Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2023 o 11:00
Čas čítania 5:09
Jana Chovancová

8 dôvodov, prečo musíš vidieť Gruzínsko: najnavštevovanejšia pamiatka hlavného mesta je pes, nájdeš ho na Google Maps

8 dôvodov, prečo musíš vidieť Gruzínsko: najnavštevovanejšia pamiatka hlavného mesta je pes, nájdeš ho na Google Maps
Zdroj: Unsplash/Maria Orlova
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Omrzeli ťa už otrepané destinácie a chceš zažiť niečo z iného súdka? Vydaj sa do Gruzínska, kde na teba čakajú najmilší ľudia, veľa psov a kopec príležitostí na letné aj zimné športy.

Zimné športy, milí ľudia, víno, psy a... psy a psy a psy. Definícia Gruzínska nie je náročná. Táto očarujúca krajina ti ponúka nielen nádherné prírodné lokality, kde sa môžeš vybrať na turistiku, množstvo historických pamiatok a jaskýň, ale aj omnoho viac. V Gruzínsku to skrátka žije, o čom svedčí aj tento článok. Nahliadni na túto krajinu z iného uhla pohľadu a dozvieš sa veci, o ktorých možno kedysi ani netušil. 

Odporúčané
Prečo sa v lietadle zaťahujú rolety a tlieskať či netlieskať po pristátí? TOTO sú odpovede na 5 najčastejších otázok o lietaní Prečo sa v lietadle zaťahujú rolety a tlieskať či netlieskať po pristátí? TOTO sú odpovede na 5 najčastejších otázok o lietaní 15. júla 2023 o 9:00

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame aj článkami o cestovaní. Okrem zaujímavostí o krajinách tam nájdeš napríklad tipy na lacné letenky, užitočné rady, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak sa ti naša tvorba páči, podpor náš redakčný tím a staň sa členom klubu Refresher+.

vino
Zdroj: Pexels.com/volně k užití

Poďakuj sa Gruzíncom za víno

Či už medzi staršou generáciou, alebo medzi mladšími, víno patrí medzi najviac populárne alkoholické nápoje. Zamýšľal si sa však už niekedy, komu sa môžeme za tento lahodný hroznový drink zavďačiť? Sú to práve Gruzínci, vďaka ktorým môžeme víno dnes piť. Zrodilo sa tam totiž pred približne 8-tisíc rokmi.

Starí obyvatelia krajiny objavili víno náhodne. Zistili, že ak nalejú hroznovú šťavu do veľkých hlinených nádob nazývaných kvevri a na zimu ich zakopú pod zem, obsah vnútri sa zmení na víno. Túto tradičnú gruzínsku metódu výroby alkoholického nápoja zaradilo UNESCO na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva. V Gruzínsku sa ti teda rozhodne oplatí miestne víno vyskúšať, pravdepodobne to neoľutuješ.

V Gruzínsku si môžeš vyskúšať heliskiing. Je to lyžovanie alebo snowboardovanie, pri ktorom ťa na vrchol kopca vezme vrtuľník namiesto lyžiarskeho vleku.
V Gruzínsku si môžeš vyskúšať heliskiing. Je to lyžovanie alebo snowboardovanie, pri ktorom ťa na vrchol kopca vezme vrtuľník namiesto lyžiarskeho vleku. Zdroj: Wikimedia Commons/Darryns

Počul si už o heliskiingu? V Gruzínsku si ho môžeš vyskúšať 

Slovo pochádza z angličtiny a skladá sa z dvoch častí: helicopter a skiing. V preklade to znamená, že ide o zjazdové lyžovanie alebo snowboardovanie, pri ktorom sa však na vrcholec kopca nedostaneš lyžiarskym vlekom, ale helikoptérou. A práve takéto lyžiarske stredisko nájdeš aj v Gruzínsku.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 € REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 € 16. júla 2024 o 14:30

Nazýva sa Gudauri a nájdeš ho v pohorí Veľký Kaukaz. Ponúka množstvo ciest, či už pre pokročilých, alebo začiatočníkov, a pokiaľ sa bojíš adrenalínového letu vrtuľníkom, nemaj strach, okrem vrtuľníka disponuje stredisko aj vlekmi. Čo by to však bolo za výlet, keby si neskúsil ozajstné dobrodružstvo? 

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 4
Domov
Zdieľať
Diskusia