Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2023, 17:08
Čas čítania 1:38
Tímea Krauszová

Na Tiktoku sa šíri nový nebezpečný trend. Matky ukazujú, aké je to rodiť bez lekárskej pomoci

ZDRAVIE PÔRODY TIKTOK TRENDY ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

V krásnych videách sú zvyčajne spokojné matky, ktoré rodili bez lekárskeho dozoru. Slovenský gynekológ reaguje, že príliš riskujú.

Vitaj v zákulisí najnovšieho trendu na Tiktoku, ktorý ukazuje alternatívny spôsob pôrodov – bez medicínskeho personálu, liekov a bez dozoru. Tzv. slobodné pôrody sa stávajú hitom medzi modernými mamami, #Freebirth má na sociálnej sieti viac ako 262 miliónov zobrazení.

Odborníci a odborníčky z oblasti gynekológie, pôrodníctva a starostlivosti o novonarodené deti však zalamujú rukami. Takýto pôrod sa im zdá až príliš riskantný. Na trend upozornil portál Insider.

Porodila na pláži bez lekára

Fenomén slobodných pôrodov získava na popularite medzi mladými mamami.

Vravia, že sú inšpirované prirodzenosťou, a odmietajú overené zdravotnícke postupy. Niektoré z nich sa obracajú k tradičným rituálom a praktikám, chcú prežiť pôrod až na duchovnej úrovni a hľadajú silu v prírode. Tieto praktiky zahŕňajú meditáciu, jogu či zvukovú terapiu a svoj pôrod označujú za návrat k prirodzenosti.

Hoci mávajú pri sebe spoločnosť (zvyčajne ide o partnerov a duly), nechcú rodiť pod dohľadom niekoho s vyštudovanou medicínou. Niektoré zástankyne tohto trendu odmietajú dokonca aj predpôrodnú zdravotnú starostlivosť a chcú zažiť „divoké tehotenstvo“ ako zvieratá v prírode.

Odporúčané
Mladá Slovenka pomáha ženám pri pôrode: Sú ženy, ktoré na 3 výdychy a s úsmevom na tvári porodili dieťa (Rozhovor) Mladá Slovenka pomáha ženám pri pôrode: Sú ženy, ktoré na 3 výdychy a s úsmevom na tvári porodili dieťa (Rozhovor) 20. augusta 2020, 15:53

Jednou z influenceriek, ktorá propaguje slobodné pôrody na Tiktoku, je Jinti Fell. Sleduje ju 65-tisíc ľudí, ktorým vo svojich videách ukazuje krásu prírodných miest, kde sa rozhodla privítať svoje deti na svet. „Pôrod som zažila s týmto úžasným výhľadom a teraz je to pre nás špeciálne miesto, kde môžeme spomaliť a obnoviť naše puto,“ napísala pod jedným z jej príspevkov.

@jintifell My little beach baby ✨ #freebirth #homebirth #wildpregnancy #wildpregnancyfreebirth #tiktok #thesimplejoyof #jintifell ♬ original sound - Jinti Fell

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia