Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. júla 2023, 19:05
Čas čítania 1:13
Tímea Krauszová

Večera pre dievčatá? Nový Tiktok trend rozdelil internet, časť ľudí takéto jedlo schvaľuje a časť hovorí o poruche príjmu potravy

ZAUJÍMAVOSTI TIKTOK TRENDY ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Ženy na Tiktoku ukazujú, čo jedia na večeru. Zvyčajne ide o obložené misy pre jednu osobu.

Predstav si tradičné pochúťky k pivu či k vínu: trochu syra, trochu údenín, chlieb, olivy, ovocie a zelenina. Na Slovensku by sme to jednoducho nazvali suchou večerou, na Tiktoku je z toho trend s názvom #GirlDinner, ktorý si získal desiatky miliónov videní a zjavne rozdelil internet na dva tábory.

Kým časť ľudí tento trend chváli, ide predsa o pekne pripravené jedlo, ktoré vieš zbúchať za dve minútky, a v extrémnych horúčavách takáto studená večera dobre padne. Niektorí ľudia však hovoria, že takéto jedlo je nedostatočné a že môže ísť aj o prejav poruchy príjmu potravy (PPP).

Pionierkou trendu bola podľa New York Times Olivia Maher, ktorá na Tiktoku ukázala svoju stredovekom inšpirovanú večeru. Mala chlieb, syr, trochu masla a ovocia s vínom.

@liviemaher #girldinner #medievaltiktok ♬ original sound - Olivia Maher

Podobné večere už dlhodobo konzumuje Alana Laverty, ktorá pre NYT povedala, že variť komplexné jedlá je únavné a nudné, a to najmä v lete. Preto si jednoducho na večeru zvolí jeden hlavný zdroj bielkovín, pridá čerstvý chlieb a zeleninu či ovocie.

@alanalavv If it’s not a snack plate, then I don’t want it 🫡 #snackplate #snacks #snackplates #summerrecipes #girldinner #snackideas ♬ Come Prima - Tito Puente And His Orchestra & Abbe Lane

Niektorí ľudia však na sociálnej sieti tvrdia, že takáto večera je nezdravá. Nepozdáva sa im množstvo jedla alebo ľudí rovno posielajú k psychológom s podozrením na PPP.

Anketa:
Vieš si predstaviť mať na večeru Girl Dinner?
Jasné, už teraz tak jedávam.
Nie, večera musí byť komplexné teplé jedlo.
Raz za čas áno.
Jasné, už teraz tak jedávam.
75 %
206 Hlasov
Nie, večera musí byť komplexné teplé jedlo.
3 %
8 Hlasov
Raz za čas áno.
22 %
62 Hlasov

Nutričná terapeutka Kathrine Kofoed však vraví, že tento trend je príjemnou odchýlkou od diétnej kultúry, pretože v takejto večeri jednoducho ľudia nachádzajú radosť. Netreba k tomu veľa plánovania či práce a ľahko si vieš vyskladať plnohodnotné jedlo pozostávajúce z tukov, bielkovín a zo sacharidov. Chváli aj pestrú textúru jedál či možnosť dodať akúkoľvek zeleninu a ovocie.

Ak máš predsa len pochybnosti o svojom stravovaní, prečítaj si o 3 varovných signáloch poruchy príjmu potravy. Naznačia ti, že blízka osoba môže PPP trpieť.

Domov
Zdieľať
Diskusia