antireumatické účinky.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktoré dva kofeínové nápoje nemajú takmer žiadne benefity na zdravie.
- Ktorá prírodná náhrada kávy býva spájaná s určitými druhmi rakoviny.
- V akých nápojoch nájdeš aminokyselinu, ktorá znižuje stres a zároveň ti pomôže so sústredením.
- V čom sa matcha a maté líšia od zeleného čaju.