Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
1. júla 2023, 17:30
Čas čítania 1:50
Dominik Vetrák

KVIFF 2023: V nahláškovanej komédii Karaoke Blues ťa rozosmeje alkoholický robotník, ktorý sa snaží zbaliť naivnú ženu

KVIFF 2023: V nahláškovanej komédii Karaoke Blues ťa rozosmeje alkoholický robotník, ktorý sa snaží zbaliť naivnú ženu
Zdroj: Sputnik
FILMY A SERIÁLY KVIFF 2023
Uložiť Uložené

Fínska komediálna dráma zachytáva životy obyčajných ľudí, ktorých pragmatické hlášky ti rozžiaria deň.

V piatok 30. júna otvoril prezident Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch Jiří Bartoška už jeho 57. ročník. Úplne prvým filmom, ktorý sme počas neho videli, bola fínska komediálna dráma Karaoke Blues (Fallen Leaves).

Ide o nezávislý film z fínskych končín, ktorý v mainstreame neprerazí a to je škoda. Pobavili sme sa na ňom totiž viac ako na hollywoodskych komédiách a očakávaných hitoch, ktoré sú aktuálne v kinách. 

Dej sa zameriava na Holappu, šarmantného robotníka, ktorý sa často uchýli k fľaške alkoholu. Druhou hlavnou postavou je zamestnankyňa supermarketu Ansa. Počas piatkovej karaoke noci medzi týmito dvomi nešťastnými ľuďmi preskočí iskra. Režisér Aki Kaurismäki sa nasledujúcu hodinu snaží, aby jeho „hrdinovia“ prekonali úskalia a životné prekážky, ktoré im nadelil osud, ale aj oni sami. 

Ansa túži byť s Holappom, ale zdráha sa naplno sa mu otvoriť, keďže je alkoholik a on sám radšej príde o prácu ako o fľašku alkoholu zastrčenú v bunde. Holappa si totiž myslí, že jediné šťastie, ktoré potrebuje, nájde na dne fľašky. 

Fallen Leaves/Karaoke Blues
Zdroj: Sputnik

Ide o veľmi netradičný portrét zamilovaného príbehu a osudovej lásky, pri ktorom aj niekoľko klišé zvratov či dejovej štruktúry vlastne ani nepôsobí klišéovito. V podaní režiséra Kaurismäkiho je to skôr prirodzená časť ich životov. 

Odporúčané
Ako sa zabaviť na filmovom festivale v Karlových Varoch? Na prvú návštevu nikdy v živote nezabudneš nielen vďaka skvelým filmom Ako sa zabaviť na filmovom festivale v Karlových Varoch? Na prvú návštevu nikdy v živote nezabudneš nielen vďaka skvelým filmom 9. júla 2023, 15:30

Milým prekvapením bol štýl humoru, ktorý režisér zvolil. Všetky postavy vo filme vystupujú až neprirodzene pragmaticky, čím vytvárajú unikátny obraz o spoločnosti ľudí, ktorí ku všetkému pristupujú po lopate a bez zbytočných rečí. Dialógy pôsobia nenútene a humor udiera v nečakaných situáciách, pričom sa vždy hodí do danej scény.

Najviac funguje doberanie a hláškovanie medzi Holappom a jeho kamarátom, ktorí nás viackrát rozosmiali veľmi trefnými poznámkami plnými irónie, sarkazmu a cynizmu. Vždy si pritom však zachovajú maximálne serióznu tvár, čo vytvára až surreálny dojem, aký by divák mohol nadobudnúť napríklad pri sledovaní skečov, ktoré sa pevne držia scenára.

Fallen Leaves/Karaoke Blues
Zdroj: Sputnik

Tu to však na poli celovečerného filmu dramaturgicky funguje na jednotku. Samotný minimalistický príbeh veľmi neohúri, takže zaujmú primárne dialógy postáv a neočakávané situácie medzi nimi. Vtipné scény občas preruší hlas z rádia, ktorý informuje fínskych občanov o prebiehajúcej vojne na Ukrajine a o vojnových zločinoch Ruska.

Na jednej strane to narúša komediálnu zložku snímky, na strane druhej to funguje ako autentická pripomienka toho, že zatiaľ čo život sa od februára 2022 pohol všade vo svete, na Ukrajine v mnohých prípadoch zastal.

Fallen Leaves, respektíve Karaoke Blues je skvelá komédia s dramatickými prvkami, ktorej režisér skvelo prepína medzi žánrovým zasadením príbehu a scén, čo diváka donúti zamýšľať sa nad aktuálnym dianím na plátne. Film má pritom len 80 minút, takže veľmi rýchlo odsýpa.

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Funguje aj ako nostalgický trip (filmové Helsinki sa skôr podobajú na východné Nemecko či československé bary minulého storočia) vyžívajúci sa vo svojom minimalistickom príbehu a štýle rozprávania. Fínska komediálna dráma si od nás odnáša hodnotenie osem a pol bodu z desiatich. 

Fallen Leaves/Karaoke Blues
Zdroj: Sputnik
Domov
Zdieľať
Diskusia