Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2023, 17:19
Čas čítania 1:05
Ema Stanovská

Pozor na nový nebezpečný trend: tiktokeri jedia ekologický prášok na pranie, vraj im pomôže schudnúť a zlepšiť erekciu

ZDRAVIE TIKTOK TRENDY
Uložiť Uložené

Prášok bórax, ktorý môžeš nájsť aj na Slovensku, sa používa najmä ako čistiaci prostriedok. Nájdeš ho tiež v kozmetike a pesticídoch.

Používatelia Tiktoku vyhlasujú, že objavili nový účinný recept na „očistu tela“, chudnutie či liečbu ochorení. Je ním práškový prací prostriedok bórax, ktorý môžeš nájsť aj v slovenských obchodoch s ekodrogériou, ale aj v lekárňach v silne riedenom stave v sekcii homeopatiká. Informuje o tom portál Euronews.

Bórax, známy aj ako boritan sodný, tetraboritan sodný alebo tetraboritan disodný, je prirodzene sa vyskytujúci minerál, ktorý kombinuje bór, sodík a kyslík. Okrem prania sa používa aj ako čistiaci prostriedok v domácnosti. V malých dávkach ho možno nájsť aj v zubnej paste, kozmetike a pesticídoch.

Tiktokeri vo virálnych videách pod hashtagom #boraxchallenge vyhlasujú, že pridanie štipka bóraxu do pohára vody môže zmierniť viaceré zdravotné ťažkosti vrátane erektilnej dysfunkcie či obličkových kameňov. Iní tvrdia, že kúpanie sa vo vode s týmto minerálom zlepšuje vzhľad pokožky.

@verifythis I‘m going to keep this simple: DO NOT EAT OR BATHE IN BORAX. Sincerely mgmt #borax #boraxchallenge #holistichealth #naturalremedy #arthritisrelief #greenscreen #greenscreenvideo ♬ original sound - VERIFY

Môže spôsobiť hnačku aj poruchu plodnosti

Odborníci to označili za „najhlúpejší zdravotný trend, aký kedy videli“. Podľa amerického Národného inštitútu pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci môže bórax pri vdýchnutí spôsobiť podráždenie očí, pokožky a horných dýchacích ciest, ale aj dermatitídu, krvácanie z nosa, kašeľ a ťažkosti s dýchaním.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Pri požití spôsobuje nevoľnosť, vracanie a hnačku, veľké množstvo môže viesť k šoku a zlyhaniu obličiek, píše zdravotnícky portál WebMD. Na margo liečby poruchy erekcie Európska chemická agentúra uviedla, že bórax predstavuje nebezpečenstvo pre reprodukčné zdravie a môže ohroziť plodnosť.

„To, že je prírodný, neznamená, že sa môže jesť. Nezabúdajte, že aj arzén je prírodný,“ upozornil lekár, ktorý na Tiktoku vystupuje pod menom Dr. Idz, vo vysvetľujúcom videu.

Domov
Zdieľať
Diskusia