Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Košice Región Turizmus.
17. septembra 2023, 9:00
Čas čítania 3:04
Sponzorovaný obsah

Títo Slováci vytvorili 5 umeleckých diel uprostred divokej prírody. Nájdeš ich na východe Slovenska

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU KOŠICE
Uložiť Uložené

V okolí Košíc vyrástli umelecké diela uprostred prírody. Videl si ich všetky a vieš, čo znamenajú?

Aj keď sa nám už leto pomaly preklápa do jesene, teplých slnečných dní, keď sa môžeš vybrať spoznávať krásy prírody, nás čaká určite ešte mnoho. Ak sa hodláš zdržiavať už iba na Slovensku, máme pre teba v spolupráci s organizáciou Košice Región Turizmus hneď niekoľko tipov, ako si spestriť výlet v okolí metropoly východu a zažiť niečo nové v podobe landartových diel vo voľnej prírode. Tie vytvorili talentovaní umelci zo Slovenska, aby si si užil nielen príjemný výlet do prírody v Košickom kraji, ale spojil ho aj s netradičným umeleckým zážitkom.

Sú súčasťou projektu Križovatky prírody a umenia a pozývajú na zamyslenie sa nad rôznorodosťou vzťahov človeka a krajiny. Projekt, ktorý si mohol zachytiť aj pod názvom Umenie na mieste X, vznikol pri príležitosti desiateho výročia založenia organizácie Košice Región Turizmus. Jeho cieľom je odprezentovať ekologické dovolenkovanie v Košickom kraji a zamyslieť sa nad existenciou človeka v prírode. Každé dielo prepája prírodu s človekom, umením a konkrétnou lokalitou. Artefakty navrhli tak, aby prírodu rešpektovali, ale aby ju zároveň obohatili o novú atraktivitu, ktorá sa stane inšpiráciou na výlet. Pätica diel vyrástla v piatich regiónoch kraja, vďaka čomu ich môžeš postupne spoznať a užiť si tak prostredie Košického kraja počas niekoľkých dní (alebo víkendov). 

Kométa v Zádielskej doline

Prvým z piatich diel je tzv. kométa. Nájdeš ju pri vstupe do Zádielskej doliny, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský kras. Obec Zádiel leží na Gemeri, od Košíc je vzdialená približne 45 kilometrov. Dielo vytvoril sochár a architekt Michal Machciník spolu s ateliérom Doxa. Svojou siluetou evokuje letiacu kométu na horizonte a jeho tvar vznikol kombináciou recyklovaných častí technických a prírodných materiálov, a to bubna miešačky a vyhodených vianočných stromčekov.

Kométa
Zdroj: Košice Región Turizmus

 
Objekt je na pomedzí prírodnej rezervácie a industriálnej krajiny, pričom pohľadovo a koncepčne prepája vápencové skaly Zádielskej doliny s neďalekou stavbou cementárne. Využíva pomerne jednoduchý vizuálny prejav a kontrastné spájanie materiálov do čitateľného znaku, ale zároveň je významovo a emotívne bohatý. Pracuje s iróniou a sugeruje kritické environmentálne úvahy o využívaní prírodných zdrojov spájaných s urýchlenou transformáciou krajiny a zmien jej vnímania.

Kométa
Zdroj: Košice Región Turizmus

Letohrádok v Iliašovciach

V poradí druhé dielo – figovú jamu – nájdeš v areáli letohrádku Sans Souci neďaleko Tisícročnej kaplnky. Ak sa vyberieš z Iliašoviec, sú to približne dva kilometre po turistickej trase, zo Smižian štyri kilometre. Figovú jamu vytvorili dvaja umelci, Martin Piaček a Matej Gavula, pričom figovník odkazuje na bohatú históriu letohrádku, ktorá je spojená s aristokratickou kultiváciou a so snahou o pestovanie nielen rastlín, ale aj cností a umenia.

Figova jama
Zdroj: Košice Región Turizmus

 
Autori využili prastarú záhradkársku tradíciu a rastlinu zasadili do jamy vyloženej miestnym kameňom, čím zabezpečili jej ochranu. Figová jama sa však neodvoláva len na minulosť. Je súčasným dielom, ktoré pozýva na spoluprácu, starostlivosť a zdieľanie a tiež úvahy o klimatických zmenách.

figova jama
Zdroj: Košice Región Turizmus

Račia procedúra v Gelnici

Ak si chceš prísť pozrieť tento výtvor, musíš sa presunúť na severný breh jazera Turzov, ktoré je od Gelnice vzdialené zhruba tri kilometre. Z centra mesta sem vedie Náučný banský chodník. Toto netradičné dielo vytvorila keramička Jarmila Mitríková a jej abstraktný keramický reliéf zhmotňuje spomienky autorky na bezstarostné letné kúpanie pri brehoch jazera Turzov. Dielo sa dá chápať aj inak – ako nostalgické oživenie zašlej slávy miestnych kúpeľov, z ktorých zostali len náznaky a ojedinelé objekty v krajine. Pôsobenie reliéfnej dlažby je nielen optické, ale aj haptické.

Račia procedúra
Zdroj: Košice Región Turizmus

Za časom na oblohe v Herľanoch

Ak sa niekedy vyberieš do obce Herľany, ktorá je od Košíc vzdialená približne 30 kilometrov, nezabudni sa zastaviť v parčíku pri gejzíre. Nájdeš tu dielo Samuela Velebného, výtvarného umelca, esejistu a kurátora z Košíc. Ten vytvoril pri herlianskom gejzíre prírodný úkaz aktivovaný ľudskou činnosťou, tzv. analematické slnečné hodiny. Konkrétny čas vychádza z postavenia nebeských telies, no zároveň sa dá dešifrovať až s príchodom človeka. Dielo ponúka zamyslenie nad plynutím času, ale aj nad trpezlivosťou, ktorá sa zíde počas čakania na ďalšiu erupciu gejzíru.

Dielo
Zdroj: Košice Región Turizmus

Kukaň v Sennom

K poslednému dielu budeš musieť zájsť trochu viac do prírody. Nájdeš ho totiž v národnej prírodnej rezervácii neďaleko Sobraniec, konkrétne na západnom brehu rybníkov v parku v obci Senné. Vytvorila ho dvojica Alex Selmeci a Tomáš Kocka Jusko, ktorí sa pri tvorbe inšpirovali vzťahom vtákov a ich ochranárov a jeho vplyvom na okolité prostredie.

Kukaň
Zdroj: Košice Región Turizmus

Dielo tvoria dva samostojace stĺpy, ktoré kombinujú znaky stožiara, kvetov, pozorovateľne a vychádzajú z uvažovania o architektúre hniezd. Spodná časť objektov má technický charakter, hornú tvoria koše z prírodného prútia, teda materiálu typického pre krajinu mokradí. Kukaň môžeš chápať rôzne – ako hniezdo, monument spolužitia vtáctva a ľudí či ako vyhliadku určenú vtákom.

Kukaň
Zdroj: Košice Región Turizmus

Viac informácií o jednotlivých dielach, ich opis, polohu, ale aj tipy na ďalšie zážitky, ktoré môžeš na dovolenke v Košickom kraji absolvovať, nájdeš na www.umenienamieste.sk.

Chcem zistiť viac o Umení na miestach X
Domov
Zdieľať
Diskusia