Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Čítaš poslednú stranu článku:
Na Tiktoku sa šíri nový nebezpečný trend. Matky ukazujú, aké je to rodiť bez lekárskej pomoci

Domáce pôrody zatiaľ v USA tvoria menšinu a na Slovensku tiež. Tiktok trend to zrejme nezmení, určite nie zo dňa na deň. Lekári a odborníci však už teraz varujú pred trendovými slobodnými pôrodmi.

Gynekológ a pôrodník MUDr. Tomáš Debnár hovorí, že pôrod bez lekárskeho dohľadu prináša zvýšené riziko pre matku a dieťa. Návrat k prirodzenosti – k tomu, ako vyzerali pôrody napríklad pred sto rokmi – totiž znamená aj návrat k vyššej úmrtnosti pri pôrodoch. A to aj pre ženy, aj pre novonarodené deti. „Za celú odbornú spoločnosť gynekológov môžem povedať, že sme výrazne proti takýmto pôrodom. Môžete mať aj celých deväť mesiacov tehotenstvo bez problémov, ale to neznamená, že pri pôrode to bude rovnaké.“

Upozorňuje, že môže dôjsť k pôrodným poraneniam matky, ktoré ak ostanú neliečené, môžu viesť k zhoršeniu kvality života. Alebo dôjde k problémom na strane dieťaťa, ktoré sa nedajú dokonale predpovedať, a nebude mať kto rýchlo zasiahnuť a dieťa zachrániť. Novorodenecká úmrtnosť bola pred sto rokmi na úrovni 80 %, v súčasnosti sa pohybuje okolo 3 %.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia