Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
3. októbra 2023, 9:00
Čas čítania 1:21
Richard Balog

FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice

FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice
Zdroj: Petr Polák
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Projekt dvoch viladomov uprostred zelene, ktoré tvoria vstupnú bránu do centra malej stredočeskej obce.

Kvalitná architektúra na vidieku v podaní skúsených českých architektov. Takto by sme stručne opísali projekt Viladomy Kamenice, ktorý je dielom ateliéru NEW HOW architekti. Hlavný autor Ing. arch. David Zámečník postavil svoju víziu na kombinácii toho najlepšie z mestského aj dedinského bývania a finálny výsledok nás posadil na zadok. 

Obec Kamenice v Stredočeskom kraji zažíva prílev obyvateľov a s tým spojený stavebný boom. Pôvodná dedina prechádza výraznými zmenami a v centre vzniká architektúra mestského typu. Areál nových viladomov vytvoril pomyselnú bránu do srdca obce, pričom okolitá zástavba ma rôznorodý charakter – od rodinných domov cez chaty až po bytové domy. 

Odporúčané
FOTO: Keď spoja sily kreatívni architekti a šikovní stolári, výsledok nemôže byť zlý. Pozri si modernú rekonštrukciu z Prahy FOTO: Keď spoja sily kreatívni architekti a šikovní stolári, výsledok nemôže byť zlý. Pozri si modernú rekonštrukciu z Prahy 18. septembra 2023, 12:00
Areál nových viladomov vytvoril pomyselnú bránu do srdca obce.
Areál nových viladomov vytvoril pomyselnú bránu do srdca obce. Zdroj: Petr Polák

Hlavnou myšlienkou ateliéru bolo projekt umiestniť do prostredia vysokej zelene tak, aby neprevyšoval okolitú zástavbu a zároveň bol v súlade s verejným priestorom obce. 

Architekt David Zámečník navrhol dva viladomy so štvorcovým pôdorysom s diagonálne osadenou sedlovou strechou, ktorá reaguje na susedné stavby a prináša jedinečný prístup s univerzálnym princípom. Úžitková plocha oboch stavieb je 1 262 štvorcových metrov, zatiaľ čo celková výmera pozemku v tvare lichobežníka s rovnobežnými stranami presahuje 2 560 štvorcových metrov. 

Dynamická fasáda a drevený obklad vzbudzujú prívetivý výraz, materiálovo pevne prepojený so zeleným okolím a s prírodou. Viladomy sú navrhnuté ako schodiskové domy – ide o typológiu, keď sú všetky byty na poschodí prístupné z jedného vertikálneho komunikačného priestoru. Oba domy majú tri poschodia, pričom horné je podkrovné. V každom obytnom dome sa nachádza osem bytov vo veľkosti 2+kk, 3+kk a 4+kk. 

Základové pásy stavby sú železobetónové. Domy majú stenový nosný systém z tehlových tvárnic. Konštrukcia strechy je z oceľových väzníkov, zatiaľ čo krovy sú drevené. Povrch jednoplášťovej strechy je z PVC krytiny svetlosivej farby. 

Hlavný architekt sa vyhral so vzhľadom aj s funkčnosťou do najmenších detailov. Z nášho pohľadu ide o jeden z najkrajších bytových domov, ktoré sme videli v posledných rokoch. Za pozornosť stojí aj ukážka jedného z interiérov v nadčasovom dizajne. 

Viladomy Kamenice
Zdroj: Petr Polák

Pozri si všetky fotografie od Petra Poláka, ktorý má skvelý cit pre výber miesta a najmenších detailov. Viac informácií o projekte Viladomy Kamenice, ktorý bol dokončený v roku 2022, nájdeš na webovej stránke architektov.

Viladomy KameniceViladomy KameniceViladomy KameniceViladomy Kamenice
Zobraziť galériu
(25)
Odporúčané
FOTO: Byt v Bratislave vznikol na netradičnom mieste. Architekti premenili pôvodnú bazénovú halu na dizajnové bývanie FOTO: Byt v Bratislave vznikol na netradičnom mieste. Architekti premenili pôvodnú bazénovú halu na dizajnové bývanie 30. septembra 2023, 12:00
Domov
Zdieľať
Diskusia