Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2023, 10:00
Čas čítania 1:39
Martin Mičuda

Nástupca Aventadora má stále atmosférický motor V12, vďaka 3 elektromotorom však výkon poskočil až na 1 015 koní

Nástupca Aventadora má stále atmosférický motor V12, vďaka 3 elektromotorom však výkon poskočil až na 1 015 koní
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Na čisto elektrický pohon zvládne nové Lambo absolvovať približne 10 kilometrov.

Dvanásťvalcový Aventador môžeme označiť za najznámejší superšport posledného desaťročia. Za ostatné roky prešiel viacerými vylepšeniami a na trh prišiel v nespočetnom množstve verzií. Éra tejto pýchy Lamborghini sa však po 12 rokoch skončila minulú jeseň, keď automobilka vyrobila posledný exemplár.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Výrobca teraz predstavil jeho nástupcu s menom Revuelto. Signifikantným prvkom novinky je unikátny svetelný podpis predných Matrix-LED svetiel v tvare písmena Y, podobný je aj vzadu. Revuelto vyzerá ešte športovejšie ako Aventador, za čo môžu atletickejšie krivky a ich väčšie členenie. Samozrejmosťou sú výklopné dvere či aktívne zadné krídlo.

Lamborghini, Revuelto,
Zdroj: Lamborghini

Zadné disky majú až 22", obuté sú do pneumatík s rozmermi 355/25. Zatiaľ čo predchodca v interiéri v jednotlivých detailoch priznával koncernovú príslušnosť, v Revuelte už nenájdeš infotainment, ktorý vychádza z Audi. Lamborghini tam dalo na výšku orientovaný 8,4" dotykový displej, kde beží na mieru vyvinutý systém. Ten dopĺňa 9,1" obrazovka pred spolujazdcom a 12,3" digitálne budíky, ktoré združujú všetky podstatné informácie.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Nový je aj sofistikovaný volant s množstvom tlačidiel – vodič má poruke všetky nastavenia vozidla vrátane jazdných režimov (dokopy až 13) a priamo na volante sú aj tlačidlá na obsluhu smeroviek a stieračov. Štartovacie tlačidlo sa tradične nachádza na stredovom tuneli, a to v podobe, v akej pripomína tlačidlá v stíhačkách.

Lamborghini, Revuelto,Lamborghini, Revuelto,Lamborghini, Revuelto,Lamborghini, Revuelto,
Zobraziť galériu
(10)

Najväčšia pozornosť sa nepochybne upriamuje pod kapotu, kde podľa predošlých avíz naďalej tróni 6,5-litrový atmosférický dvanásťvalec. Jeho výkon je na úrovni až 825 koní a 725 Nm, čím ide o vôbec najvýkonnejší motor V12, aký automobilka použila v produkčnej podobe. Tým sa to však nekončí, pretože dvanásťvalec dopujú až 3 elektromotory. Dva z nich sú na prednej náprave, pričom každý má 150 koní a 350 Nm, zatiaľ čo tretí je integrovaný v novej 8-stupňovej automatickej prevodovke a poháňa zadné kolesá.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

V čisto elektrickom režime sú teda poháňané výhradne predné kolesá, spoločný výkon predných elektromotorov je však v tomto nastavení obmedzení na 180 koní. Na výhradne elektrický pohon novinka vďaka 3,8 kWh batérii absolvuje cca 10 kilometrov. Zaujímavejší je však kombinovaný výkon celej sústavy, ktorý je na úrovni až 1 015 koní.

S príchodom masívnej elektrifikácie došlo, pochopiteľne, aj k značnému nárastu hmotnosti. Zatiaľ čo Aventador vo svojej najlepšej forme vážil vyše 1 500 kilogramov, suchá hmotnosť Revuelta je na úrovni až 1 772 kilogramov. Na rýchlostných parametroch sa to však veľmi neprejavilo – z 0 na 100 km/h dokáže Revuelto vystreliť len za 2,5 sekundy, na dvestovke je pod 7 sekúnd a maximálna rýchlosť je vyše 350 km/h. Cenové relácie oficiálne zverejnené zatiaľ neboli, šepká sa však, že odrazovým mostíkom bude hranica cca 550-tisíc €.

Lamborghini, Revuelto,
Zdroj: Lamborghini
Domov
Zdieľať
Diskusia