Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
O čom je trend Girl Math: expertky na „dievčenskú matematiku“ na Tiktoku dokážu obhájiť aj 600-eurový fén na vlasy

Iba ženy si kupujú hlúposti? Teda, pardon, dievčatá, lebo v roku 2023 sme ešte nemali trend so slovom woman. Iba dievčatá míňajú peniaze a robia mentálnu gymnastiku, aby si samy pred sebou odôvodnili nejaký nákup? Girl math podporuje stereotyp o ženách ako nákupných maniačkach, ktoré nevedia odolať alebo nakupujú impulzívne.

@fvhzm #itsbasicallyfree but it's also basically a secondary income 💁‍♀️ Let us know if you need us to #girlmath ♬ original sound - FVHZM

Pritom štatistiky ukazujú, že muži robia viac impulzívnych nákupov než ženy. A hoci ženy nakupujú častejšie, muži na nákupy míňajú viac peňazí. Prieskum Deloitte ukazuje, že najmä mileniáli muži sa riadia heslom „treat yourself“ a doprajú si radosť v podobe nákupov, ktoré sú v priemere drahšie než nákupy mileniálok.

Odporúčané
KVÍZ: Premýšľaš ako milionár? Zisti, či si na dobrej ceste stať sa finančne nezávislým KVÍZ: Premýšľaš ako milionár? Zisti, či si na dobrej ceste stať sa finančne nezávislým 14. mája 2024, 13:00

Podľa prieskumu amerického štatistického úradu navyše ženy nie sú ani viac zadlžené ako muži (napriek tomu, že v priemere zarobia menej ako muži). Muži majú v priemere o 20 % viac spotrebných dlhov, majú aj viac lízingov, kreditiek či hypoték. Vlastne jediná kategória, v ktorej majú ženy viac dlhov ako muži, je vzdelávanie.

Podľa analýzy Slovenskej sporiteľne z roku 2021 je zas zjavné, že ženy si vedia našetriť viac peňazí než muži napriek tomu, že zarábajú menej. „Dôvodom, prečo ženy majú vyššie sumy na sporiacich účtoch, je najmä to, že v míňaní sú konzervatívnejšie ako muži. Najčastejšie si odkladajú peniaze kvôli finančnej rezerve, ktorú môžu využiť v prípade nečakaných výdavkov. Muži majú úspory skôr na menšie či väčšie rekonštrukcie domu alebo bytu a na nákupy,“ povedala pre Finreport ekonomická analytička Lenka Buchláková.

Rodové nerovnosti v oblasti financií určite existujú. No rozdiely v tom, ako, kde a za koľko nakupujeme, nie sú až také kontrastné, ako by sa to mohlo pri girl math zdať. Koniec koncov, niektoré argumenty schvaľujú aj ekonómovia a ekonómky. Aj hosť v spomínanej rádiošou napokon uznal, že nakupovať treba oblečenie, ktoré využijeme viackrát, a že je skvelé, ak môže poslucháčka naozaj šaty predať a zarobiť si časť ceny späť.

Je však logické, že niektoré rady v girl math sú s ohľadom na dlhodobý stav tvojich financií nebezpečné. Medzi argumentmi sme našli ľudí, podľa ktorých sú platby v hotovosti zadarmo alebo veci do päť eur sú zadarmo, a najmä: girl math môže prispieť aj k nadmernému konzumu. Ten nie je dobrý ani pre bankový účet, ani pre planétu. 

Odporúčané
Siahneš po cool jorts alebo cargo modeloch? Pozri si 12 mužských šortiek, ktoré budeš potrebovať v najbližších mesiacoch Siahneš po cool jorts alebo cargo modeloch? Pozri si 12 mužských šortiek, ktoré budeš potrebovať v najbližších mesiacoch 13. mája 2024, 15:00

Paradoxne tak jeden z mála finančných trendov, ktorý sa vyslovene týka žien, im vlastne nemusí pomôcť dorovnať nerovnosť v platoch alebo jednoducho len budovať majetok či naučiť sa spravovať financie.

Refresher udržiava prehľad o aktuálnych trendoch a internetovej kultúre za teba:
– Existuje girl math, ale aj girl dinner. Klikni sem a pozri si, ako vyzerá dokonalá večera pre dievčatá. Bude chutiť aj chlapcom, aj iným.
– Na Tiktoku nájdeš celovečerné filmy či celé série seriálov. Sú rozkúskované, pozrieť si ich trvá dlhšie a aj tak na ne klikajú milióny ľudí. Prečítaj si o tom, ako sa z Tiktoku stalo nelegálne kino.
– Šarlatánske rady, ktoré ťa môžu aj zabiť, majú na sociálnych sieťach raj. Najnovšie tiktokeri jedia ekologický prášok na pranie, vraj im pomôže schudnúť a zlepšiť erekciu.
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia