Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 7:32
Lukáš Čelka

Vyskúšal som si, ako by Zem vyzerala po apokalypse. Dal som sa zavrieť s cudzími ľuďmi do bunkra a zmieroval sa so smrťou

Vyskúšal som si, ako by Zem vyzerala po apokalypse. Dal som sa zavrieť s cudzími ľuďmi do bunkra a zmieroval sa so smrťou
Zdroj: Morgoth Photopraphy – Instagram/@morgoth.photo
REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Na festivale milovníkov postapokalyptickej subkultúry som si okrem iného zahral aj svoj prvý LARP.

Svet, ako sme ho poznali, už dávno neexistuje. Územia, na ktorých stáli najväčšie metropoly, si príroda už pomaly celé vzala späť. Katastrofa z nich vyhnala posledných preživších. Tí, ktorí v sebe pozbierali zvyšky nádeje, sa dokázali spojiť a spoločne bojovať proti nešťastnému osudu. V táboroch budujú spojeným úsilím prvé trámy novej spoločnosti.

Heslo „žiť“ sa zmenilo na strohé „prežiť“. Poslední ľudia sú donútení vrátiť sa k zvykom svojich dávnych predkov a spoliehať sa iba na obživu, ktorú si ulovia a dopestujú. Samozrejmosťou nie je ani pitná voda a tobôž nie lieky. Lekárne sú vybrakované od začiatku katastrofy, a ak niekde aj zostali posledné škatuľky liečiv, určite sú už dávno po záruke. Aj napriek zlým podmienkam však tábor drží pokope a preživší si podávajú pomocnú ruku, aby zachovali svoj druh.

Ako by vyzeral takýto svet – svet po konci svojej „zlatej éry“ –, som mohol zažiť na vlastnej koži. Samozrejme, nie v skutočnosti. Do takejto atmosféry ma vtiahol druhý ročník Post Apo Conu, ktorý zorganizovali slovenskí nadšenci postapokalyptickej subkultúry. Vojenskú pozorovateľňu v račianskych vinohradoch premenili na tábor preživších so všetkým, čo k tomu patrí.

Návštevníkov festivalu čakali aj prednášky o boji.
Návštevníkov festivalu čakali aj prednášky o boji. Zdroj: Morgoth Photography – Instagram/@morgoth.photo

Pútnikov vpustených do areálu čakalo množstvo prednášok či už z medicíny, alebo z boja.

Ponúkali vedomosti, ktoré by im boli užitočné, keby nastala skutočná apokalypsa. Nechýbala aréna na boj s chladnými zbraňami, kostýmový kútik či postapokalyptická kuchyňa a bar.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Ešte predtým než sa spolu vydáme do sveta zničeného katastrofou, rád by som ti pripomenul, že tvoriť exkluzívny obsah, ako napríklad reportáž z fetišistickej párty, môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor nás vstupom do klubu Refresher+.

Atmosféru robia kostýmy

Len čo sa dostanem na bývalú vojenskú pozorovateľňu, zostanem unesený z atmosféry festivalu. Mám pocit, akoby som sa ocitol v hre Last of Us alebo Days Gone. Vľavo odo mňa sa nachádza vchod do bunkra. Vedľa neho sa týči táborisko, z ktorého stúpa dym, a úplne vzadu môžem vidieť kuchárov stan, kde sa pripravujú rôzne dobroty.

Na festivale to vyzeralo ako v skutočnom postapokalyptickom tábore preživších.
Na festivale to vyzeralo ako v skutočnom postapokalyptickom tábore preživších. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Navôkol sa hemžia ľudia všetkých vekových kategórií v presvedčivých kostýmoch, ktoré jednoznačne pridávajú na atmosfére. Mnohí z nich majú na sebe dlhé maskáčové nohavice či dokonca vysoké čižmy, čím si hneď vyslúžia môj obdiv. To, čo robia, musia doslova milovať, ak sú ochotní takto sa naobliekať aj počas neznesiteľných horúčav len kvôli vizáži. Ja sa idem roztopiť aj v krátkom tričku a kraťasoch.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 143200 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké aktivity môžeš robiť na P. A. C.
  • Čo znamená skratka LARP.
  • Prečo som sa dal zavrieť s cudzími ľuďmi v bunkri a predstieral, že je vonku nukleárna katastrofa.
  • Aké pravidlá má postapokalyptický festival.
  • Ako by mal vyzerať dobrý postapo kostým.
  • Čo motivuje dospelých ľudí prezliekať sa do kostýmov a hrať sa na apokalypsu.
Domov
Zdieľať
Diskusia