Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Intercom.
27. apríla 2023, 16:35
Čas čítania 1:50
Sponzorovaný obsah

Nerezový drez: klasika, ktorá neomrzí

Nerezový drez: klasika, ktorá neomrzí
Zdroj: Effectix
KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN NÁBYTKÁRSTVO
Uložiť Uložené

Nie je nerez ako nerez. Ako poznáme kvalitný drez?

V jednoduchosti sa skrýva krása – a to platí aj pre nerezové drezy. Aj keď mnohí hľadáme trendy dizajny a zaujímavé materiály pre naše kuchyne, prednosti nerezových drezov z nich činia top voľbu. Pozrime sa na to, prečo sú stále také populárne a ako sa správne starať o tento kuchynský klenot, aby nám slúžil mnoho rokov.

Nerezový drez
Zdroj: Shutterstock

Nie je nerez ako nerez. Ako poznáme kvalitný drez?

Kvalitné nerezové drezy sú vyrobené z nehrdzavejúcej chrómovo-niklovej ocele s obsahom 18 % chrómu a 10 % niklu. Takéto drezy zaručujú vysoký štandard z hľadiska odolnosti aj hygienických nárokov. Chróm zabraňuje tvorbe hrdze, nikel zlepšuje schopnosť drezu odolávať korózii v extrémnych podmienkach. Ak je drez vyrobený z ocele s nižším obsahom niklu a chrómu, môže už po roku používania vykazovať poškodenia spôsobené vplyvom korózie.

Na kvalitu nerezového drezu má vplyv aj hrúbka plechu. Ak má drez menej, než je 0,5 mm, môže sa ľahko preliačiť – takýmto drezom odporúčame sa vyhýbať. Štandardná hrúbka je 0,6 – 0,8 mm a tie najkvalitnejšie drezy majú plech s hrúbkou 1 – 1,2 mm.

Výhody nerezového drezu

Už spomínaná odolnosť voči korózii je len jednou z predností kvalitných nerezových drezov. Tieto drezy sú odolné i voči vysokým teplotám, vďaka čomu do nich možno vložiť horúce hrnce bez rizika poškodenia a vzniku preliačenín.

Nerezové drezy majú hladký povrch bez pórov, v ktorých by sa zachytávali nečistoty a množili sa baktérie. To zaručuje vysokú úroveň hygieny.

Správne udržované drezy sú stálofarebné. Vynikajú jednoduchou údržbou: na čistenie postačujú bežné čistiace prostriedky na riad a mäkká handrička či hubka. Aby sa v dreze netvorili nevzhľadné škvrny od vody, po použití ho vytrieme dosucha. Na odstránenie vodného kameňa použijeme roztok vody a octu alebo špeciálne prípravky na to určené. Nikdy nepoužívame drsné kovové predmety či abrazívne čistiace prostriedky – mohli by povrch drezu poškodiť.

Nerezová oceľ je ekologickým materiálom: je 100 % recyklovateľná, a tak nerezové drezy prispievajú k udržateľnosti a ochrane životného prostredia.

A v konečnom dôsledku sú tieto drezy spravidla aj cenovo dostupnejšie než drezy z granitu, keramiky či zo skla.

Nerezovy drez, Kuchyna, drez
Zdroj: Shutterstock

Vzhľad, ktorý oslní

Nerezové drezy sa pýšia jednoduchým, elegantným vzhľadom. Ich krása spočíva v minimalistickom dizajne a čistých líniách, vďaka čomu nikdy nevyjdú z módy. Do tradičných kuchýň sa hodia skôr drezy s oblými hranami, v moderných kuchyniach vyniknú drezy s ostrými hranami a rovnými líniami. Okrem obvyklej lesklej povrchovej úpravy sa čoraz väčšej popularite tešia drezy s matným povrchom. Menšie sólo drezy, drezy s plochou na odkvapkávanie či väčšie dvojdrezy, s praktickou vaničkou či bez nej – každý si vyberie. A správne zvolená drezová batéria už len podčiarkne krásu každého nerezového drezu.

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Čo dodať na záver? Odolnosť voči korózii, jednoduchá údržba a elegantný vzhľad. To sú prednosti, vďaka ktorým sú nerezové drezy stále populárne pre mnoho kuchýň, a to aj v gastroprevádzkach. Nerezový drez je skrátka klasika, ktorá neomrzí.

Domov
Zdieľať
Diskusia