Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2023, 11:00
Čas čítania 3:00
Jana Chovancová

Slováci si môžu po novom z Viedne zaletieť do novej destinácie. Toto je 5 vecí, ktoré môžeš zažiť v Azerbajdžane

Slováci si môžu po novom z Viedne zaletieť do novej destinácie. Toto je 5 vecí, ktoré môžeš zažiť v Azerbajdžane
Zdroj: Pexels/Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Miluješ cestovanie a spoznávanie nových krajín? Máme pre teba novinku. Zo susednej Viedne sa po novom dostaneš do Azerbajdžanu priamym spojením. Čaká na teba šálka čaju, krásne hlavné mesto a mnoho ďalších dobrodružstiev.

Azerbajdžan leží medzi Európou a Áziou. Na severe susedí s Gruzínskom a Ruskom, na juhozápade má spoločnú hranicu s Iránom a Arménskom. Krajina má bohatú kultúru, zaujímavé tradície a úchvatnú prírodu. Pýši sa až 713 km dlhým pobrežím, ktoré obmýva Kaspické more. Hoci si Azerbajdžan mnohí často spájajú s jeho ropným bohatstvom alebo s organizovaním Eurovízie, ponúka toho oveľa viac.

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame zaujímavými článkami o cestovaní. Nájdeš na ňom napríklad tipy na lacné letenky, zaujímavosti o krajinách – naposledy o Lisabone –, ale aj zaujímavé rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi o ich dobrodružstvách, ktoré nazbierali počas svojich ciest. No a ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
Slovenka Celestína študuje v Jeruzaleme: Pracovný týždeň sa tu začína v nedeľu, jedlo aj bývanie je drahé, za pivo zaplatíš 10 eur Slovenka Celestína študuje v Jeruzaleme: Pracovný týždeň sa tu začína v nedeľu, jedlo aj bývanie je drahé, za pivo zaplatíš 10 eur 10. mája 2023, 14:30

Baku: história, umenie aj skvelý kebab

Pulzujúce hlavné mesto Azerbajdžanu ponúka niečo azda pre každého cestovateľa. Je to miesto, kde sa starobylé tradície plynule prelínajú s moderným umením. Očaria ťa jeho uličky, ale aj lákavá miestna kuchyňa. Čo by si pri jeho návšteve rozhodne nemal vynechať?

Pri prehliadke mesta asi ťažko prehliadneš Plamenné veže. Tieto tri vysoké stavby sa stali ikonickým symbolom panorámy Baku a zdobia ich tisícky LED svetiel. Po západe slnka tak vytvárajú nádherný vizuálny efekt podobný plameňom sviečky. 

Ďalším miestom, ktoré by si nemal v hlavnom meste obísť, je Ičeri Šeher. Nazýva sa tak staré mesto Baku zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Ak sa prejdeš jeho úzkymi uličkami, prenesú ťa do dávnych čias starobylých mešít, palácov a karavansarajov (orientálnych hostincov pre obchodníkov, pútnikov a cestovateľov, pozn. red.). Nenechaj si ujsť ani ikonickú Dievčenskú vežu, najstaršiu stavbu starého mesta opradenú legendami. 

Najznámejšia z nich rozpráva príbeh o kráľovskej dcére, ktorá si údajne vzala život tak, že z vrchu veže skočila. Urobila to zo zúfalstva, jej rodičia ju chceli vydať za muža, ktorého nemilovala.

Baku je plné kontrastov. Nájdeš v ňom nádherné historické centrum, ale aj moderné budovy, akými sú napríklad Plamenné veže. Tie môžeš vidieť v pozadí obrázka.
Baku je plné kontrastov. Nájdeš v ňom nádherné historické centrum, ale aj moderné budovy, akými sú napríklad Plamenné veže. Tie môžeš vidieť v pozadí obrázka. Zdroj: Unsplash/Teymur Mammadov

Pre milovníkov modernej architektúry je Centrum Hejdara Alijeva v Baku absolútnou povinnosťou. Táto veľkolepá budova, ktorú navrhla renomovaná architektka Zaha Hadid, sa pýši futuristickými krivkami. Vnútri nájdeš množstvo výstavných priestorov venovaných umeniu, histórii a kultúre.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

No a napokon, čo by si tam celý deň robil bez jedla? V Baku sa nezaobídeš bez toho, aby si si pochutnal na lahodnej miestnej kuchyni. Kulinárske dobrodružstvo môžeš začať napríklad národným jedlom plovom, voňavým ryžovým pokrmom pripraveným s jemným mäsom a korením. Ochutnaj aj dolmu, plnené hroznové listy. Nachádza sa v nich zmes vytvorená z mäsa, ryže a byliniek. Ak máš radšej fastfood, čakajú ťa tu aj riadne naložené a šťavnaté kebaby. Nezabúdaj však ani na pitný režim.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia