Najlacnejšie jedlo z menu stojí len 5,90 eura. Otestovali sme „robotnícku jedáleň“, ktorú nájdeš hneď oproti nablýskanému Fresh Marketu.
„Pozri, prevrátený kamión, je zablokovaná celá cesta,“ hovorí muž ukazujúci mobil spolustravníkovi po výživnom obede. Nejde o bezcieľne bľabotanie. Kamióny poskytujú živobytie množstvu návštevníkov Jedálne u Miňa.
V priestrannej jedálni sa miešajú automechanici a zamestnanci štátnej správy z klientského centra. Heslo na fasáde hovorí jasnou rečou: „S nami je každý spokojný. Jedáleň u Miňa... JEDÁLEŇ PRE VŠETKÝCH!“
Hneď vedľa – z fasády nevysokej administratívnej budovy – pozerajú z reliéfu dve postavy: socialistický robotník s pneumatikou a závozníčka. Moderné oživené variácie z výjavov stretáme aj v interiéri.
„Bájneho Miňa“ stretávame hneď pri výdajni jedál. O meter vedľa pri kase stojí jeho manželka Daniela. V jedálni obaja pracujú, pretože – ako hovorí Daniela – žiaden zamestnanec nebude robiť tak, ako keď to robíte vy, pre seba a za seba. „Zamestnanci to vždy budú chcieť robiť pre peniaze. Nie z presvedčenia, aby sa ľudia vracali,“ hovorí.
Bratislava ukrýva viac ako len moderné „fancy“ podniky. Nájdeš tu retro jedálne a vývarovne, ktoré ešte dýchajú minulým storočím. Reportáže z týchto miest nájdeš pod témou Gastro Bratislava. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu a budeš mať prístup k celému exkluzívnemu obsahu.
Väčšina hostí sú štamgasti
Jedáleň U Miňa vznikla ako vyústenie snahy Miňa a Daniely opustiť časovo náročnú prácu v gastre, ponúkať jednoduchšiu gastronómiu a získať voľné víkendy. Otváracie hodiny sú k zamestnancom zmierlivé. Obedové menu prestávajú podávať o 15.00, hoci neraz sa stane, že už dve hodiny pred záverečnou z neho zmizne niektorá z položiek.
Ani po rokoch v gastrobiznise sa Daniela neprestáva čudovať. „Ťažko sa odhaduje, čo sa bude ten deň najviac predávať. My si myslíme, že prídu na rezeň, a oni si vyberú chrenovú omáčku s hovädzím mäsom.“
Hoci ich preferencie sú pre manželov stále záhadou, samotných stravníkov poznajú dobre. Až 80 % z nich sú vraj štamgasti. „Máme aj takých, ktorí si to aj po prevelení na iné miesto zariadia tak, aby mali okolo obeda cestu okolo nás,“ pochváli sa.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako nám chutil rezeň v slaninovom cestíčku, guláš, kuracia tortilla a parená buchta.
- Prečo sme niektoré jedlá nedokázali dojesť.
- Akých hostí tu môžeš počas obeda zazrieť.
- Či jedáleň ohrozuje Fresh Market, ktorý stojí oproti.
- Aké sú tu ceny.