Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2023, 9:30
Čas čítania 5:10
Tímea Krauszová

Pštrosí olej, zvratky vorvaňov či farbivo z rozdrvených chrobákov: 8 bizarných ingrediencií, ktoré nájdeš v kozmetike

MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Vegáni, pozor: niektoré kozmetické ingrediencie nie sú vegánske. A nehovoríme len o včelích produktoch, zvieratá sa v kozmetike využívajú vo veľkej miere.

V ázijskej kozmetike letí sliz zo slimákov, pravú sexi červenú v tvojom rúži alebo lícenke zrejme získali z rozdrvených chrobákov, a ak chceš mladistvú zdravú pleť, možno sa poobzeraj po oleji zo pštrosov. V kozmetike nájdeš všeličo, no my sme našli tie najbizarnejšie ingrediencie živočíšneho pôvodu: od výlučkov cez semeno až po ich samotné telá.

Kozmetike sa v Refresheri venujeme do hĺbky. Rozoberáme ingrediencie, skúšame produkty na vlastnej koži a hovoríme s expertmi v oblasti krásy. Klikni sem a prečítaj si naše reportáže zo skrášľovacích procedúr ako liposukcia či výplne a pridaj sa do klubu Refresher+. Vďaka našim podporovateľom môžeme prinášať viac exkluzívneho obsahu nielen o kráse.

Slimačí mucín

Asi nepreháňame, keď povieme, že slimací mucín je kráľovnou ingrediencií v ázijskej kozmetike. Ide o slimačí sekrét, ktoré tieto zvieratá produkujú, aby sa mohli hýbať. Táto slizká hmota sa potom spracuje a výťažok z nej nájdeš predovšetkým v ázijských krémoch a esenciách. Ide však o prastarú ingredienciu, ktorú používali po celom svete už dávno.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

Slimačiemu mucínu sa pripisujú veľmi dobré hydratujúce vlastnosti, protivráskový či rozžiarujúci efekt, ako aj hojivé účinky, takže milovať ho budú najmä ľudia s fakt suchou pleťou či s vyrážkami. Štúdie ukazujú, že antiaging účinky prináša už pri 8 % koncentrácii, a aby toho nebolo málo, dnes už na trhu zoženieš aj cruelty free produkty.

Mucín sa v tomto prípade zbiera zo slimákov chovaných v bezpečnom prostredí, ktoré sa napríklad v prípade značky COSRX podľa ich webstránky iba poprechádzajú po sieťke, z ktorej neskôr sekrét zozbierajú. Nemusia teda pre produkciu umierať alebo trpieť.

Známa slimačia esencia od COSRX má takúto ťahavú konzistenciu.
Známa slimačia esencia od COSRX má takúto ťahavú konzistenciu. Zdroj: Soko Glam

Lanolín

Lanolín je hojivá a zmäkčujúca látka, ktorú istotne dobre poznajú dojčiace ženy či ľudia so suchou pokožkou. Získava sa z ovčej vlny a je to silne okluzívny produkt – teda vytvára bariéru, cez ktorú z kože neunikne voda. Hodí sa na veľmi suché miesta (popraskané pery či päty), nájdeš ho v produktoch na podráždené bradavky a v mnohých balzamoch na pery.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 142209 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Odkiaľ pochádza lanolín.
  • Na čo v kozmetike slúži vtáčí trus a ako sa využíva olej zo pštrosa.
  • Prečo sa zvratky vorvaňov nachádzajú v parfumoch.
  • Z čoho vyrábajú červené farbivo do jedla a kozmetiky.
  • Na čo je dobrý hadí jed.
Domov
Zdieľať
Diskusia