Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2023, 14:30
Čas čítania 8:42
Daniel Mikolášik

Cruizer: Rytmusovi som predal bundu za 8 000 €. V obchode máme vystavený kufor Louis Vuitton z 19. storočia (Rozhovor)

Cruizer: Rytmusovi som predal bundu za 8 000 €. V obchode máme vystavený kufor Louis Vuitton z 19. storočia (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
MÓDA MÓDA MÓDNY PRIEMYSEL ROZHOVORY SLOVENSKÉ A ČESKÉ MÓDNE ZNAČKY STREETSTYLOVÁ MÓDA
Uložiť Uložené

Ľudia sa vždy chceli štýlovo obliekať a vždy sa aj budú. To, že resell zanikne, počúvam každý rok, prezrádza Alex Cruz, jeden z prvých známych slovenských resellerov.

Nachádzame sa v luxusných priestoroch bratislavského butiku Cruizer, ktorý jeho zakladateľ Alex Cruz otvoril minulý rok v decembri. Ide o druhú predajňu, v ktorej ponúka limitované oblečenie, tenisky a doplnky od tých najväčších dizajnérov a streetwearových značiek sveta.

V obchode nám ukázal napríklad stenu s najväčším výberom obľúbeného modelu tenisiek Air Jordan 1, šperky, na ktorých sa podieľal aj Dalyb, historický kufor z 19. storočia za 60 000 € či kúsky z poslednej kolekcie Louis Vuitton, za ktorými stál zosnulý návrhár Virgil Abloh.

Alex Cruz vystupujúci pod pseudonymom Cruizer je jednou z najväčších stálic slovenskej resell scény. V tomto biznise pôsobí už viac ako dekádu a prvé oblečenie predával ešte ako 14-ročný. V priebehu rokov zo svojej záľuby k móde dokázal vytvoriť seriózny biznis, vybudovať dve kamenné predajne a značku, ktorá rezonuje u každého Slováka, ktorý sa aspoň trošku orientuje v streetstylovej alebo vysokej móde.

V rozhovore nám prezradil, ako sa resell za posledných 10 rokov zmenil, aký najdrahší kúsok majú aktuálne v predajni, akým slovenským celebritám robí personal shoppera, po akých teniskách je aktuálne najväčší dopyt, či Slováci majú v dnešnej dobe tisícky eur na oblečenie, ale aj to, ako sa v ich obchode dokáže človek dobre obliecť aj za pár eur.

Alex Cruz.
Alex Cruz. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

V tomto biznise si už viac ako dekádu. Ako sa odvtedy zmenil svet resellu?V období, keď som začínal, čo bolo približne pred 10 rokmi, bola dostupnosť produktov na Slovensku omnoho nižšia. Reselleri mali možnosť predávať svoje produkty lokálne iba cez facebookové skupiny a rôzne bazáre. Alebo aj cez vaše Refresher fórum, cez ktoré som občas predával aj ja. V tom čase som založil jednu z prvých slovenských facebookových skupín určenú na prepredaj oblečenia s názvom Supreme SK/CZ...

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Ktorá vlastne funguje dodnes...Presne tak. Aktuálne má takmer 13-tisíc členov. V čase, keď som to založil, som si kamennú resell predajňu s limitovanými kúskami u nás nevedel ani len predstaviť. Inšpirácia prišla zo zahraničia a od prvých pop-up storov som sa dostal až k otvoreniu prvej predajne. Minulý rok v decembri sa nám podarilo otvoriť druhú kamennú predajňu v Bratislave. 

Dnes majú ľudia viac možností, je väčšia dostupnosť produktov na trhu a väčší výber. Predtým bola väčšia rarita vlastniť pár Adidas Yeezy alebo Air Jordan 1. Dnes je väčšina modelov dostupných na trhu za polovičné sumy ako vtedy. Za tých 10 rokov sa toho zmenilo dosť.

alex cruz cuizeer cruizer streetwear reseller
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

V čom je Cruizer jedinečný na slovenskom trhu?

Sme tím mladých ľudí, ktorí každý deň aktívne riešia a sledujú svet módy, najnovšie trendy, a to aj vo voľnom čase. Nemáme nejaký fixný pracovný čas. Neberieme našu prácu ako povinnosť, ale ako životný štýl, vášeň a niečo, čo patrí k nášmu životu. 

Z toho dôvodu vieme lepšie pomôcť našim zákazníkom a odporučiť ten najlepší kúsok pre nich. Poradiť im priamo so stylingom, aby vyzerali čo najlepšie. Naša ponuka je neobmedzená, pretože personal shoppingu sa venujeme už dlhé roky a vo svete resellu to nie je žiadna novinka. Vieme zaobstarať akýkoľvek kúsok aj pre tých najnáročnejších zákazníkov, či už nejaké limitované tenisky, ale aj oblečenie a doplnky. Dovolím si povedať, že naša ponuka značiek a oblečenia je na Slovensku bezkonkurenčná medzi resell obchodmi.

alex cruz cuizeer cruizer streetwear reseller
Zdroj: archív Cruizera

Aké značky napríklad?

Pravidelne prinášame najaktuálnejšie kúsky od značiek, ktoré sú populárne najmä v zahraničí, ale u nás o nich nie je veľmi počuť. Hovoríme napríklad o značkách Gallery Dept., Sp5der, Trapstar, Corteiz, Kanto Starter a mnohých ďalších. Z tenisiek máme určite najväčší výber z modelu Air Jordan 1 na Slovensku, v predajni máme vystavených aktuálne viac než 150 modelov jednotiek. Zákazník u nás nie je limitovaný čisto na nákup tenisiek, ale dokáže si vyskladať kompletný outfit. U nás sa človek dokáže obliecť od hlavy až po päty. 

Odporúčané
Okopíroval ma Louis Vuitton, ale v móde je to bežné, hovorí Martin. Jeho mikiny si zamiloval aj raper Central Cee (Rozhovor) Okopíroval ma Louis Vuitton, ale v móde je to bežné, hovorí Martin. Jeho mikiny si zamiloval aj raper Central Cee (Rozhovor) 24. apríla 2023, 14:30

Nemáš pocit, že ten najväčší boom okolo hyped tenisiek a oblečenia už bol a teraz ten záujem skôr klesá?

Samotný hype okolo tenisiek a oblečenia pretrváva stále, akurát sa menia trendy a značky, ktoré sú v popredí. Určite už nie je taký záujem o produkty, ktoré boli bestsellerom pred piatimi rokmi, ale tak funguje hype.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138234 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký najdrahší kúsok majú aktuálne v predajni.
  • Akým slovenským celebritám robí personal shoppera.
  • Ako vyzerá bunda Louis Vuitton, ktorú predal Rytmusovi, a koľko stála.
  • Po akých teniskách je aktuálne najväčší dopyt.
  • Ako vyzerá pôvodný kufor od Louisa Vuittona z 19. storočia, ktorý má hodnotu 60 000 €.
  • Či Slováci majú v dnešnej dobe tisícky eur na oblečenie.
  • Ako sa v ich obchode dokáže človek dobre obliecť aj za pár eur.
Domov
Zdieľať
Diskusia